A do-in egy komplex öngyógyító rendszer. Minden betegségnél használható. Áll egyrészt helyes táplálkozásból, másrészt meditációs gyakorlatokból és légző gyakorlatokkal összekötött önmasszázsból. Most elsősorban az önmasszázs részéről lesz szó. Szűkebb értelemben ezt szokták do-in alatt érteni. A do-in nem csak a testre hat, hanem a lelki-szellemi egészséget is támogatja. Az akupunktúrához hasonló elvekre épül. Néhány alapelv kapcsolódik a gyakorlatokhoz:

 1. A függetlenség elve, hogy az ember kerülje a do-in gyakorlatok alatt, illetve mellett a külső drasztikus beavatkozásokat.
 2. Bizonyos mértékű fájdalom elviselése szükséges a gyakorlatok alatt. Ez gyógyító fájdalom, mivel az energiahiányos pontok érzékenyebbek, mint a többi pont, ezért azok stimulálásánál, ingerlésénél fájdalom léphet föl.
 3. A kitartás, a gyakorlatok rendszeres elvégzése.

A sikeres do-in gyakorlatokhoz a következő körülményeket érdemes biztosítani: kellemes testhőmérséklet, friss levegő, könnyű öltözék és üres gyomor. A legjobb reggel végezni a gyakorlatokat, kelet felé fordulva. Az ajánlott alapülés az, amikor az ember ráül a saját sarkaira.

Egy-két főbb gyakorlatot emelnék ki a do-in-ból, melyek elsősorban a fej területére korlátozódnak, s ezért könnyedén bármikor és bárhol elvégezhetőek.

