sietRohanó világunkban egyre kevesebb időt szánunk a meghitt és csendes percekre, egyre inkább sajnáljuk az időt a nemiség nélküli bújós és becézgetős pillanatokra. Elvisz minket a hétköznapok zsivaja, gondolataink előrerohannak, ügyeket intézünk még akkor is, amikor este megpihenhetnénk az otthon melegében, és párunk, gyerekeink, családunk tagjai megosztanák napjukat velünk. Az együttlétből fáradt vacsora, majd filmnézés lesz, a kommunikáció egysíkúvá válik, egyformán reagálunk a másikra, a szexualitás betanult pózokra, rutinszerű mozdulatokra redukálódik, és megszokássá alakul át.

„Érezni az érintést… Annyira hiányzik az érintés, hogy egymásnak ütközünk, csakhogy érezzünk valamit.”

Ütközések (Crash) című film

Miért kerültünk olyan távol saját magunktól és testünktől? Miért idegen saját testünk és a másik ember érintése? Az intimitás elmélyítése érdekében fontos, hogy megtanuljuk: az együttlét nem kell, hogy minden alkalommal nemiséghez vezessen, néha elég, ha csak érintésekkel mutatjuk ki érzelmeinket.

Ezek a kérdések inspirálták ezt a cikket, mellyel célunk felfedezni az érintés különböző típusait a bolygóminőségek fényében. A hét bolygó erői mindannyiunkban jelen vannak, átszövik életünk minden területét, és folyamatosan formálnak minket.

A gondoskodó és befogadó Hold

piciA Hold, mint tudjuk, női oldalunk főleg anyai részét jeleníti meg, és ehhez kapcsolódik az anya és gyermeke közötti érintés. Viszonyunkat az érintéshez azok a kora gyerekkori élmények határozzák meg, ahogyan édesanyánk érintett meg minket. Csecsemőként és kisgyerekként az anya és az apa érintése, simogatása elengedhetetlen a testünkkel való természetes viszony kialakítása szempontjából. Ezt a „testet öltést” újra és újra átéljük minden reggel, ezért ha tehetjük, ébresszük magunkat és a hozzánk közel álló családtagokat ilyen mozdulatokkal.

A Hold-minőség nem akar megváltoztatni. Fő jellemzője az abszolút elfogadás, mely végtelen türelemmel, ismétlődő mozdulatok kíséretében halad végig az egész testen.

A megfontolt és kitartó Szaturnusz

A másik érintésekor az egyik legfontosabb tényező, hogy érezzük, nem szorít minket az idő: nem kell munkába rohanni, üzleti vacsorára készülődni, nincs semmiféle olyan kötelezettség és körülmény, elterelő, idegtépő tényező, ami megakadályozhat minket abban, hogy teljesen átadjuk magunkat a csendes pillanatnak. Nincs fontosabb a másiknál, aki társunk, barátunk, családtagunk, vagy egyszerűen csak közel álló ismerősünk. Adjuk át magunkat az együttlétnek, és kapcsolatunkat az érintés pótolhatatlan erejével mélyítsük el.

Ezen kívül a szaturnuszi minőséghez tartozik a halál is, mely mindnyájunk legfőbb félelme, és ebből fakadnak további félelmeink, melyek megakadályozhatnak abban, hogy egészséges viszonyunk alakuljon ki az érintéssel, intimitással. Hordozza azt is, hogy együtt legyünk valakivel a fájdalmában.

Ahhoz, hogy félelmeink feloldódjanak, fontos megszabnunk az egészséges határokat, melyben szintén a Szaturnusz segít minket. Gyakran még önmagunk számára sem engedjük felfedezni határainkat, és ez rengeteg fájdalomra és sebezhetőségre ad lehetőséget. Tudat alatt azt gondoljuk, hogy az igazi mély kapcsolódáshoz nincs szükség határokra – viszont fontos tudatosítani, hogy a másik épp azáltal tud kapcsolódni hozzánk, hogy érzékeli konkrét határainkat; ilyenkor megmutatjuk a másiknak, hogy meddig mehet el, hol tud hozzánk kapcsolódni.

„Az érintés többet mond, mint ezernyi szó. A simogató kéz nem hazudik, a száj könnyen…”

pillantUgyanakkor fontos ráérezni arra is, hogy mikor van szükség a csendre. Amikor csak csendben érintünk, akkor testünk beszél. Tanuljunk meg olvasni a másik testéből. Minél jobban át tudjuk adni magunkat az érintés varázsának, annál inkább képesek leszünk hagyni testünket megszólalni. Sokszor a tekintetek találkozása többet mond ezer szónál. Csak némán nézzük a másikat, befogadjuk lényét, és felismerjük pillanatnyi találkozásunk megismételhetetlen csodáját, együtt vagyunk a másikkal.

