Honnan ered a köpölyözés?

A köpölyözés őskori terápia. Eredetéről nagyon keveset tudunk, valószínűnek tűnik, hogy az ember a tűz használatba vételével fedezte fel a köpölyözést. Természetesen akkor még nem a mai formájában, üveggel, hanem állatok szarvának felmelegítésével végezték. Kínában nagy hagyományai vannak ennek a gyógyító eljárásnak, a köpölyözésről szóló első leírás is a kínaiaktól származik. A Tang dinasztia idején, 952-ben Wang Tao írt könyvet róla, mely szerint a köpölyözést mint gyógymódot elsősorban a tüdő megbetegedéseinél használták. Alkalmazták még kelések kifakasztására és reumatikus betegségek gyógyítására is. A könyv leírása szerint a köpölyöző edények bambuszból, cserépből vagy vasból készültek. A köpölyözést a tibeti kolostorokban is évszázadok óta alkalmazzák. A szerzetesek égő papírost dobtak a rézből készült köpölyözőbe és így rakták fel azt a fájdalmas testrészekre. Egy órán keresztül rajtahagyták, míg lilásfekete duzzanat nem keletkezett, melyet a csésze eltávolítása után felvágtak és véreztettek.

Elődeink szintén előszeretettel alkalmazták a köpölyözést a piócázás mellett. A piócázás a véreztetéses köpölyözéshez hasonló elven működik, itt is az elhasznált, „beteg” vér távozik.

Hazánkban 1450-ben betiltották, ma is csak természetgyógyászok használják. Számos országban alkalmazzák az intenzív osztályokon, valamint a sebészeti osztályokon műtétek után.

Köpölyözés fajtái

A köpölyözésnek ma már nagyon sok fajtája ismeretes: létezik egyszerű, hólyaghúzó, nyuvasztó, gyógykrémes, véreztetéses, tűs, bemetszett, szívó és villámköpöly. Van üvegköpölyözés, gumiköpöly, illetve létezik tüzes és mechanikus köpöly.

kopoly3A köpölyözés szépen hangzó, modern neve: dermatovacuum reflexológia. Ezalatt a kifejezés alatt a bőr megfelelő területeinek vákuummal történő ingerlése során belszervekre ható reflexes folyamatot értünk.

A gyógymód előnyei

– egyszerű, olcsó és széles körben alkalmazható,

– hatása gyors és tartós,

– nincs mellékhatása,

– növeli a szervezet ellenállóképességét.

Dr. Van der Jin kínai professzor több, mint 40 éves tapasztalata alapján így szólt erről a gyógymódról: „köpölyözéssel azt a betegséget is gyógyítani lehet, amit gyógyszerrel nem.”

Köpölyözés hatása

A köpölyözés hatásai között szerepel az általános egészség- és közérzetjavítás, betegségmegelőzés, de használható szépészeti-kozmetikai célra is. Fájdalomcsillapító, immunerősítő, stresszoldó, salaktalanító, regeneráló, enzimaktiváló, energetikai blokkot feloldó, valamint anti-aging hatásai ismertek. Lokálisan vérbőséget okoz, erősíti a kötőszövetet, izomlazító, zsírbontó, valamint bőrfeszesítő hatással bír.

A köpölyözés az ún. Headzónák ingerlésének egyik legerősebb módja. A Headzóna elmélet szerint a bőr idegszálakon keresztül össze van kötve a belső szervekkel, valamint a gerincoszlop idegszálaival. Minden szervnek külön területe van a bőr felületén. Ha a bőr erősen megég, szinte percek alatt eljut az információ az adott szervhez, pl. a gyomorhoz, ahol azonnal fekélyek jelennek meg. Ennek a fordítottja is igaz: ha egy szerv betegszik meg, annak jelei a gerinc idegszálain keresztül megjelenik a megfelelő bőrfelületen (a dermatómán).

Mire jó a köpölyözés?

gumiköpölyA gyógyítás során vákuumot hoznak létre a köpölyben, amit aztán felhelyeznek a bőrre. A vákuum szívóhatása vérbőséget okoz az adott területen, ez javítja a vérellátást és beindítja a méreganyagok tisztulását. Ezek a folyamatok pozitív változásokat eredményeznek a zónához tartozó szervekben: javítják annak vérkeringését és anyagcseréjét. Vákuum melegítéssel és a levegő kiszívásával hozható létre. A meleg levegő kitágul, kiszökik az üvegből. A helyén keletkezett légüres tér beszívja, magához domborítja a bőrt, ami stimulálólag hat az akupunktúrás pontokra és a meridiánokra.

