Aki nem tud, vagy nem akar böjtölni annak egy közkedvelt tisztító kúra ajánlható: barnarizs-kúra. Ennek a kúrának is van szigorúbb és enyhébb változata. A barnarizs, ha helyesen van elkészítve nagyon könnyen emészthető, nem terheli meg a szervezetet.

A barnarizs-kúra többek között az ízületi problémákra ajánlott (ízületi panaszok, térdfájás, vállfájás, könyökfájás, köszvény, reuma stb.), mivel azonban vízhajtó hatással is rendelkezik és vesekő képződése elleni hatóanyagokat is tartalmaz, ezért vizesedés, ödémák, vesekő illetve vesehomok (kőképződésre való hajlam) esetén is érdemes ilyen rizskúrát végezni.
A fent említetteken kívül mindenféle gyulladásos betegségeknél (hasi, altesti, kismedencei [petefészek-gyulladás, hólyaggyulladás esetleg prosztata-gyulladás] arcüregi stb.) is javasolt, természetesen mindezt sómentesen alkalmazva.

Testsúly szabályozó hatását is megfigyelték, így súlyhiánynál a hízást, míg súlytöbblet esetén, a fogyást segíti, beállítva az ideális testsúlyt. Ezen felül nagyon jót tesz a májnak, vesének is.
Különféle verziók léteznek:

Egyszerűsített verzió: amikor az ember reggel fogyaszt barnarizst és utána jöhet délben és este a főétkezés (más jellegű étel fogyasztása)

Köztes verzió: amikor reggel barnarizst, délben barnarizst fogyaszt az ember, de este más jellegű ételt vacsorázik.

Szigorú verzió: amikor az ember reggel barnarizst, délben barnarizst és este barnarizst vesz csak magához.

A szigorúbb kúra, alkalmával a barnarizst több (3-4) napig áztatni kell, hogy egészen felpuhuljon, fellazuljon. Fontos minden nap cserélni a vizet (akár többször is), hogy ne kezdjen el rothadni a rizs. Az elfogyasztás napján főzzük meg a rizst, lehetőleg rövid ideig kevés vízzel, sómentesen!

Fontos!!
A nem hőkezelt barnarizs és gabonafélék erősen igénybe veszik a hasnyálmirigyet. Sajnos manapság az emberek jelentős hányadánál a hasnyálmirigy igen gyengén működik. A legtöbb embernek hasnyálmirigy erősítésére van szüksége (lásd Váradi Tibor Glandoterápia előadássorozaton belüli Hasnyálmirigy c. előadását)!

A kúra egyik napja
Úgy néz ki, hogy éhgyomorra az ember egy pohár sima tiszta vízzel kezd. Fontos hogy éhgyomorra kell a barnarizst elfogyasztani. Először folyadékot fogyaszt az ember és körülbelül fél óra múlva (mikor ez már felszívódott) elfogyasztja reggeli első rizs adagját.
Akik esetleg már leszoktak a reggeliről, azoknál délben jöhet szóba az első rizs adag, de akkor ez azzal bonyolódik, hogy délelőtt csak folyadék fogyasztható, tehát érdemes meggondolni.
Itt jön a lényeg!
Tehát az ember megeszi az első rizs adagot és utána körülbelül három- négy órán keresztül nem eszik és nem is iszik semmit.
Ennek nagyon komoly jelentősége van, mert itt szívja magába a barnarizs a bélben található felesleges anyagokat.

Nagyon fontos
A barnarizs-kúra csak akkor fejti ki a hatását, ha az ember a sót és a nagyon erős, intenzív, fűszereket kerüli a kúra alatt. Főleg tavasszal javasolt a barnarizs-kúra.

A megelőzés
Megelőzés céljából az ember tarthat hetente egyszer rizsnapot, a fent említett problémák esetén. Ilyenkor jó, ha az ember nem fogyaszt mást csak barnarizst reggel, délben, este és mellette bőségesen folyadékot. A barnarizs nap hatékonyságát a csipkebogyó-tea jelentősen fokozza! Másnap egy alma nappal meg lehet növelni a méregtelenítés hatékonyságát.

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…