A színek testre és lélekre való hatásait már az ősi időkben – pl. Egyiptom és Kína területén – is ismerték és felhasználták. A színek ma is erősen befolyásolják lelkiállapotunkat, közérzetünket, és gyógyító hatással lehetnek a testre. 

Az alapszínek testi-lelki hatásai

művészetterápiaKék: lassítja a pulzust, csökkenti a vérnyomást, görcsoldó hatású, jótékony a mirigyekre, enyhíti a klimaxos tüneteket (főként a hőhullámot). Használható pajzsmirigybetegség, torokgyulladás, gégehurut, rekedtség ellen; aranyér csökkentésére, fogfájásra, fogzási panaszokra, alvászavarokra, lámpalázra, gyulladásos betegségekre, szembetegségekre és fülbetegségekre. A túlsúlyos beteg étvágyát csökkenti, illetve általános fájdalomcsillapító hatású.

művészeterápiaVörös: aktivizál, erőt ad, növeli a pulzust és a vérnyomást, segíti a vérkeringést. Használható fáradékonyság, nem gyulladásos bőrbetegségek, vérszegénység, nemi szervek betegsége ellen.

művészetterápiaNarancs: ösztönző hatású, segíti a koncentrációt, növeli az immunitást; hatásos depresszió, megfázás, fáradékonyság, reuma, hörghurut, köhögés, a lép és a hasnyálmirigy betegségei, valamint étvágytalanság ellen (fokozza a bélperisztaltikát), elhízás esetén is alkalmazható.

művészetterápia

Sárga: segíti a logikus gondolkodást, serkenti a kiválasztást; cukorbetegekre jótékonyan hat, mert az inzulin mennyiségét növeli; ödéma, vizenyő, az alsó végtagok bénulása, valamint az emésztőrendszer problémái és hólyaggyulladás ellen is hatásos. A citromsárga serkenti az agyműködést, míg a zöldessárga az idegrendszert nyugtatja.

művészetterápia

Zöld: az általános regenerálódás színe; krónikus fáradékonyság, szembetegségek valamint a vegetatív idegrendszer zavarai ellen használható; javasolt kiegészítő kezelésként daganatos betegségeknél, szívpanaszokra, fejfájásra, égési sebek gyógyítására; értágító hatású, csökkenti vérnyomást.

művészetterápiaLila: a spiritualitás színe, segíti a meditációt, egyensúlyba hozza a két agyféltekét, művészetre inspirál, jótékonyan hat a központi idegrendszerre; epilepsziára, álmatlanságra, a fejbőr elváltozásai esetén és a nyirokkeringés zavarai ellen használható.

A kevert színekben az alapszínek hatása keveredik.

 


A színbevitel lehetséges módjai:

  • Színes táplálékok: a különböző színű ételek az adott szín pozitív hatásait támogatják az emberben. Fontos, hogy csak nyers állapotban érvényesül a színhatás, emellett étkezés előtt érdemes tíz-tizenöt percre kirakni az ételt a napra, hogy az feltöltődjön energiával.
  • muveszettterapia1Színes italok: egy átlátszó poharat tekerjünk körbe színes papírral, töltsük tele vízzel és tegyük ki a napra. Hasmenés ellen a kék színnel feltöltött víz használ, székrekedés ellen pedig a sárgával.
  • Színlégzés: képzeljük el, hogy a megfelelő színű levegőt lélegezzük be – ez naponta öt percen át ajánlott. A gyakorlat hatását fokozza, ha elképzeljük, hogy a beteg szervhez tartozó csakrán keresztül lélegzünk.
  • Színakupunktúra: itt színes tűket szúrnak a testbe vagy kör alakú színlapocskákat ragasztanak az akupunktúrás pontok fölé.
  • Színmeditáció: meditációs pózban képzeljük el, hogy szétárad bennünk az adott szín, majd engedjük ki bőrünkön át. Az adott szín nevének kimondása is segíthet (mantrázás).
  • Rajzoljunk, fessünk az adott színnel, használjuk egy szín minél több árnyalatát.
  • művészetterápiaA drágakövek is hordozzák különböző színek hatását, pl.: rubin – vörös, korall – sárga, smaragd – zöld, holdkő – világoskék, ametiszt – ibolya, ónix – ultraibolya, macskaszem – infravörös.
  • Ruhaszín: olyan színű ruhát hordjunk, ami erősíti a személyiségünket, kisugárzásunkat, auránkat. Más-más színű ruhák más-más lelkiállapotot támogatnak.

művészetterápia

A színek alkalmazása egyszerű, hatékony módszer, ami segíthet egészségünk megőrzésében, és általa kedvezően alakíthatjuk hangulatunkat a mindennapokban.

A cikket Váradi Tibor előadásai és könyvei alapján állítottuk össze.

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…