A nyirokstimuláció harmonizálja a kötőszöveti- és a nyirokrendszer folyadékáramlását. A kezelés során az arc és a nyak területén a nyirokáramlás irányával megegyező kisimító mozdulatok ösztönözik és alátámasztják az eleven, ritmikus nyirokáramlást.

A nyirokrendszer vékony, majd mind nagyobb törzsekké összekapcsolodó nyirokerekből áll, hasonlóan a vérerekhez, behálózzák az egész testet. E speciális érrendszerben, nyirok (limfa) kering, ami színtelen, vízszerű folyadék és limfocitákat (a legkisebb fehérvérsejtek) tartalmaz.

A limfociták a szervezet fertőzés elleni védekezésében vesznek részt. Naponta körülbelül 3-4 liter nyirok keletkezik és szállítódik. A mélyen húzódó nyirokerek a nagyobb mély érkötegekhez csatolva, a felszíniek pedig a bőr alatt a vénáktól függetlenül haladnak. A nyirokerekben sűrűn, szabályos közönként elhelyezett kettős billentyűk, amelyek a fő nyiroktörzsek felé vezetnek, biztosítják, hogy az áramlás egyirányú legyen. A nyirokerek, borsónyi-babnyi nyirokcsomókba nyílnak. A nyirokcsomók az egész szervezetben megtalálhatóak, a hónaljakban, a lágyékhajlatokban, a nyak és a mellkas területén, valamint a hasban. Ezeknek tisztító és méregtelenítő funkciójuk van. A nyirokrendszer további összetevői a lép, a csecsemőmirigy, a mandula és a csontvelő. A nyiroknedvek teljes bőrfelületünket és teljes organizmusunkat átáramolják, méregtelenítésünk alapvető szervét képezve. Egyenletes áramlását egy önálló ritmikus lüktetés kíséri, ami a szívtől teljesen függetlenül működik. Fő feladata a szervezetre káros anyagok elszállítása, de fontos szerepet tölt be a szervezet só- és vízháztartásának biztosításában és a külső betolakodók elleni védekezésben, azaz az immunitásban is. Azoknak kell a figyelmüket ennek az érrendszernek a helyes ,,ápolására” irányítani, akik rendszeresen panaszkodnak visszatérő fertőzésekre (influenzás fertőzések, köhögés, nátha stb.). A nyirokérrendszer mint a bomlástermékek (gyógyszerek, környezeti mérgek stb.) gyűjtőhelye jelentős befolyással van a szervezet védekezőerejére. Ha a kiválasztás nyirokgyülem miatt akadályozott, akkor nemcsak duzzanat alakul ki, hanem szükségtelen mértékben emelkedik a bomlástermékeknek a szintje is. Ebből adódóan azután gyakran hiányos az új kórokozókkal szembeni védekezőképesség. A nyirokkeringés támogatása erősíti az immunrendszert.

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…