A bénulás egyik lehetséges fizikai oka a központi idegrendszer megbetegedése. A bénulás kezelésében az első lépés a növényi étrend. A következő lépés a hidroterápia, elsősorban ott alkalmazva, ahol a probléma fellép. Főleg a lemosások, a leöntések és a váltó láb- vagy karfürdő segít. Jót tesz még az ecetes borogatás és a masszázs, hogy a véráramlás javuljon az adott testrészen. Nagyon fontos a mozgatás és a mozgás. Ha nincs mozgatva egy testrész, akkor az izmok elsorvadnak, és még nehezebb lesz újra életre kelteni. Ha az illető abszolút nem tudja mozgatni valamelyik tagját, és féloldali a bénulás, akkor az egészséges oldalon a megfelelő testrészt kell mozgatni, tornáztatni, és ez kihat a másik oldali, béna testrészre is. 

A cél, hogy a véráramlás beinduljon, a sejtek és az idegek életre keljenek. Ilyen módon segít a fokhagymatapasz, vagy paprikatapasz. Ez utóbbi úgy készül, hogy ragtapaszra erős paprikát szórunk, és feltapasztjuk a beteg testrészre. Időben le kell szedni, mert annyira erős lehet a tapasz, hogy másod- vagy harmadfokú égési sérüléseket okozhat. A székletrendezésnek is fontos szerepe van, mivel a méreganyagok, amik felszívódnak székrekedésnél, hozzájárulnak a bénuláshoz.

A illóolajok közül a bazsalikom, a borsmenta, a rozmaring, és a zsálya, ami bénulás esetén jótékony hatású.

A litoterápia (féldrágakő terápia) az aranyat és a platinát javasolja. Legjobb magán a bénult testrészen viselni.

Bénulásnál a lehetséges lelki okok közé tartozik valamilyen mély gyökerű tudatalatti félelem,  lelki, szellemi mozdulatlanság vagy érzelmi gátlások és belső feszültségek. A lebénult testrész üzen, hogy a lélek mely területén kell keresni a mozdulatlanságot. Ha az arc-szektorban található ilyen bénulás, akkor ez lehet egy jelzés arra, hogy valamivel nem akar az ember szembenézni. Ha például lábnál lép föl egy a bénulás, ez lehet egy jelzés arra, hogy egy szükséges lépést nem tett meg az illető valakiért, vagy akár saját magáért. Pozitív megerősítés bénultságnál: „Szabad vagyok, és szabadon létezem. Erős vagyok, kitartó és bátor. Lelkem, szellemem aktív, és mozgékony.” 

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…