„Lelked egy része érintetlen marad, amíg nem szerettél egy állatot.”

Anatole France

 

Az állatokkal való foglalkozás, az együttélés nagymértékben segíti az embereket, enyhíti az emberekben felgyülemlett feszültséget, ellazít, egyszóval jót tesz az egészségnek.allat

Az állatok őszinte, egyszerű, tiszta barátsága, amely mentes az emberi kapcsolatok bonyolultságától és képes gyógyítani. A gazda napi feladatai, az érintés meghittsége, a játékosság még a mély lelki sebeket szerzett emberekre is üdítőleg hat, kizökkenti őket a bizalmatlanságból, fásultságból. Ma már egyre nagyobb teret hódít az állatokkal való gyógyítás. Egyes terapeuták hangoztatják, hogy az állat állapota nagymértékben tükrözi gondviselőjének, gazdájának érzelmi mintáit, viselkedési anomáliáit. Dr. E. Withmont New Yorki pszichiáter, homeopata orvos eképpen vélekedik erről: „Ha minél tisztább képet akarunk kapni a beteg tudattalanjában lejátszódó folyamatokról, vizsgáljuk meg a páciens háziállatának viselkedését.” A kedvenc négylábú osztozik gazdája érzelmi állapotában, megnyilvánulásaiban. Az állatok hamar megérzik gazdájuk lelkiállapotát, érzelmeit, és idomulnak is ezekhez. Többé-kevésbé képesek alkalmazkodni a gazda által kialakított körülményekhez. Extrém körülmények hatására viszont az addigi kedvenc szófogadatlan csibésszé válhat. A gazdák többsége a nevelő célzatú foglalkozások, tréningek, a helyzet megértését és megváltoztatását célzó próbálkozások helyett nyugtató szerek után nyúl, hogy a felmerülő rendellenességeket minél gyorsabban és egyszerűbben oldja meg.  Gyakran nem veszi figyelembe az okokat vagy az adott fajra jellemző viselkedési formáknak ellentmondó magatartást.rendetlen

Nagyon kevés az állatgyógyászatban engedélyezett gyógyszerek száma. Legtöbbször az állatorvosok az embereknek szánt ismert szereket (Xanax, Elavil) használják a túladagolás, valamint a helytelen módon történő alkalmazás kockázatával.

Gyógyszerek helyett Bach virágterápia!
Dr. Edward Bach kifejlesztette a hatékonyan működő, egyszerű, de annál csodálatosabb, 38 + 1 eszenciát tartalmazó rendszerét. A virágeszenciák nem homeopátiás, aromaterápiás vagy fitoterápiás készítmények. Dr. Bach nézetei szerint a gyógyításban különösen fontos az érzelmi állapot figylembevétele: a beteg hangulatát kell kezelni, és a betegség magától eltűnik.

A Bach virágterápiát használók egyöntetűen kijelentik, hogy a módszer számos viselkedési panasz, sokszor klinikai betegségek esetében is hatékony. Ezek a készítmények az állatok viselkedésének alapját képző érzelmeket (félelem, harag, féltékenység, düh, agresszió) változtatják meg, így a belső érzelmi állapot egyensúlyba kerül.bach Tehát a virágterápia egy természetes, minden káros anyagtól mentes, szelíd gyógymód, amely hatékony lehetőség a magatartászavarok megoldására. Ez a módszer a háttérben meghúzódó érzelmi problémák megváltoztatásának lehetőségét nyújtja.

A beteg állatok esetén biztosan találkozhatunk egy-két olyan érzelemmel, amely feltűnő, kirívó és megfelelő eszenciákkal kezelhető is. Az állat viselkedése is rendkívül beszédes; itt nincs alakoskodás, „mellébeszélés”, a viselkedés, a testi tünetek elárulják az uralkodó lelkiállapotot.

