A gombák nagyon fontos szerepet töltenek be a táplálékláncban, bizonyos elhullott szerves anyagokat újra felhasználnak – valóságos újrahasznosító gyárak. Ha viszont az emberi szervezetbe kerülve elszaporodnak, akkor életellenes működést mutatnak, és akár halálos kimenetelű betegségeket is okozhatnak.

Testünkben a gombák folyamatosan jelen vannak, ez a természetes állapot. Fő feladatuk a szervezetünkben ugyanaz, mint a természetben: bizonyos felesleges anyagok újrahasznosítása, pl. segítenek a nehézfémek megkötésében. Probléma akkor adódik, ha meggyengül az immunrendszer és a bélflóra (a hasznos bacilusok számának csökkenése miatt), és a gombák elszaporodnak.

A lehetséges fertőzésforrások:
A fő fertőzésforrások közé tartozik a rosszul tárolt komposzt, az állatok, illetve az emberről emberre való átvitel. Ez utóbbinál főleg a különféle testnedveknek van szerepe, így ide tartozik a szexuális úton terjedő gombafertőzés is. A partnerek gyakran visszafertőzik egymást. Meleg, dohos helyek és különböző használati tárgyak által is fertőződhet az ember. A gomba élelmiszerekkel is bekerülhet a szervezetbe, például az előre feltört magvak révén.

A candida népbetegségként a 20. században jelent meg. Régen az embereknek erősebb volt az immunitása, kevesebb cukrot fogyasztottak, egészségesebben éltek, és ezért sokkal kisebb volt a gombafertőzés veszélye. A candida tulajdonképpen a civilizált életmód betegsége.

A leggyakoribb tünetek, amelyeket a candida gomba elszaporodása okoz: krónikus fáradékonyság, viszketés, bőrbetegségek és emésztőrendszeri panaszok (elsősorban a puffadás, a gázosodás, a hasfájás és a gyomorfájás). A farkasétvágy és az ebből adódó elhízás is nagyon jellemző a candidás betegekre. Ízületi- és izomfájdalmak, koncentrációzavar, herpesz, afta megjelenése a szájban, a szájzug gyakori berepedése, a rendszeres orrfolyás, orrdugulás, a gyakori fejfájás és a migrén is lehet candidás tünet. A menstruációs panaszok, a meddőség, a visszatérő arcüreg- és homloküreg-gyulladás, az ingadozó vérnyomás és általában a vérnyomásproblémák, az izomgörcsök és az izomgyengeség is ide tartozik. Végül a hajhullás, a kopaszodás (főleg a foltos kopaszodás utal mindenképpen gombafertőzésre), a nagyon erős korpásodás, illetve az erősen zsíros haj, a körmök gombásodása, és mindenféle allergiás betegség is utalhat a gombára.

A candidafertőzés kezelése

1.    Mindenféle lehetséges módszerrel erősíteni kell az immunrendszert. Candida esetén fokozottan kell a szervezetbe vinni cinket, szelént és magnéziumot, a vitaminok közül pedig az A, C és E-vitamin bevitele lényeges.
2.    Nagyon oda kell figyelni a helyes táplálkozásra, mert főleg a helytelen táplálkozás az, ami táplálja a gombát. Kerülni kell a cukrot, az élesztőt, az erjesztett ételeket, az alkoholt, az állati eredetű ételeket, az édes gyümölcsöket, az aszalványokat, a fehér lisztes ételeket, a gombát stb. Fontos az alapos rágás. Főleg zöldségfélékre és gabonafélékre épülő, tisztán növényi étrendre van szükség, ami kiegészítésképpen tartalmazhat hüvelyeseket, burgonyaféléket és gyümölcsöket, illetve fontosak még az olajos magvak és a hidegen sajtolt olajok. Mindenképpen érdemes a candidakúrát időnként böjtökkel megszakítani.
3.    Rendbe kell tenni, meg kell erősíteni a bélflórát (pl. Protexin szedésével).
4.    Fogyasztani kell olyan ételeket, italokat, illóolajokat és egyéb természetes anyagokat, amelyek célirányosan pusztítják a gombát az ember szervezetében (ilyen pl. a fokhagyma, a teafaolaj, a kakkukkfű és a grapefruitmagcsepp). Ajánlott a kolon-hidroterápia is.

Gyakran fél évig kell a kúrát végezni, de az is lehet, hogy egy egész évig. A kúra során harc van a gomba és az ember között a cukorért, ami növelheti az édesség utáni vágyat. Kezdetben rosszullét is jelentkezhet, amikor a pusztuló gombák elárasztják a szervezetet.

A legfontosabb lelki ok: az élősködés. Vagy az emberen élősködnek, vagy az ember élősködik valakin, esetleg a kettő egyszerre van jelen. A candida (és a többi gombafertőzés is) mindig arra utal, hogy az ember fél az önállóságtól, az önálló döntések meghozatalától, a felelősség felvállalásától, és ami a legfontosabb: fél a szabadságtól.

A cikket Váradi Tibor előadásai és könyvei alapján állítottuk össze.

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…