Az eukaliptusz előfordul Ausztráliában, Dél-Európában, az Egyesült Államokban és Afrikában. A fája tömör, súlyos keményfa, még a tölgyénél és a dióénál is masszívabb. Nem bántják a farontó bogarak, és alig korhad, ezért gyakran készítenek belőle cölöpöket, telefon- és villanypóznákat és hajókat.

Kiemelkedően gyorsan növekszik a többi fafajtához képest, 20 év alatt annyit gyarapszik, mint egy tölgyerdő 120 év alatt. Emiatt a papíripar számára is termesztik. A mocsarak, lápok kiszárítására használják, mivel nagyon sok vizet párologtat el. Egy hektárnyi eukaliptusz erdő óriási gyökérrendszerével 12 ezer tonna vizet is fölvesz a talajból egy év alatt. Az eukaliptuszerdő illatos levegője még a fenyvesekénél is egészségesebb.  Az eukaliptuszt a lakásban is tarthatunk: ott nem nő faóriássá, de a legyeket és a szúnyogokat elkergeti.

Az eukaliptusz levele a koalák egyetlen tápláléka. A koala (a bennszülöttek nyelvén: „vizet nem ivó”) nemcsak éhségét, de szomjúságát is ezzel csillapítja. A levelek úgy képesek megőrizni a nedvességtartalmukat, hogy élüket fordítják a Nap felé.

A növény illóolaját használja fel a természetgyógyászat. Az illóolajat vízgőzdesztillációval nyerik ki a növény leveléből és gallyából. 1 kg olajat 50 kg szárított növényből kapunk. A golyós, a hamvas és a vesszős eukaliptusz illóolajának 80%-a cineol, más néven eukaliptol. Ez a leghatékonyabb, enyhén kámforos szagú, fertőtlenítő és konzerváló hatású eukaliptuszolaj. (Gyógyászati szempontból a leghatásosabb a tiszta és valódi ausztráliai eukaliptusz olaj.)

Az eukaliptuszolajat alkalmazhatjuk belsőleg és külsőleg egyaránt. A holisztikus gyógyászat javaslata szerint minden szert, amit belsőleg használunk, külsőleg is alkalmazzuk, így érhetünk el maximális hatást. A Mazdaznan életmód rendszerben komoly szerepet kap az eukaliptuszolaj.

Az eukaliptusz olaj antibakteriális, antiszeptikus és gyulladáscsökkentő hatású. Felső légúti problémák, fertőző betegségek vagy az emésztőrendszer gyulladása esetén az eukaliptuszolaj kúra ajánlott. Három csepp eukaliptusz olajat keverjünk egy mokkás kanálnyi mézbe, és vegyük be reggel éhgyomorra és este. A következő napon egy cseppel növeljük az adagot, és így tovább hét cseppig, majd onnan visszafelé egyenként csökkentve a cseppek számát három cseppig.  A kúra tüdőtisztító hatású és a bélférgeket is elűzi.  A féregirtásnál makacs esetben a kúrát 3-4 hétig meg kell nyújtani az előbbiek szerinti adagolásban.

A különböző légúti hurutok (torok-, tüdő-, légcsőhurut stb.) kezelésére egy forróvizes edénybe tíz csepp eukaliptusz olajat kell tenni, és inhalálni vele. Emellett naponta többször vegyünk be egy-két csepp eukaliptusz olajat egy mokkás kanálnyi mézben vagy egy pohár forró vízben elkeverve.
Asztma vagy légszomj esetén naponta 10 percre tegyünk forró borogatást a lapockák közé és a mellkasra. Dörzsöljük be eukaliptusz olajjal a mellkast. A gyógyulást támogatja még, ha a lábakat is bekenjük vele, és naponta fogyasztunk egy pohár forró vízben 1-5 csepp eukaliptusz olajat.
Köszvény és reuma ellen külsőleg forró teljes test vagy részfürdő javasolt szódabikarbónás vízzel. Egyidejűleg belsőleg naponta háromszor 1-2 csepp eukaliptusz olajat kell bevenni.  A fájdalmas testrészekre eukaliptuszolajos borogatást is tehetünk, vagy közvetlenül bekenhetjük vele.

A csípő- és hátfájdalmak kezelése hasonló az előbbihez. A kúra eukaliptuszos fürdőből és napi többször 2-3 csepp eukaliptusz olaj fogyasztásából áll. Minden alkalommal az eukaliptusz cseppeket egy mokkáskanálnyi mézben vagy egy deci forró vízben elkeverve fogyasszuk 8 napon át. A fájdalmas helyeket be kell kenni az olajjal és melegen tartani. Ezután 8 nap szünet következik, súlyosabb esetben ismételhető a kúra.

