A csontritkulás a 20. század betegsége, civilizációs betegség.  A megfigyelések szerint az alábbi okok segítik elő a kialakulását:

  1. A dohányzás, melynek révén rengeteg olyan savas méreganyag kerül a szervezetbe, aminek semlegesítése végett a szervezet kalciumot használ föl;
  2. Az alkohol, ami megakadályozza a kalcium felszívódását, és rongálja a májat. Ez azért fontos, mert a máj állítja elő a D vitamint, ami nélkülözhetetlen a kalcium beépülése és hasznosulása szempontjából;
  3. A koffein, amely megduplázza a kalcium kiürülését;
  4. Meszesítő hatása miatt a túlzott sóbevitel, mivel megakadályozza a szerves kalcium beépülését;
  5. A cukor, mely szintén fokozza a kalcium kiürülését a szervezetből;
  6. A fehér liszt, ami hasznosulásához a szervezettől vonja el a kalciumot, mivel megfosztották a korparésztől, melyben kalciumtartalmának nagy része található;
  7. Egyes fogamzásgátló szerek, savlekötők és hashajtók stb.

Legfontosabb ok az állati eredetű ételek, főleg az állati fehérjetöbblet bevitele, ami szintén jelentős kalciumürüléssel jár. Az állati eredetű ételeknél két olyan dolog van, ami összefügg a csontritkulással, az egyik, hogy túl magas a fehérjetartalmuk, a másik, hogy túl sok foszfort tartalmaznak. Mindkettő savasító hatást fejt ki, melynek közömbösítésére a szervezet kalciumot von ki a csontokból, a fogakból és az érfalból.

A csontrendszer normális felépülése szempontjából a legfontosabb az lenne, hogy az étrenddel bevitt kalcium és foszfor aránya megfelelő legyen, vagyis a 2 az 1-hez. Az állati eredetű ételeknél fordított arány figyelhető meg, sokkal több, akár kétszer, háromszor annyi foszfort tartalmaznak, mint kalciumot. A növényi eredetű ételeknek ideális a kalcium-foszfor aránya. Ennek megfelelően ideális kalciumforrás pl. a mák és a szezámmag.

A kalcium hasznosulása szempontjából lényeges, hogy szerves kalciumforrásokat alkalmazzunk. A tej és a tejtermékek valóban sok kalciumot tartalmaznak, de a pasztörizálás hatására a szerves kalcium szervetlenné válik, ami inkább meszesítő hatású, minthogy csontokat építő lenne. Emiatt figyelték meg, hogy a csontritkulás gyakran társul meszesedéssel. A legerősebb mésztelenítők: a citromlé, az alma, a hagymafélék és a paradicsom.

A kalciumon kívül lényeges a cink-bevitel pl. búzacsíra, sörélesztő, tökmag, illetve mandula formájában. A mangán-bevitel is fontos, pl. dióban, répában, borsóban sok mangán található. A magnéziumra (fügéből, citromból, kukoricából és mandulából pótolható) és a bórra (az alma, a körte és a paradicsom tartalmazzák) is szükség van. A vitaminok közül a K-vitamin bevitele is szükséges csontritkulás esetén, ami biztosítható pl. lucerna, szójaolaj, vagy a legtöbb leveles zöldség fogyasztásával. A csontot táplálja a B6-vitamin (búzakorpa, káposzta, búzacsíra) is.

A rendszeres mozgás jót tesz a csontoknak, és figyelmet kell fordítani a csontok felépítésében szerepet játszó elemeket elrabló nehézfémek kivezetésére is.

Lelki szinten az egyre inkább megmerevedő világnézetet és a gondolkodást a test úgy kompenzálja, hogy a csontok egyre porózusabbak, törékenyebbek lesznek, erre kell tehát odafigyelni csontritkulás esetén.

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…