Az élesztőgombák közé tartozik a candida. Ezen belül a legtöbb fertőzést a Candida albicans (fehér élesztőgomba) okozza. Egy pár évvel ezelőtti nemzetközi vizsgálat szerint a nők 70%-a, a férfiak 40–50%-a fertőzött candida gombával.

Az ember számos gombával él együtt a hétköznapokban. Megtalálhatóak a szervezetünkben, az ételeinkben, a használati tárgyakon stb. Amíg az ember egészséges, addig a gombák nem okoznak problémát, mivel az emberi szervezetben normális körülmények között is megtalálhatóak, és csak bizonyos feltételek mellett szaporodhatnak el. Régen az embereknek erősebb volt az immunitása, kevesebb cukrot fogyasztottak, egészségesebben éltek, és ezért sokkal kisebb volt a gombafertőzés veszélye. Ha azonban a bélflóra meggyengül a hasznos bacilusok számának csökkenése miatt, akkor a gombák elszaporodnak. A candidafertőzés tulajdonképpen a civilizált életmód következménye, a 20. század betegsége.

A gombafertőzés többféle módon is elérheti az embert. A leggyakoribb az emberről emberre való átvitel főként szexuális úton. Ezért nagyon fontos, hogy ha az egyik fél candidás, akkor mindig érdemes megnézni, hogy a partnernél van-e candida, mert visszafertőződés mehet végbe.

Az állatok is gyakran lehetnek a gombafertőzés forrásai, a candida ugyanis könnyen átterjed az állatról az emberre. Bizonyos használati tárgyak által is fertőződhet az ember: például evőeszközök, ruházati cikkek, törölköző, WC-kagyló, közös fürdő, közös zuhanyzó vagy fogkefe révén.

A legfontosabb feladat azonban a szervezetet, az immunitást olyan állapotba hozni, hogy ne tudjanak elszaporodni a gombák. Maga a fertőzésforrás csak másodlagos vagy harmadlagos faktor.

Az immunrendszert befolyásoló néhány tényező

A táplálkozásunkkal nagymértékben befolyásolhatjuk az immunrendszerünket. Mindenképpen immunitásgyengítő, ha túl sok zsírt visz az ember a szervezetébe, illetve ha túl sok fehérjét fogyaszt. A finomított ételek és a rossz ételkombinációk is gyengítik az immunrendszert. A sav-bázis egyensúly felborulása is ide tartozik, hiszen az immunrendszer enyhén lúgos közegben tud igazán jól működni. A szervezet elsavasodása révén pusztulnak a jótékony baktériumok is, amelyek egyik feladata lenne a gombák szaporodásának kordában tartása.

A helytelen táplálkozás következménye, hogy vitamin- és nyomelemhiány alakul ki az ember szervezetében. Emiatt még tovább gyengül az immunitás, és még inkább hajlamos a szervezet a megbetegedésre. Gombafertőzésre hajlamosítja az embert a túl kevés rost fogyasztása is.

Külön kiemelném, hogy minden szenvedélybetegség nagymértékben rongálja az immunitást.

A gyógyszerek közül pl. az antibiotikumokkal az a gond, hogy pusztítják a bélflórát, így azokat a baktériumokat is megölik, amelyeknek a gombák kordában tartása lenne a feladata. A penicillintartalmú gyógyszerek kifejezetten elősegítik a Candida albicans szaporodását. Ezenkívül a szteroidokra hívnám fel a figyelmet, melyek rendszeres használata az immunrendszer gyengítésén keresztül segíti elő a candida elszaporodását. A fogamzásgátlót szedő nők egyharmadánál figyelték meg a candida túlzott elterjedését.

A gyakori fertőzés eleve a legyengült immunitás jele, de ugyanakkor tovább gyengíti az immunrendszert.

Utoljára említenék egy nagyon fontos faktort: a stresszt. Itt van egy ördögi kör, ugyanis a feszültség, az idegesség gyengíti az immunitást, így elszaporodhat a gomba. Ugyanakkor, ha elszaporodik a gomba, növekszik az idegesség, a feszültség. A candida egyik jele lehet a gyakori, ok nélküli félelem, szorongás, depresszió.

A candidafertőzőttség jelei lehetnek a teljesség igénye nélkül

 • krónikus fáradékonyság,
 • viszketés és bőrproblémák,
 • emésztőrendszeri panaszok,
 • farkasétvágy és az ebből adódó elhízás,
 • ízületi és izomfájdalmak,
 • koncentrációzavar,
 • herpesz, afta megjelenése a szájban,
 • a szájzug gyakori berepedése,
 • a rendszeres orrfolyás, orrdugulás,
 • a gyakori fejfájás és a migrén,
 • menstruációs panaszok és meddőség,
 • arcüreggyulladás,
 • vérnyomásproblémák,
 • hajhullás, főként a foltos, erősen zsírosodó haj,
 • a körmök gombásodása és
 • az allergiás betegségek.

