„A légzés minden élet lényege, forrása és alapja. Lélegezni annyi, mint élni. Helyesen lélegezni: egészségesnek lenni.” (Romolo Mantovani)

„A belélegzett levegő fontosabb, mint a megevett táplálék.” (Galenus)


Minden,
ami él, lélegzik. A légzés fontos alaptényezője az élőlények életének. A légzés megszűnése – ha hosszabb ideig fennáll – egyenlő a halállal. Így van ez az embernél is:legzes amíg él, lélegzik, s ha a légzés leáll, akkor előbb-utóbb bekövetkezik a halál. A levegő, ez a fantasztikus csodaszer és gyógyszer itt van körülöttünk, és mégis a legtöbb ember nem gondol arra, hogy ezzel a fontos szubsztanciával éljen, ezzel fejlessze, erősítse, gyógyítsa magát.

A testi-lelki egészség három alapköve:

 1. a tudatosan megtervezett, helyesen összeállított táplálkozás,
 2. a tudatos, kontrollált légzés, légzőgyakorlatok,
 3. a tudatos mozgásgyakorlatok.

A légzés kapcsolata a mozgással és a táplálkozással

A táplálkozás, a légzés és a mozgás szorosan összefüggnek egymással, oda-vissza hatnak egymásra. A légzés szorosan összefügg a mozgással. Sportoláskor például nagyon fontos a helyes légzéstechnika. A legtöbb sportágnál a megfelelő légzés fontos az erőbeosztás és erőkifejtés szempontjából. Ha valaki rosszul lélegzik, akkor nagyon hamar kifárad, helyes légzéssel javíthatóak az eredmények. A rendszeres, aktív mozgás ugyanakkor erősíti a légzést, javul a tüdő kapacitása. Rendszeresen mozgó embereknél megfigyelték, hogy a tüdő kapacitása nagyobb, mint azoknál, akik inkább ülő életmódot folytatnak.

zoldsegA légzés és a táplálkozás között is hasonlóan fontos összefüggést figyelhetünk meg. A táplálkozás alapja az emésztési folyamat, az elfogyasztott táplálékok megemésztése és felszívódása. Az emésztési folyamat tulajdonképpen egy égési folyamat. Tudjuk jól, hogy az égéshez oxigénre van szükség, s ez az oxigén a légzés által jut a szervezetbe. Régen ezt az emésztő tüzet agninak nevezték keleten. Mindenféle emésztőszervi problémát az agni, az emésztő tűz hiányára vezettek vissza. A helyes emésztéshez, az emésztés tüzéhez oxigénre van szükség, ezt viszont a megfelelő légzés biztosítja. A helytelen légzés az oxigénhiány miatt rossz emésztést eredményez, a rossz emésztés következtében pedig számtalan méreganyag képződik, szívódik fel, rakódik le, és ez különféle betegségekhez vezet. Fordítva is igaz a folyamat: ha az ember helytelenül táplálkozik, a rossz emésztés révén különböző méreganyagok keletkeznek, amelyek megterhelik a tisztító szerveket, a májat, a vesét, a tüdőt és a bőrt. Különféle méreganyagok rakódnak le a tüdőben, melyek akadályozzák a légzést, csökkentik a tüdőkapacitást, és különféle betegségeket okozhatnak (asztma, krónikus hörghurut stb). A kályha példázattal szemléltethetjük ezt az összefüggést: ahhoz, hogy a kályhában jól égjen a tűz, és meleget adjon, szükség van jó tüzelőanyagra, jó minőségű fára, szénre, és szükség van oxigénre, levegőre. Bármelyik is hiányzik, nincs tűz. Ha az ember szervezetét egy ilyen élő kályhának tekintjük, a helyes tüzelőanyag a megfelelő táplálkozással kerül be, a megfelelő oxigén pedig a megfelelő légzéssel. A táplálkozással segítjük a légzést, a helyes légzéssel segítjük az emésztés folyamatát.

Gyakori probléma még a rendszeres túlevés. Ha az ember újból és újból túleszi magát, a gyomor kitágul, és a teli gyomor megterheli a szervezetet, akadályozza a légzésfunkciókat. A hurutképző ételek is gátolják a helyes légzést (tej, tejtermékek, túl hideg, túl meleg ételek).

Táplálék nélkül az ember, ha folyadékot fogyaszt, akkor napokig, sőt hetekig gond nélkül kibírja, viszont levegő nélkül csak pár percig.

A két alapelem: levegő és víz

A mai embernek felületes, kapkodó a légzése, csökkent a tüdőkapacitása, és nem figyeli a saját légzését, hanem az öntudatlan, automatikus folyamat. A légzés területén az egyik feladat a tudatosítás. A tudatossá tett légzési folyamat és a tudatosan végzett légzőgyakorlatok által növelni lehet a tüdőkapacitást, és a tüdő fejlesztésén keresztül az egész szervezet egészségét meg lehet alapozni. Romolo Mantovani természetgyógyász így fogalmazott a légzéssel és a táplálkozással kapcsolatban: „Szervezetünkben állandó égési folyamat zajlik. Ha egy kályha nem kap levegőt, kialszik, annak ellenére, hogy tele van szénnel.” A legtöbb táplálék mellett levegő nélkül nem tudunk élni.