 1. A két tenyér összedörzsölése, míg a tenyerek teljesen fölmelegednek. Ez reflexmasszázsnak is jó, hiszen a tenyéren az összes testrész megtalálható. Ha jól végzi az ember, akkor nemcsak a kéz melegszik föl, hanem az egész testben meleg áramlik szét.
 2. Hajmozgatás. Jó erősen rátesszük az ujjbegyeket a hajhatárhoz, és előre hátra mozgatjuk a bőrt a fejen. Elvileg 1-2 centit kéne, hogy elcsússzon a bőr a koponyán. Ha nem, akkor görcsben vannak a fejbőr izmai, ami a hajhullásra hajlamosít.
 3. Hajhúzogatás. Megfogunk egy hajcsomót, meghúzzuk, és jobbra-balra mozgatjuk. Ez a gyakorlat a vesére és a hólyagra hat.
 4. Fejdobolás. Az ujjbegyekkel a koponyán dobolunk. Ez főleg székrekedés esetén ajánlott, továbbá aranyérre, illetve a prosztatával kapcsolatos problémákra.
 5. Nyakmasszázs 1. A lapockák közül indulva fölfelé masszírozzuk a nyakat, váltott kézzel. Ez egyrészt stresszoldó hatású, másrészt memóriajavító, illetve a beszéddel is összefügg.
 6. Nyakmasszázs 2. Összekulcsoljuk a kezeket, és így meggyúrjuk a nyakizmokat. Serkenti a fej vérellátását, a hólyagmeridiánt és az epemeridiánt aktivizálja.
 7. A koponyaalapnál lévő két kis gödröt megmasszírozzuk úgynevezett semleges ujjtartással. A hüvelykujj semleges, a többi ujj váltott polaritású, vagyis kettő együtt semleges. A gyakorlat stresszoldó hatású, és a hármas melegítő meridiánt aktivizálja.
 8. Fejforgatás mindkét irányba, úgy hogy közben odafigyelünk a légzésre. A fejforgatás egyrészt mészteleníti a nyakcsigolyákat, és főleg a vékonybélre van jótékony hatással. A gyakorlat úgy is végezhető, ha fél fejkörzéseket teszünk elől és utána hátul.
 9. A fej ismételt előrehajtása nyitott szájjal. Amíg előrehajtjuk a fejet, addig kilélegzünk, visszafele belélegzünk. Elvileg az a jó, ha az áll hozzáér a mellcsonthoz. Főleg a májra van jó hatással ez a gyakorlat.
 10. Fejcsavarás. A legjobb az, ha az ember egyik oldalra elfordítja a fejét, és belélegzik, és amikor visszafordítja, akkor kilélegzik. Az összes fejmozgatós gyakorlat lazítja a nyakizmokat, és elősegíti a nyakon átfutó energiapályákban a szabadabb energiaáramlást.
 11. Szemöldökcsipkedés. Belülről kifelé végigcsipkedjük a szemöldököt tízszer-tizenötször. Ez a belső elválasztású mirigyekre hat, főleg a nemi mirigyekre és a gerinczónára.
 12. Orrgyökmasszázs. Az orrgyöknél masszírozzuk mindkét oldalt hüvelykujjal. Ez a húgyhólyagra van pozitív hatással.
 13. Szemgyakorlatok. Jobbra és balra nézünk, amennyire csak tudunk. Utána bandzsítunk, az orrhegyre nézünk.
 14. Szemmasszázs. A behunyt szemet óvatosan megmasszírozzuk, esetleg a hüvelykujj alatti tenyérpárnával nyomogatjuk a szemgolyót.
 15. A szemhéj felcsippentése úgy, hogy a szemgolyótól elváljon. Tízszer-tizenkétszer kell megismételni a gyakorlatot mind a két szemnél. Ha cuppog, az azt jelenti, hogy túl sok folyadék van a szervezetben, vagyis túl sok sót fogyaszt az illető. Ez a gyakorlat serkenti a könnytermelést.
 16. Vízelvezetés, amikor a belső szemzugtól kifelé masszírozzuk a behunyt szemet. A szemgyakorlatok alatt folyadék gyűlhet föl, és ez a masszírozás elvezeti a folyadékot. Elsősorban látásjavító hatásúak a szemgyakorlatok.
 17. A szájgyakorlatok során veszünk egy jó mély levegőt, és levegőbenntartás mellett, erősen összeszorítjuk a fogakat és az ajkakat. Kilégzésnél pedig olyan nagyra nyitjuk a szájat, amennyire csak megy. Az ajakgyakorlatok a bélrendszerre jók, ugyanis a fölső ajak a gyomorral függ össze, az alsó ajak meg a belekkel. A szájzug a nyombél állapotáról ad információt. A szájzug berepedés utalhat nyombélproblémára, vashiányra vagy nyomelemhiányra.
 18. Nyelvmasszázs. A nyelvet hozzádörzsöljük a jobb és bal arc belső felszínéhez. Ez elsősorban a szívre van jó hatással.
 19. Szájpadlás masszírozása. Végezhetjük nyelvvel vagy esetleg hüvelykujjal. A szájpadlás a hipofízis reflexzónája.
 20. Fogínymasszázs. Mutatóujjal az alsó és a fölső fogínyt lehet megmasszírozni. Ez főleg a hasnyálmirigyre van jó hatással, illetve az egész energiarendszert aktivizálja, mivel minden fog kapcsolatban áll egy-egy meridiánnal.
 21. Az alsó ajak alatt és felső ajak felett nyomogatás, dörzsölés. Így a befogadó és a kormányzó meridiánt aktivizáljuk.
 22. Az orrszárnyak dörzsölése kétoldalt orrhegytől az orrgyökig.
 23. Az orrhegy forgatása. A tenyér közepét rányomjuk az orrhegyre, és forgatjuk. Van egy plusz kellemes mellékhatás is, ugyanis a tenyér közepén van a plexus solaris, amelynek ingerlése nyugtató hatású. Ha valaki ideges, fogjon a két tenyere közé egy kis golyót, és úgy mozgassa, hogy a golyó a két tenyérközepet ingerelje. Az orr a tüdővel függ össze, bár maga az orrhegy inkább a szívvel.
 24. Arcdörzsölés. Az ember fölgyűri az arcán a bőrt, és utána egy picit megpaskolja. Az arcon található reflexzónákat ingerli ez a gyakorlat, valamint a húgyhólyag, az epehólyag, a gyomor, a vastagbél, a vékonybél és a hármas melegítő meridiánokat.
 25. Fülcsipkedés, húzogatás, masszírozás, összenyomás. Jó alaposan megdörgöljük, megmasszírozzuk az egész fület. Az egész testre hat, mivel a fülön is megtalálható a teljes emberi szervezet reflexzónája.
 26. A fül előtti terület dörzsölése semleges érintéssel a vékonybél meridiánt aktivizálja.
 27. Vállejtegetés. Felhúzzuk a vállunkat, ameddig bírjuk, és elengedjük. Így nyak- és vállizom lazul, a húgyhólyag, a gyomor, a vékonybél, a vastagbél, a hármas melegítő, az epehólyag meridiánok aktivizálódnak.
 28. A kar ütögetése ököllel. A kar belső oldalán a szív, a tüdő és a szívburok meridiánokat aktivizálja; a kar külső oldalán a hármas melegítő, a vékonybél és a vastagbél meridiánokat.
 29. A dobolás ököllel, laza csuklóval fel és le a háton, a húgyhólyag meridiánra hat, oldalt pedig az epehólyag meridiánra.
 30. Fenékpaskolás tenyérrel. Kifejezetten energetizáló, ébresztő hatású gyakorlat.
 31. Comb- és lábszárütögetés ököllel, laza csuklóval. Amikor elől végezzük, akkor a lép-hasnyálmirigy, a vese és a máj meridiánokat serkenti, ha oldalt és hátul, akkor az epehólyag és a húgyhólyag meridiánokat. A testsúly a másik lábon van.
 32. Térdkalács forgatás egyenes lábbal. A jókedvet erősíti, és a máj meridiánt aktivizálja.
 33. Jolly Joker pont aktivizálása. Ez a pont a hüvelykujj és a mutatóujj által képzet „v” alak csúcsában van. Akkor is masszírozzuk, ha általános fájdalomcsillapításra van szükségünk.
 34. Lapocka alá nyúlás. Az ellentétes lapocka alá nyúlunk az ujjaink hegyével. Minél jobban megy, annál jobb. Ha valaki nem éri el, megkérhet valakit, aki benyúl a lapockái alá. Ez a gyakorlat oldja a letapadást és a lerakódásokat a tüdőben.

Az egész do-in program kb. egy-másfél órás, amire a legtöbb embernek nincs ideje. De a fentiek alapján bárki összeállíthat egy személyre szóló programot.

A cikket Váradi Tibor előadásai és könyvei alapján állítottuk össze.

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…