A citruskúra áttisztítja a nyirokrendszert és vértisztító hatású. Ez egy nagyon egyszerű és rövid kúra, amely csak három napig tart, és negyed-fél évente érdemes megismételni. Általában nem érdemes a citrusféléket egymással keverni, de itt a kúránál viszont elengedhetetlen, annak érdekében, hogy a citrusfélék együttes hatása is érvényesüljön.

Az eredeti kúra
A szigorúbb változat háromnapos, ahol az ember három napos böjtöt végez és egy speciális keveréket fogyaszt. Az első nap elengedhetetlen egy kiadós hashajtás, amely által az ember kihajtja a bélrendszerből a felesleges dolgokat. Ez a hashajtás éhgyomorra, glaubersós oldattal történik. A háromnapos kúra mind a három napján meg kell inni egy bizonyos mennyiségű különféle citrusfélék (narancs, citrom, grapefruit) levéből álló keveréket. Ennek a keveréknek az összetevői: egy liter narancslé, amelyet fel kell hígítani két liter forrás-vízzel, és ehhez hozzá kell még adni két lédús citromnak és négy grapefruitnak az átszűrt levét. Ez egy napi adag, amelyet napközben félóránként egy pohárral (2 dl) kell elfogyasztani. Más területeken is pozitív hatással bír ez a kúra, de kifejezetten a nyirokrendszert támogatja. A negyedik naptól már fogyasztható szilárd étel is, de lényeges, hogy még 3 napig szükséges friss, nyers növényi táplálékokat (zöldség, gyümölcs, magvak) fogyasztani. Ezután a három „nyers” nap után lehetőség van kibővíteni az étrendet a szokásos ételekkel is.

Az enyhébb változat
citruskepDélelőtt
(tetszés szerinti) gyümölcsöt fogyaszt az ember, délben jöhet egy könnyed ebéd. Majd 4-5 óra körül a belek átpucolása végett meg kell inni egy pohár glaubersós vizet. Ezután már semmilyen ételt sem szabad fogyasztani. Délután el kell készíteni a citruslé-keveréket, mely 3 dl narancsléből, 3 dl grapefruitléből, 3 dl citromléből és 3 dl tiszta vízből áll. Fontos, hogy egyforma adagok legyenek, és összesen a keverék 1,2 liter legyen. Ebből a keverékből kell félóránként meginni 1,5 dl-t.

A megfigyelések szerint első évben negyedévente érdemes megismételni ezt a háromnapos citruslé-kúrát, majd évente egyszer, lehetőleg tavaszi időszakban érdemes elvégezni.

Miért hat ez a kúra?
A citrusfélék rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkeznek. A frissen facsart citromlének közismerten magas a C-vitamin-tartalma, de antibakteriális hatású, májtisztító, vértisztító és immunerősítő hatású is. A citrusfélék különféle mozgásszervi betegségeknél nagyon hatásosak, nagyon jót tesznek, nagyon sok hasznos anyagot tartalmaznak. A grapefruitlében van C-vitamin, kalcium, foszfor, B-vitaminok, E-vitamin, K-vitamin, és olyan anyagok is, amelyek a hajszálerek falát erősítik. A narancslé frissen facsarva megtartja az A-, C-, B-, K-vitaminokat, folsavat és több, mint tizennégyféle aminosav is található benne. Ezenkívül erősíti a hajszálereket, a hajszálerek falát. Nagyon jót tesz a szívnek, a tüdőnek. A keverék vérnyomáscsökkentő hatású, továbbá átpucolja a vért és a nyirokrendszert, de hiánybetegségek esetén, máj, vese, érrendszeri betegségek esetén is javasolt.

Szerzői jogok

A honlap oldalai teljes egészében együtt szerzői jogvédelem alatt állnak, azokból bármely részt kivágni, a megcsonkított részt pedig nyilvánossághoz bármely módon újraközvetíteni tilos. Tilos továbbá a kiadó előzetes írásbeli engedélye nélkül a honlap tartalmát tükrözni, azaz technikai művelet segítségével nyilvánossághoz újraközvetíteni, még változatlan formában is.
A jogosulatlan felhasználás büntető- és polgári jogi következményeket von maga után. A kiadó követelheti a jogsértés abbahagyását és kárának megtérítését.
További információ