A cink befolyásolja az anyagcsere-folyamatokat és az enzimrendszerek működését, nélkülözhetetlen a fehérjeszintézishez, szabályozza az izmok összehúzódó képességét, elősegíti az inzulin képződését, tehát a cinkadagolás különösen fontos cukorbetegség esetén.
A cink feladata továbbá a sav-bázis egyensúly fönntartása a szervezetben, nélkülözhetetlen a prosztata normális működéséhez, meggyorsítja a sebek gyógyulását, és a DNS-szintézishez is szükséges. A cinkhiány esetén egy ördögi kör jelenik meg: a helytelen táplálkozás miatt cinkhiány alakul ki, emiatt az ízlelőbimbók kevésbé működnek, vagyis az illető nem fogja érezni, mi a helyes táplálék, és még helytelenebbül táplálkozik. Cinkbevitellel lehet kitörni ebből az ördögi körből.
Nagyon sokszor cinkhiányra vezethető vissza a meddőség, és látásromlás esetén is mindig számolni kell vele. A cink csökkenti a koleszterinszintet, és hozzájárul a különböző mentális zavarok kezeléséhez is. Külön érdemes kiemelni immunstimuláló hatását.
Természetes forrásai: rozscsíra, búzakorpa, zabpehely, mandula és dió.