Szervezetünk alapkövei a sejtek. Minden egyes sejtünk lélegzik, és a sejtek helyes légzéséhez oxigénre van szükség, amit a légzéssel juttatunk a szervezetünkbe. A helyes légzéssel minden egyes sejtünk légzését támogatjuk. Az oxigén mellett sejtjeink alapvető tápláléka a víz. Az oxigénhiány mellett a vízhiány is komoly problémákat okozhat a sejtek működésében. Tehát van két nagyon fontos feladat annak elérésére, hogy sejtjeink jól érezzék magukat: a mély, alapos, tudatos légzés, hogy elegendő oxigén jusson a szervezetbe, és a bőséges folyadékbevitel.

Kétféle légzés létezik:

 1. aerob légzés, ami oxigén jelenlétében történik,
 2. anaerob légzés, ami oxigénmentes környezetben is végbe tud menni. Így lélegeznek a rákos sejtek, illetve a vízigényük is kisebb. Helytelen légzés esetén oxigénhiány lép fel a szervezetben, helytelen táplálkozás esetén pedig vízhiány, és a szervezet rákényszerül, hogy teret adjon olyan sejtek szaporodásának, amelyek oxigén és folyadék nélkül is életképesek maradnak. Ezek nem mások, mint a rosszindulatú sejtek. A daganatos betegségek kialakulása közvetve összefügg a rossz légzéssel, az oxigénhiánnyal, illetve a vízhiányos állapottal.

A szív és a tüdő a vérkör révén nagyon szoros kapcsolatban vannak egymással, tehát ha az egyik megbetegszik, az előbb-utóbb a másiknál is betegséget okoz. A helytelen légzés akadályozza a helyes szívműködést. A két leggyakoribb betegségtípus, a rákos betegségek és a szívbetegségek összefüggenek a légzéssel. Ugyanis ha rosszul lélegzik az ember, az kedvez a rákos sejtek szaporodásának, illetve a szívműködést is rossz irányba befolyásolja.

4elem
Minden betegségnél alapvető fontosságú dolog a légzésterápia
. A légzésterápia egy négyes rendszer egyik tagja. A természetgyógyászatban nagyon fontos a természeti elemekkel való gyógyítás. Négy ilyen természeti elem van: a tűz, a víz, a föld és a levegő. Ha az ember rendszeresen tartja a kapcsolatot ezzel a négy természeti elemmel, meg tudja alapozni a saját egészségét.

A tűz elemmel való kapcsolat a nappal, a napfénnyel való érintkezés, a napfürdők révén jön létre.

A víz elemmel való kapcsolat a hidroterápia (vízgyógyászat) révén valósul meg.

A földdel való kapcsolat a geoterápia, az agyaggal, iszappal való gyógyítás által jön létre.

A levegő elemmel való kapcsolat a légfürdők és tudatos légzőgyakorlatok által valósulhat meg.

Helyes légzés Helytelen légzés
Egész tüdőt megmozgatja Tüdő egyes részeit mozgatja csak meg
Alapos, mély Felületes, pihegő
Lassú, nyugodt Kapkodó, túl gyors
Tudatos Kontrollálatlan, automatikus
Ritmikus, rendezett Kaotikus, rendezetlen


faradtsagA helytelen légzés következményei

 1. Állandó energiahiány, fáradékonyság. Energiánk nagy részét (prána, kozmikus energia) a légzéssel vesszük fel.
 2. Különféle méreganyagok lerakódása, mérgeződés, elsavasodás, aminek következményei a különféle gyulladások és nyomelemhiányok. Ha a légzés jól működik, képes a savakat kiküszöbölni, amelyek az emésztési folyamat és az anyagcserefolyamatok révén keletkeznek a szervezetben. Ha a légzés felületes, gyors, akkor ezt a savtalanító, méregtelenítő funkciót nem tudja beteljesíteni.
 3. A harmadik következmény az agyi kapacitás csökkenése. Az agy sejtjei is kevesebb oxigént kapnak, ennek az eredménye feledékenység, rossz memória, figyelmetlenség, koncentrációhiány, szétszórtság.
 4. A negyedik terület a különféle emésztőszervi problémák, betegségek, anyagcserezavarok.
 5. Szív és érrendszeri betegségek kialakulása.
 6. Az immunitás csökkenése, és ezáltal különféle betegségek kialakulása.
 7. A légzés a lelkiállapottal is összefügg. A helytelen légzés különféle pszichés zavarokat támogat a szervezetben. Félelmek, szorongás, depresszió sokkal könnyebben kialakul rossz, kaotikus légzés mellett, mint helyes légzésnél.

Rendszeresen végzett légzőgyakorlatok 7 pozitív hatása

 1. A tudatos és helyes légzés aktivizál, energetizál, feltölti az embert.
 2. Segíti a szervezet méregtelenítését. Helyes légzéssel rengeteg méreganyagtól megszabadíthatjuk a szervezetet, főleg a savas típusú mérgektől.
 3. Javul az agyműködés, több oxigénhez jut az agy, javul a figyelem, a koncentráltság, az emlékezőképesség.
 4. Javul az anyagcsere, rendeződik az emésztés.
 5. Megerősödik a szív, javul a keringés.
 6. Megerősödik az immunrendszer.
 7. Stresszoldó, nyugtató hatású.

A cikket Váradi Tibor előadásai és könyvei alapján állítottuk össze.

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…