A terápiás javaslatok

A gyógyulás érdekében szükséges legfontosabb teendőket négy pontban lehet összefoglalni:

 1. Mindenféle lehetséges módszerrel erősíteni kell az immunrendszert.
 2. Nagyon oda kell figyelni a helyes táplálkozásra, mert főleg a helytelen táplálkozás az, ami táplálja a gombát.
 3. Rendbe kell tenni, meg kell erősíteni a bélflórát.
 4. Fogyasztani kell olyan ételeket, italokat, illóolajokat és egyéb természetes anyagokat, amelyek célirányosan pusztítják a gombát az ember szervezetében.

Attól függően, hogy mennyire súlyos a gombásodás, lehet, hogy csak fél évig kell a kúrát végezni, de az is lehet, hogy egy évig.

A legfontosabb az, hogy az étrend alacsony cukortartalmú legyen, a gomba legfőbb tápláléka ugyanis a cukor. Tehát cukormentes, szénhidrátszegény étrendre van szükség, minden cukros ételt, italt, édességet, süteményt kerülni kell. (Naponta maximum 100g szénhidrát fogyasztható!)

A második fontos dolog, hogy minden élesztővel készült ételt is szigorúan kerülni kell! Nagyon lényeges az állati eredetű ételek kerülése, ugyanis ezek bármelyike tartalmazhat antibiotikum-maradványokat. Kerülni kell minden erjesztett ételt, mert ezek segítik a gomba szaporodását. Ide tartozik minden alkoholtartalmú ital és minden erjesztett étel. Candidásoknál nagyon fontos az alapos rágás.

Emellett lényeges az ételek helyes párosításban való fogyasztása, mert a rossz ételkombináció erjedést okoz, ami szintén segíti a gombák szaporodását. A túlevés szintén erjedéshez vagy rothadáshoz vezet. Kerülni kell minden olyan ételt, ami allergizáló hatású, és természetesen minden olyat is, ami penészes, vagy felmerül a gyanú, hogy esetleg penészes lehet.

A candidaétrend zöldség alapú étrend. Zöldségek, gabonafélék, olajos magvak fogyaszthatóak a legnagyobb mennyiségben. Valamivel kevesebb hüvelyest, gyümölcsöt és burgonyát is lehet enni. Használhatóak fűszerek, sőt vannak olyan fűszernövények, amelyek kifejezetten gombaölő hatásúak. Italként szénsavmentes ásványvíz, forrásvíz és gyógyteák jöhetnek szóba.

A gabonafélék közül a tönkölybúza, az árpa, a rozs, a zab, a köles, a barnarizs és a hajdina fogyasztható. Ha a beteg már javulóban van, vagy ha enyhe a fertőzöttség, akkor ehető olyan alma is, aminek nem magas a cukortartalma, továbbá a kivi, az apró bogyós gyümölcsök (szeder, ribizli, málna, egres), a szilvák közül pedig a savanyúbb típusok. Fogyasztható a citrusfélék (citrom, narancs, grapefruit) leve is, ha vegyszermentesek. Szóba jöhet a meggy, a gránátalma, a birsalma, a paradicsom, de utóbbiból is inkább a savanykásabb.

A gombatelepek kiirtásának és a bélflóra visszatelepítésének párhuzamosan kell folynia. A leginkább javasoltak a bioboltok többségében és a gyógyszertárakban kapható kapszulák, amelyek a bélflóra bacilusait tartalmazzák. Mindenképpen előnyben részesítendőek a kombinált készítmények, amelyekben több baktériumtípus is megtalálható.

Mindenképpen érdemes a candidakúrát időnként böjtökkel megszakítani. A leghatásosabb az, ha a kúrát az ember egy három-, négy-, vagy ötnapos böjttel kezdi. Ezen kívül az egész kúra alatt érdemes beiktatni hetente egyszer egy böjtnapot. Candida esetén fokozottan kell a szervezetbe vinni cinket, szelént és magnéziumot. A vitaminok közül az A-, C-, és E-vitamin bevitele lényeges.

Természetes gombaölő szerekkel az ember célirányosan tudja pusztítani a gombákat. Ide tartozik pl a fokhagyma, a kakukkfű, a rozmaring, a borsmenta, a teafaolaj, a grapefriutmag-kivonat, a búzafűlé, a kolloid ezüst, a torma, a szegfűszeg és a lenmagolaj. A gombák kiirtását nagyon hatásosan lehet segíteni kolon-hidroterápiával.

Lelki háttér

A gomba tulajdonképpen egy élősködő, ezért a gombás betegnek mindig két kérdést kell feltennie önmagának, és ezen a két területen kell dolgoznia. Az egyik kérdés: „Ki élősködik rajtam? Ki az, aki szívja a vérem?” A másik kérdés: „Ki az, akin én élősködöm, akinek én szívom a vérét?” A gombásodás mindig arra utal, hogy lelki területen valamilyen élősködés zajlik. Candidás betegnél lelki szinten az a legfontosabb, hogy felvállalja önmagát, a saját lábára álljon, megtanuljon önállónak lenni. Ne zsarnokoskodjon mások felett, de azt se engedje, hogy fölötte zsarnokoskodjanak. Törekedjünk tehát az egyenrangú kapcsolatokra!

A cikket Váradi Tibor előadásai és könyvei alapján állítottuk össze.

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…