Egyes ideg- vagy izomcsoportok, beteg testrészek élénkítésére 10-20 perces forró borogatás vagy lemosás után eukaliptuszolajos bedörzsölés alkalmazható.
A fejfájás és migrén esetén a homlokot, a tarkót és a halántékot be kell kenni néhány csepp eukaliptusz olajjal, és belélegezni az illatát. 4-6 csepp olajat keverjünk el egy pohár forró vízben, tegyünk hozzá egy kiskanál Neurosan port, és fogyasszuk el. Az egész napi fáradtság kezelésére lehet használni az eukaliptusz olajos fürdőt, ami élénkíti az egész szervezetet. Egy kád vízhez egy evőkanálnyi olajat tegyünk. 

Ha hidegek a lábaink, akkor érdemes forró szódabikarbónás lábfürdőt venni, ami után eukaliptusz olajjal bekenjük a lábat, és melegen tartjuk. A váltó fürdő is jó hatású lábmelegítésre, amely során felváltva három percig eukaliptusz olajos forró vízben, egy percig pedig hideg vízbe tesszük  a lábakat. A váltó fürdőt kétszer ismételjük meg.
Száj- és fogápolásra jótékony hatású néhány csepp eukaliptusz olaj egy pohár forró vízben. Ezzel öblögessük rendszeresen a szájüreget és a torkunkat. Ez a módszer fogszuvasodás ellen is hat. Fogfájásnál hasznos, ha egy pohár forró vízben néhány csepp eukaliptusz olajat feloldunk, és ezzel végzünk öblítést. Ezután egy csepp olajat tegyünk egy kis vattára, és helyezzük a fájó fogra 5-10 percig.
Hajápoláshoz is felhasználható az eukaliptusz olaj. Heti egyszer esténként néhány csepp olajat dörzsöljünk be a hajgyökerekbe. Másnap reggel mossunk hajat lehetőleg olyan növényi szappannal, ami eukaliptusz olajat is tartalmaz. A hajat ne hajszárítóval szárítsuk meg, hanem napon vagy meleg szobában. Hajhullás ellen alkalmazhatjuk sűrűbben az eukaliptusz olajos fejbedörzsölést naponta 3 héten át.
Bőrápolásra több módon is használható: durva vagy érdes bőrt kezeljünk forró borogatással, amit eukaliptusz olajos bedörzsölés követ. Általános bőrápolásra alkalmas a váltó lemosás: 4 percig forró vízzel, 1 percig hideg vízzel. Végezzük a kúrát egy hónapon keresztül, és minden kezelés után dörzsöljük be a bőrfelületet eukaliptusz olajjal. Bizonyos bőrkiütések esetén eukaliptusz szappannal kell mosakodni, és utána mandula olajat dörzsölni a vizes bőrbe.

Nehezen gyógyuló, elszennyeződött sebek esetén naponta többször bekenhetjük gézre vagy tiszta ruhára cseppentett eukaliptusz olajjal a seb környékét, és ezzel egyidejűleg 1-3 csepp eukaliptusz olajat kell bevenni néhány korty vízzel.

Fertőtlenítésre is alkalmas az eukaliptusz olaj. Egy evőkanálnyi eukaliptusz olajat permetezzünk szét a szobában. Nyáron és száraz helységekben eukaliptusz olajos vízzel tegyük ugyanezt. A fertőtlenítő hatást párologtatással is elérhetjük.
Belsőleg alkalmazhatjuk még, mint csíraölő, lázcsillapító, hűsítő, köptető, fájdalomcsillapító, húgyhajtó, vércukorszint csökkentő, élénkítő, sebgyógyulást elősegítő, köhögéscsillapító, görcsoldó, vérzéscsillapító, koncentráló képesség növelő hatású szert. Rovarok elűzésére is alkalmas az eukaliptusz olaj párologtatása.

Külsőleg alkalmazhatjuk torok- és mandulagyulladás kezelésére toroköblítőszer formájában. Magas láz esetén eukaliptusz olajos hideg borogatást tegyünk a bokákra és a csuklókra.
Az eukaliptusz olaj alkalmas bizonyos lelki tünetek oldására is. Az eukaliptusz olaj erősíti a koncentráló képességet és az egészséges logikus gondolkodást. Segít lecsendesíteni a szenvedélyes megnyilvánulásokat és a heves vérmérsékletet. A lelki problémák sokszor elhomályosítják az ember látását, nehezen fedezi fel a logikus összefüggéseket, nem lát rá tisztán a helyzetére.  Az eukaliptusz olaj eloszlatja a ködöt, hogy az ember helyes módon közelítse meg a problémát. Jelmondata: „Világítok neked, hogy tisztán lássál.”

A cikket Váradi Tibor előadásai és könyvei alapján állítottuk össze.

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…