A citrom az egyik legértékesebb oldó-, illetve építőanyag. Amire nincs szükség, azt kioldja a szervezetből, ami viszont fontos, azt beviszi. Körülbelül két citrom fedezi a napi C-vitaminszükségletet.

A vegyszermentes citromnak a héja is felhasználható, ami májregeneráló hatású, puffadás-gátló és nagyon jó féreghajtó. Vegyszerezés esetén azonban elsősorban a héjban dúsulnak föl a káros anyagok, ezért azt érdemes kerülni. A citromlé elsősorban ízületi gyulladás és magas vérnyomás esetén fogyasztandó; oldja a köveket, vízhajtó és bőrregeneráló hatású. Helyesen fogyasztva kiküszöböli a szervezetből a savakat, ezért pl. köszvénynél ajánlott a fogyasztása. Mivel a meszet is oldja, akár érelmeszesedés, érszűkület, akár csontmeszesedés esetén is használható. Nagyon jó lázcsillapító hatású, és az éhséget is csillapítja – ha éhgyomorra elfogyasztjuk egy-két citrom levét, ez segít abban, hogy délig kibírjuk néhány gyümölccsel és gyógyteákkal. A citromlé gyulladáscsökkentő, fertőtleníti a húgyutakat és parazitaölő.

Érdemes a fejbőrbe dörzsölni, irtja a tetveket és a hajhagymákat is erősíti, hajhullás ellen is használ. Összehúzó hatása miatt bármilyen külső és belső vérzés esetén használható. A citrom sok P-vitamint tartalmaz, ami hatékony érfal erősítő. Az egyes gerezdek közötti termésfalban található pektin pedig a vér koleszterintartalmát csökkenti.

A kúra
citromleveA frissen csavart citromlevet átszűrve, (lehetőleg üvegfacsarót és műanyag szűrőt használjunk) hígítatlanul, kortyolgatva fogyasszuk az alábbi táblázat szerint. (ha töményen nem bírjuk, lehet pár napig hígítva inni) Fogaink épsége érdekében használhatunk szívószálat. Vérszegénység, túlsúly, ízületi gyulladás, vese- és májbetegségek, ödéma, meszesedés, kövek, krónikus gyulladás, fertőzések esetén ajánlott.

éhgyomorra ebéd előtt

fél órával

vacsora előtt

fél órával

1. nap 1
2. nap 1 1
3. nap 1 1 1
4. nap 2 1 1
9–15 vagy 18. napig 3 3 3
16. vagy 19. nap 3 3 2
17. vagy 20. nap 3 2 2
23. vagy 26. nap 1 0 0

A kúra mellett növényi étrend ajánlott. Tisztulási tünetek így is előfordulhatnak: pl. fejfájás, hányinger, szédülés, bőrkiütések, korábbi, gyógyszerekkel elnyomott betegségek tünetei stb., de vegyes étrend mellett ezek sokszorosára fokozódnának. 

Tavasszal és ősszel a leghatékonyabb, maximum évente kétszer végezhető.

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…