A bizalomteljes és odaadó Vénusz

A Vénusz meleg otthont teremt; a gyertya, a szűrt fény, az illóolaj, a zenei aláfestés mind hozzásegítenek ahhoz, hogy megfelelő hangulatban tudjuk átadni magunkat a gyengédségnek. Nem nehéz elképzelni, hogy a centrifuga zaja, az ételszag a konyhából és a pislákoló tévé pont ellentétes hatást ér el: az embernek minden eszébe jut, csak a lazulás nem. Ha mód van rá, teremtsük meg azt az atmoszférát, melyben szívesen átadjuk magunkat ennek a gyógyító folyamatnak. Sokszor segít ebben a megfelelő külső körülmények megteremtése. Kevés kellemesebb élmény van, mint egy fáradt, nyűgös nap után a gyertya meleg fényében felolvadni párunk szeretetteljes érintésében. Ilyenkor aolaj másik gyengédsége visszahozza szívünkbe a békét, lelkünkbe a harmóniát, testünkbe az ellazulást.

Ugyanakkor, ha kapcsolatban vagyunk szívünkkel és testünkkel, gyakran az érintés szeretetteljes hangulatát magunkban hordozzuk. Egy zsúfolt helyen vagy egy zaklatott pillanatban a megfelelő simogatás az otthon, a biztonság érzetét idézi fel. Újra erőt ad, feltölt, és emlékeztet arra, hogy nem vagyunk egyedül…

A szerelem élménye is ehhez a kvalitáshoz tartozik. Miközben partnerünket érintjük, igyekezzünk megfigyelni, hogy milyen reakciókat vált ki belőle a simítás: az arca gyengéd rezdülései, az apró hangok, a sóhajok, a libabőr, a remegés, az, hogy behunyja-e a szemét, mind olyan visszajelzések, amelyek azt mutatják, kedvesünk élvezi a kényeztetést. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, kérdezzük meg, mit érez, mit szeret és mit nem, esetleg megkérhetjük, hogy mutassa meg azokat a mozdulatokat, amelyeket nagyon élvez, engedjük, hogy kezünket megfogva irányítsa mozdulatainkat. Fontos ez, hiszen mindannyian máshol és másképp vagyunk érzékenyek. Ezt követően már csak idő kérdése, és hamar beletanulunk a kedves érintésébe. Sokan azt hinnék, hogy érinteni csak kezekkel lehet, holott orrunk hegye, ajkaink, a lábujjak, a haj, a szempillák, az áll, vagyis szinte valamennyi testrészünk kiválóan alkalmas arra, hogy párunkat, társunkat kényeztessük. Kísérletezgetés kérdése az egész – ha pedig már ezt tesszük, az nem jelent egyebet, mint hogy sok időt töltünk együtt.

Az érintés egyik alaptémája maga a bizalom: mennyire tudom átadni magam a másiknak, megnyitni a testem neki, és mennyire tudom bizalommal megérinteni. Bízom-e abban, hogy a másik ott és úgy érint meg, ahogyan az nekem jó? És vajon bízom-e abban, hogy úgy tudom simogatni a társamat, ahogyan az gyógyító számára? A Vénusz lénye e bizalom kialakítását és ápolását segíti bennünk.

A kihívó és magabiztos Mars

A Mars minőség az, melyet a Szaturnuszé mellett sokszor megtagadunk magunkban. A Szaturnusz által határainkat fedezhetjük fel, míg a Mars abban segít, hogy ezeket a határokat képviseljük, megvédjük és vállaljuk. Ő ad erőt ahhoz, hogy képesek legyünk nemet mondani, márpedig ez az érintés során is nagyon fontos. Ha ez az erő velünk van, akkor szívesen adjuk át magunkat az érintésnek, mert biztonságban érezhetjük magunkat bennekonfl. Ide tartozik a csipkedés, ütögetés, kopogtatás, erős gyúrás, rázás, paskolás és  dörzsölés.

Ez a bolygó az, mely a helyükből kimozdult dolgokat ismét a megfelelő mederbe tereli. Ehhez a minőséghez tartozik a kiropraktika is.

