A betegségek megállapításában és megelőzésében nagy segítséget nyújt a Head-zóna elmélet, mely szerint az ember különböző belső szervei a gerincvelői reflexív segítségével a test külső részén is megnyilatkoznak.

Eszerint az egész testet feloszthatjuk egy-egy szelvényhez tartozó bőrterületekre, izomterületekre és belső szervi területekre. A beidegző és a beidegzett területek közötti szabályozó körben a kapcsolat oda-vissza hat, így például egy adott testtájék égési sérülése adott esetben belső szervi elváltozást is kiválthat az embernél (például gyomorfekélyt). Ha az oda-visszacsatolással működő szabályozó körben valahol hiba – blokk – lép fel, akkor az ember megbetegszik. A gerincpanaszok orvoslásának első lépése tehát a blokkok felismerése.

A blokk pontos definciója a következő: egy vagy több ízület egy vagy több irányba való visszafordítható mozgáskorlátozottsága.

A blokkok megszüntetésére a fizioterápia szakterületéhez tartozó manuálterápiát vagy oszteopátiát, a kiropraktikát vagy csontkovácsolást javasolja a természetgyógyászat.

A gerincpanaszok megelőzése

Ülés

A mindennapos ülő munkát végzők elsőszámú teendője a megelőzés érdekében, hogy gyakran változtassanak a testhelyzetükön. Legalább 1-1,5 óránként álljanak fel, és járkáljanak, mozogjanak, nyújtózkodjanak egy keveset.gerincproblema

Járás és hajlás

Járás közben minél erősebben ütődik a földhöz az ember talpa, annál nagyobb megterhelés éri a gerincét, ezért érdemes hajlékony talpú cipőben járni. Minél jobban előredől valaki, a porckorongok annál nagyobb megterhelésnek vannak kitéve; törekedni kell, hogy inkább guggoljon vagy térdeljen az ember.

Fekvés, alvás

Célszerű keményebb ágybetétet választanunk, a puha ágy és a fej alá tornyozott nagypárna ugyanis nem tesz jót a gerincnek! A gerinc szempontjából két tartásforma tekinthető egészségesnek: a hanyatt fekvés, illetve az embrió-póz.

Sportnyujt

Kifejezetten egészségtelennek mondhatók azok a sportok – mint például a távolugrás, magasugrás stb. –, ahol a gerincet hirtelen nagy rázkódás éri, ez ugyanis tönkreteszi a porckorongokat. Bármilyen sportot is űzzön az ember, azt az izmot, amit erősít, ugyanolyan mértékben lazítani és nyújtani is kell!

Táplálkozás

Vannak olyan ételek, amelyek kifejezetten károsan hatnak a gerincre. A hús magas húgysavtartalma miatt reumát idéz elő. Az állati eredetű ételek savasító hatásuk miatt csontrikuláshoz vezetnek. A , a pasztörizált tej és a tejtermékek pedig meszesítő hatásuk miatt eredményezhetnek egészségromlást. Nem utolsó sorban a túlsúly is komoly megterhelést ró a gerincre!

Természetes gyógymódok

kiroManualterápia (kiropraktika, osteopathia, csontkovácsolás)

Mindazon módszerek összessége amelyek, a gerinc mozgatása, masszirozása, nyújtása által helyreállítják a csigolyák egészségét. Szinte az összes nép ősi gyógymódjában megtalálható, sok ezer éves múltra tekint vissza. A modern korban Dr. Palmer gyűjtötte össze és öntötte tudományosan elfogadott formába (pl. az USA-ban az orvosi egyetemen oktatott szakirányként található meg), és ennek különböző válfajait tanítják világszerte nagy hatékonysággal. A gerinc érintettsége miatt szinte az össze tünet és betegség kezelésének alapját képezi a természetgyógyászatban. Rengeteg olyan tüntet hatékonyan megszüntethető vele,amely orvosilag még nem számít patológiás elváltozásnak vagy állapotnak (fáradékonyság, diszkomfort érzet, enyhébb fájdalmak, stb.) és az ember megtanul vele együtt élni. Fontos, hogy ilyen kezelés előtt a kezelőorvos véleményét ki kell kérni!

furdik
Pakolások, illóolajok

Gyors fájdalomcsillapítás érhető el meleg szalmavirágos pakolással, amit közvetlenül a fájó felületre kell felvinni. Hátfájás, derékfájás esetén hasonlóan jó hatású a forró rozmaringolajos ülőfürdő: meleg vízzel teli kádba egy evőkanál mézben elkevert, 10-15 csepp rozmaringolajat teszünk. 20 perc fürdés után 20 perc pihenés javasolt. Nagyon jó izomlazítók a mentolos vagy kámforos krémek, de a célnak kiválóan megfelel a vietnami balzsam is, vagy a Shakti-balzsam. Azok a külsőleg használt anyagok, amelyekkel a fájó területen vérbőség idézhető elő, szintén gyógyhatásúak. Ilyen a pakolás, krém, méh-, hangya-, viperaméreg, paprika- vagy fokhagymatapasz.


Dermato-vákuum-reflexológia

Népi nevén a köpölyözés, ami a Head-zóna elmélet szerinti testfelszínen alkalmazva fejt ki gyógyhatást. A köpölycsésze alatt irritáció jön létre, ami a gerincvelői reflexíven keresztül stimulálja, aktivizálja, gyógyítja az adott belső szervet.

Stresszoldás

Mivel a hátfájások kialakulásának egyik legfőbb oka a stressz okozta izomfeszültség, ezért a rendszeresen végzett stresszoldó gyakorlatokrelaxáció, meditáció, autogén tréning stb. – nagy mértékben csökkenthetik a problémákat!

A hátfájdalmak lelki háttere

A gerincet a lelki területek szerint három részre tagoltan is értelmezhetjük: eszerint annak nyaki szakasza a gondolat-, háti szakasza az érzelem-, ágyéki szakasza pedig az akaratszférával függ össze. A gerinc egészsége szempontjából a két legfontosabb erény az alázat (a meghajlás képessége) és az őszinteség (egyenesség). Gerincünk egészségének fenntartásához és gyógyulásához mindenképp szükséges a természetes életmód és a lelki egyensúly.

Gerinctornával az egészségért

Ha szeretnél aktívan tenni azért, hogy gerincpanaszaid enyhüljenek, próbáld ki az online gerinctornánkat. Bővebb információért kattints ide.

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…