A csalánnak minden része gyógyító hatású. Az úgynevezett nagy csalán, ami az egyik legerősebb vértisztító hatással rendelkezik. A csalán A-, B-, C-, K- és U-vitamint tartalmaz, az ásványi anyagok közül elsősorban a magas vastartalmát, továbbá a magnézium,- cink,- és réztartalmát kell kiemelni.

Általános méregtelenítő, vér- és bőrtisztító és erősítő hatású, ezért csökkent immunitás, illetve fáradékonyság esetén érdemes csalánkúrát végezni. A csalántea segít az érelmeszesedés megelőzésében, és magas vérnyomásnál is alkalmazható. Vizelethajtó hatású, és nemcsak a víz, hanem a felesleges húgysav kiürülését is elősegíti. Mivel K-vitamint tartalmaz, ezért belső vérzések esetén vagy azt megelőzendő szintén lehet használni (pl. operációk előtt). Segíti a belső és a külső mirigyek működését, továbbá rákgyógyításnál kiegészítő szerként alkalmazható, és a teljes emésztőrendszert átpucolja.

A csalán allergia esetén is hatékony segítséget nyújt. A csalánban található kvercetin megakadályozza a hisztamin szint emelkedését, ebből kifolyólag a csalántea kúra az allergiás panaszokat jelentősen csökkenti.

Megelőzés
Betegségmegelőzés szempontjából napi 3 dl elfogyasztása elegendő. (3 dl forró vízhez 1 evőkanálnyi teafüvet adunk, 15-20 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.)

A kúra
Már meglévő panaszok és betegség esetén 6 héten át minden nap érdemes elfogyasztani egy liter csalánteát. Nagyon kellemes és egyszerű kúra. Ismert, szezonális szénanátha, allergia esetén, már a virágzás idejéhez képest három hónappal érdemes elkezdeni egy 3 hónapos kúrát.csalan2

Ezt a kúrát érdemes kiegészíteni csalános lábfürdővel, amihez 2 marék friss csalánt (az egész növény kell, tehát gyökér, szár és levél) kell 5 liter vízben áztatni egy egész estén keresztül, majd ezt a vizet egy kicsit fel kell forralni, és a lábat 15-20 percig áztatni benne. Fontos, hogy jó meleg legyen, hiszen a meleg hatására a bőrpórusok kitágulnak, és így a hatóanyagok bejutnak a szervezetbe. Főleg vérkeringési problémáknál és fejfájásnál érdemes ezt a meleg lábfürdőt alkalmazni. Egy másik lehetőség, hogy a friss, csípős csalánnal az ember a beteg testrészt finoman megmasszírozza, bedörzsöli, ez különösen isiásznál, lumbágónál, ízületi problémáknál, ízületi fájdalmaknál használható.

Ha valaki böjtkúrát végez, naponta 2 liter csalánteánál többet nem szabad meginnia, mert erős vízhajtó hatása van, így adott esetben túl sok vizet hajthat ki az emberből, ami az elektrolit-egyensúly felborulásához vezethet.

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…