A köpöly anyaga lehet üveg, kerámia – ezek meleg köpölyözésre alkalmasak, de létezik gumiköpöly is: ebből a köpöly összenyomásával kipréselik a levegőt, majd ráteszik a bőrre, amit a köpöly azonnal felszív. Ez az eljárás sokkal egyszerűbb és gyorsabb, mint a kerámia vagy üvegköpöllyel végzett gyógyítás, viszont hiányzik belőle a tűz ereje és tisztító hatása.

A köpöly kezelés módja és ellenjavallatai

Célszerű egyszerre legfeljebb hat köpölyt használnunk, s ezeket 10–20–30 percnél tovább ne hagyjuk fenn. A köpölycsészék mérete különböző: létezik kicsi (5–10 cm3), közepes (20–30 cm3), nagy (40–50 cm3) és óriás csésze (60 cm3 vagy ennél nagyobb).

A köpölyöző kezelés történhet szárazon vagy nedvesen. Nedves köpölyözés esetén valamilyen masszírozó olajjal vagy krémmel először bedörzsöljük a bőrt, majd felhelyezzük a köpölycsészét. Száraz köpölyözéskor csak alkohollal fertőtlenítjük a bőrt, és utána fel is tesszük a köpölyt. Ez utóbbi esetben a csészét 15 percnél tovább nem ajánlott fent hagyni. A köpölyözés hatása fokozódik, ha a kezelt bőrfelületre valamilyen gyógyhatású krémet viszünk fel, pl. ízületi bántalmak esetén zsurló krémet, tüdőproblémáknál mentol tartalmú krémet. A kitágult bőrpórusokon keresztül a készítmények hatóanyagai beszívódnak és a vákuumozás után is kifejtik hatásukat.

Tilos köpölyözni olyan területen, ahol a bőrön sérülés, bőrfekély, daganat, vizenyő van, valamint száraz, ekcémás bőrön, továbbá ellenjavallt:

– magas láz esetén,

– fejen, arcon, a szív felett és közvetlen közelében,

– nagyfokú szívelégtelenségnél,

– vérzékeny betegeknél, menstruáció alatt,

– cukorbetegség esetén,

– erősen vegetatív, labilis betegnél,

– nagyon legyengült állapotú betegnél,

– heveny fertőző betegség esetén,

– gyenge, idős embereknél (náluk legfeljebb a villámköpöly javasolt),

– áldott állapotban a has és derék tájékánál,

– ahol korábbi moxázás, köpölyözés nyomai még láthatóak,

– gyomorfekély és TBC esetén.

Köpözölyés nyomai

kopoly2A köpölyözésnek maradhat látható nyoma, elszíneződése a bőrön. Attól függően, hogy milyen színűek ezek az elszíneződések, következtetni lehet a belső szervek állapotára.

Fehér szín esetén: hideg jellegű betegségről van szó. E krónikus betegségnél minél régebbi a panasz, annál kevésbé reagál a szervezet a kezelésre, tehát a köpölyözésnek fehér nyoma marad.

Pirosas-lilás szín: heves folyamatoknál, gyulladás esetén (egész sötétlila is lehet) keletkezik.

Sárga szín: májbetegségre vagy szélsőséges esetben maláriára utalhat.

A köpölyözések legerősebbike

A köpölyözések közül a legdrasztikusabb a nyuvasztás. Itt csak egy köpölycsészét használunk, és azt fel-le mozgatjuk, csúsztatjuk az olajos bőrön. Így a vákuum és a csúsztatás hatására nagy területen erős pontszerű szövetközti bevérzések keletkeznek, amelyek 6–8 nap alatt szívódnak fel, de gyógyító hatásuk ez idő alatt folyamatosan fennáll. A véreztetéses módszer veszélyesebb, mint az előbb említett, klasszikusabb köpölyözések. Alkalmazásához nagyon pontos ismeretek szükségesek az akupunktúrás pontokat illetőleg. A megfelelő pontba beleszúrnak egy tűvel, éppen csak a bőr alá, erre helyezik fel a köpölyt, mely kevés vért szív ki, és ezáltal gyógyít. Alkalmazása csak szakembereknek javasolt.

Köpölyözés gyerekeknek és időseknek

A villámköpölyözés a klasszikustól csupán annyiban különbözik, hogy csak feltesszük és levesszük a csészét, és ezt az eljárást ismételgetjük. A villámköpölyözést főleg kisgyermekeknél és időseknél érdemes alkalmazni.

Milyen gyakran érdemes köpölyözésre menni?

A köpölyözés gyakorisága függ a betegség jellegétől és stádiumától. Általában akkor ismételhető, ha az előző nyomai már eltűntek. Megelőzésként félévente vagy évente 8–10 kezelésből álló köpölykúra ajánlott.

Köpölyözéssel foglalkozó szakemberünk:

Biczók Csaba
Biczók Csaba
Tradicionális japán masszőr, alternatív mozgás- és masszázsterapeuta

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…