Az összes bolygó közül a Mars hordozza leginkább a földi öntudatot, az egót. Ide tartozik az önmasszázs és a kezdeményezés. Az ütközések, konfliktusok sokszor félelemmel töltenek el minket, pedig kirobbanásuk segít letisztázni a helyzeteket, meglátni a valóságot, és kimondani az igazságot. Mivel „az igazság szabaddá tesz”, amikor két ember között fellélegzik a tér, ott megjelenhet a szeretet és a szeretetteljes érintés.

A szavak általi visszajelzés mindig fontos, hiszen ilyenkor tudatosítok arról, hogy mi él bennem, milyen érzés a másik simogatását befogadni. Lényeges azt is elmondani neki, hogy mennyire gyógyító számunkra, és azt is fontos kommunikálnunk, hogy mi az, ami nem esik jól.

A játékos és gyógyító Merkúr

neveÉletünk nélkülözhetetlen része a játékosság és a humor. Óriási gyógyító erővel bír egy jó helyen, jó időben megélt nevetés, és ezt a folyamatot támogathatja egy birkózás, egy párnacsata vagy egy hógolyózás is (bár itt a Mars is besegíthet).

A bennünk élő játékos gyermek vágyik ilyenkor a könnyed érintésre. Mennyire engedjük szabadon megnyílni és megnyilvánulni ezt a gyermeket? Hogyan él bennünk a humor és a játékosság?

Minden gyógyító érintés, úgymint masszázs, kineziológia, érintésen alapuló mozgásterápiák, terápiás tánc is ide tartozik.

Ha teret adunk a merkúri részünknek, az érintés világában a változatosság végtelen tárháza mutatja meg magát.

Ez a bolygó társítja a dolgokat, meglátja az összefüggéseket, és ezek segítségével gyógyít. Tisztán látja, hogy milyen gyógyító minőségek kapcsolódnak össze, melyek tartoznak egybe. Felfedezi azt, hogy milyen dolgokat kapcsolunk össze tévesen a tudatunkban, és segít ezek letisztázásában, majd egészséges kapcsolatok építésében.

A bölcs és figyelmes Jupiter

Aki érint, befelé és kifelé egyaránt figyel. Ilyenkor nem két test, hanem két lélek találkozik a bőrön keresztül. Ilyenkor az érintés nem csupán egy testi kontaktus, hanem egy lelki élmény is, melyben mindketten feltöltődünk a figyelem által.

kezetfogAz érintés során egyfajta elektromagnetikus csere is létrejön: ez megvalósulhat több szinten is. Átélhetjük ezt az energiacserét akár egy szerelmeskedés során is, ami az egyik legkonkrétabb fizikai síkon történő találkozás, ugyanakkor ez az energiacsere létrejöhet pusztán egy gyengéd ölelés vagy egy kézfogás által is. Megszülethet egy mély tekintet-kapcsolat során, vagy akár úgy is, hogy csak egy térben vagyunk, de nincs semmilyen konkrét kapcsolat a másikkal. Ezeken a szinteken felfelé haladva eljuthatunk oda, hogy megvan az élő kapcsolat és érintettség a másikkal akkor is, amikor teljesen máshol vagyunk a térben, különböző helyeken.

Más szempontból is lehet vizsgálni a szinteket a jupiteri bölcsesség által, hiszen nemcsak fizikai érintettség, hanem energetikai érintettség is létezik. Ismerjük azt az érzést, hogy a másik puszta jelenlététől lúdbőrös a testünk. Nyelvünk is csodálatosan kifejezi, hogy egy élmény, egy szó, egy hangulat mennyire mélyen megérinti a lelkünket.

A szeretetteljes és szintetizáló Nap

harmEz az a minőség, mely mindent magába foglal, szintetizál és egyesít. Ezzel a kvalitással lehet igazán ráérezni arra, hogy mit kíván egy adott helyzet. Ide tartozik a spontaneitás, a kreativitás, az alkotóerő, a kiegyensúlyozás és a leleményesség. Ha ez a minőség él bennünk, akkor pontosan tudjuk, hogy nekünk és a másiknak melyik bolygóminőségre van szükség, hogyan érjek hozzá, milyen érintést alkalmazzak.

Fontos tudatosítani, hogy amikor a másik testét simogatjuk, akkor vele együtt a lelkének különböző területeit is. Ezért egy szeretetteljes érintés oldó hatással van lényünk egészére.

germanannamaria

Germann Annamária (és Bartha Andrea)

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…