Az eszenciák hatékonyan egészíthetik ki a hagyományos (allopátiás) kezeléseket. A legtöbb állatokkal foglalkozó szakember egyöntetű véleménye szerint az állatok, különösen a kedvtelésből tartottak, igenis hasonló érzelmeket mutatnak, mint az ember (féltékenység, irigység, együttérzés stb.).

Amikor egy állat beteg, akkor észrevehető módon megváltozik a viselkedése. A „lelki-érzelmi” állapota jelentős mértékben befolyásolja az immunrendszerét is. Ezen álláspontot ma az orvostudomány egy fiatal, de dinamikusan fejlődő ága, a pszichoneuroimmunológia képviseli, amely kimondja, hogy az agy (elme) és az idegrendszer nagymértékben befolyásolja az immun és a hormonális rendszert. Például ha egy állat csak fekszik, nem mozdul, ingerekre kevésbé reagál, akkor az olajfa, a vadrózsa és az iszalag eszenciái közül valószínűleg valamelyik segíteni fog. Az, hogy pontosan melyiket válasszuk, a gazda kikérdezése és alapos esetfelvétel segítségével deríthető ki.

Az olajfa hatékony krónikus betegségek, kimerítő testi igénybevétel után, de segítséget nyújt a fáradt szervezet méregtelenítésében, támogatva a főbb méregtelenítő szerveket is. Bármely panasz esetén alkalmazható ott is, ahol a szervezet vagy az egyes szervek funkciója sérült, illetve akadályozott.

viragA vadrózsa különösen ajánlott olyan állatoknak, amelyek látványosan energiahiánytól szenvednek. Apátiába süllyedten, rezignáltan fekszenek, keveset esznek, étvágytalanok és sokat alaszank. A betegség idején tisztázatlan eredetű fájdalmak jelenhetnek meg, kifejezetten energia hiányból származó egyéb testi tünetekkel együtt, amelyeknek nincs felismerhető oka. Alkalmazható tenyészállatoknál nagy igénybevétel, testi és „lelki” megterhelés esetén.

Az erdei iszalag az érdektelenség, az apátia, a hosszantartó vagy fertőző betegségek esetén javasolt, amikor az állat sokat alszik, keveset mozog és azt is kedvetlenül teszi. Mérgezéseknél, amikor úgy tűnik hogy az állat nincs eszméleténél, valamint kóma és balesetek esetén is használható. Segíti a méregtelenítő folyamatokat.

Az eszenciák hatása az állatoknál sokszor jóval látványosabb és gyorsabb, mint az embereknél. Álljon itt néhány eset, amelyben kiválóan alkalmazhatóak a virágeszenciák: bántalmazás, elhagyatottság, műtét előtti és utáni állapotok támogatása, szomorúság, bánat, félelem, agresszió, hiperaktivitás, féltékenység, irigység, költözés, az élethelyzet megváltozása, túlzott tisztálkodás, kiállításon, versenyeken való részvétel, utazással összefüggő panaszok, ellés előtt, közben és után.

Ott is kiválóan alkalmazható, ahol a hagyományos orvoslás már tehetetlen, „rejtélyes, diagnosztizálhatatlan” betegségek esetén, vagy különleges állatoknál (papagáj, rágcsálók, hüllők stb.), amelyeknél a gyógyszeres kezelés nem megoldható a megfelelő gyógyszerek hiánya, túlérzékenység, vagy a túladagolás veszélye miatt stb.

A Bach eszenciák alkalmazása azért is nagyszerű, mert az egyedi helyzetnek megfelelően állatra szabottan alkalmazhatóak. A placebohatás az állatoknál kizárható.

A virágterápia szereit nem szabad önfejűen, a hagyományos orvoslás helyett használni, azonban bármely esetben kiválóan kiegészítheti az orvosi kezelést.

Az esszenciák alkalmazása
Maximálisan 6 különböző eszenciából álló keveréket készíthetünk éppen úgy, mint az embereknél. Az összeállított keverékből naponta 6*4 cseppet kell az állat szájába, esetleg itatótálkájába cseppenteni, de az is előfordulhat, hogy a körülményes beadás elkerülése végett a bőrre, azon belül a fül belső felületére cseppentve bedörzsöljük. Egyesek spray formájában is használják az állat környezetébe juttatva. Természetesen a szájon át adott eszenciák a leghatékonyabbak. Heveny helyzetekben a szedés gyakorisága fokozható, 5-10 percenként adható, amíg javulás nem következik be, majd ezután növelhető a két adag közti idő.

A gyógyír készítéséről a Bach virágterápia a mindennapokban című könyvből szerezhet információt az érdeklődő.

felakutyaA legtöbbet használt szer az öt virágot tartalmazó elsősegélycsepp, amely állatoknál is jelentős segítséget nyújt balesetek esetén, akut, életveszélyes állapotokban. Nevéből adódóan minden olyan esetben használható, amikor gyors segítségre van szükség. Szedésének gyakorisága teljesen a beteg állapotától, az adott szituációtól függ. Például baleset esetén szükség szerint, akár néhány perces időközönként is adható mindaddig, amíg az állat helyzete nem stabilizálódik. Mindazon állatoknál is ajánlott, akiket félelem, pánik, nyugtalanság gyötör.

A Bach eszenciák hatása nagyon átfogó. Nem számít milyen ingerek hatnak az állatra, a virágok hatására kiegyensúlyozottabbakká, nyugodtabbá válnak.

Például a bohócvirág kiváló különféle hangok, és külső ingerek okozta félelmek kezelésére.

A rezgőnyár hatékonyan alkalmazható meghatározhatatlan eredetű félelmekre. Ilyenkor az állatok könnyen összerezzenek bármely kis hatásra, vagy ismeretlen okok miatt hamar nyugtalanná válnak. Ezzel összefüggésben a szer kiválóan alkalmas viharok, petárdák kiváltotta nyugtalanság, pánik enyhítésére.

Új jövevény érkezésekor nagy segítséget nyújthatnak a dió, a vadgesztenyerügy, a bükk, a fűzfa és a magyal eszenciája.

Bánat, gyász esetén ernyős madártej, dió, jerikói lonc, tárnics adható a  vadgesztenyerüggyel.

Ezeken kívül még néhány példa:
Viszketés, allergia: vadalma, bükk, vasfű, szilfa, sülzanót, apróbojtorján, vadgesztenyerügy, olajfa, dió

Kontroll elvesztése, pánik, asztmarohamok (Nem helyettesíti aallatszeretetz orvosi elsősegélynyújtást!): cseresznyeszilva, napvirág, tölgy

Ingerlékenység: nebáncsvirág, bükk

Bánat, trauma, bántalmazottság: békaliliom, ernyős madártej, erdeifenyő, katáng, jerikói lonc

Egyedül hagyva rombolni kezd: katáng, rozsnok, magyal, fűzfa, vadrózsa, hangafű

Konfliktus más állatokkal: fűzfa, apróbojtorján, bohócvirág, szőlő, bükk, magyal, dió

Utazási nehézségek: elsősegély, szilfa, dió, bohócvirág, cseresznyeszilva, szikárka

Tanulási nehézségek: iszalag, vadgesztenye, kékgyökér

Negatív energia, műtét után:  elsősegély, vadrepce, dió, vadalma, vadrózsa, iszalag

Lábadozás esetén a tárnics, sülzanót, kisezerjófű, szelídgesztenye , olajfa, jerikói lonc, szülésnél pedig a dió segít azoknak, akik nem gondozzák a kicsinyeiket.
A Bach virágterápia nagyszerű lehetőség arra, hogy az állatoknak viszonoznunk valamit mindabból a szeretetből, kedvességből, nyíltságból, amely nap, mint nap folyamatosan és bőségesen árad felénk.

norbi

Szabó Norbert

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…