A betegség kialakulása avagy mérgek és gócok a szervezetben

A fertőzés góc elméletét a holisztikus gyógyászat alkalmazza, amely tulajdonképpen a modern orvostudomány gócelméletének és a keleti orvoslás bizonyos megfigyelésének az ötvözése. Dr. Josef Jonás orvos-természetgyógyász érdeme, hogy megalkotta ezt az elméletet és gyakorlatban is használhatóvá tette.

A fertőzés-góc elméletének és gyakorlatának lényege egy három lépcsős folyamat, amelyben szerepe van egyrészt a különféle stresszeknek, feszültségeknek (negatív érzelmi megnyilvánulások, negatív gondolatok, negatív érzések), másrészt a salakanyagok és kórokozók jelenlétének is.
Mi határozza meg milyen méreg, hova kerül? -Lelki tényezők és a fertőzési gócok


A pszichoszomatika elmélete szerint az érzelmeknek (lelki hatásoknak) jelentős szerepe van a betegségek kialakulásában. Egy bizonyos típusú negatív érzés, negatív gondolat, mely szervnél, szervrendszernél okoz funkcionális gyengeséget. Egy negatív érzelmi reakció tehát a neki megfelelő szervnél alakít ki szöveti stresszt. Az előidézett szöveti stressz miatt meggyengül az adott szerv (pl.: máj, vese, szív, epehólyag stb.) funkcionális szerepe, védekezőképessége. Ezáltal a különféle méreganyagok, salakanyagok sokkal könnyebben lerakódhatnak.

Ha a lerakódott méreganyaghoz kórokozók is társulnak, akkor létrejön a fertőzés-góc. Tulajdonképpen a fertőzési gócok kórokozókból, toxinokból és az anyagcsere rendellenes működéséből származó anyagokból (nyák, hurut stb.) keletkeznek. Ezek nagyon kis méretű képződmények, amelyek az orvosi  képalkotó eljárásokkal kevésbé tehetők láthatóvá.

Tehát csak akkor tud létrejönni egy ilyen fertőzési góc, ha van olyan szövet, amelynek védelmi rendszere már meggyengült a szöveti stressz révén. A kórokozó a salakanyagok segítségével kialakítja védelmi bázisát, magát a gócot. Ezt az immunrendszer már nem tudja elérni és így a kórokozó tartósan megtelepedik a szervezetben.

A szervekben létrejött fertőzés-gócok azonban visszahatnak és sokkal könnyebben elősegítik a negatív érzések, gondolatok megjelenését is, ezzel egyfajta ördögi kört alkotva, fenntartva a fertőzés gócot. A betegség típusa, jellege és kialakulásának helye, mindig a disszonáns lelki területre utal. Ezt a területet fontos feltárni, megfigyelni, elfogadni és átalakítani a teljes gyógyuláshoz.

A fertőzés-góc kialakulásának lépései:

  • Specifikus érzelmi stressz
  • Az adott szerv szöveti stressze (sérül a szöveti védelem)
  • Toxinok, méreganyagok lerakódása a szöveti védelem hiánya miatt, majd kórokozók betelepedése

 

DIAGNOSZTIKA


A fertőzés gócok létének megállapítása
Vizuáldiagnosztikai módszerek jelentős segítséget nyújtanak a fertőzés-gócok feltárásában. Egyik ilyen lehetőség íriszdiagnosztikával vagy egyéb természetgyógyászati vizsgáló módszerekkel (dr. Voll-féle elektro-akupunktúra, Vega-teszt) ezek nagyon szépen látszódnak, jól kimutathatók.

Elsődleges, másodlagos fertőzés gócok

Megkülönböztethetünk elsődleges, másodlagos illetve harmadlagos fertőzés gócokokat.

Az elsődleges fertőzés-gócok az öt fő szervben (szív, lép, tüdő, vese, a máj), illetve az agyban találhatók. Az elsődleges fertőzés-gócok hatására egyéb szervekben is kialakulhatnak úgynevezett  fertőzés gócok, amelyeket másodlagos fertőzés gócoknak nevezünk.

A fertőzés góc elmélet alkalmazza a keleti medicinát is. A kínai orvoslás által meghatározott Yin szervekhez (elsődleges szervekhez: máj, szív, lép, tüdő, vese) hozzárendeli a Yang szerv párokat (másodlagos szervek: epehólyag, vékonybél, gyomor, vastagbél, húgyhólyag) is. Így a szervek szerv-párokba is rendezhetőek: máj-epehólyag, a szív-vékonybél, lép/hasnyálmirigy-gyomor, tüdő-vastagbél, vese-húgyhólyag tartoznak egybe. Az adott szerv párjában is kialakulhatnak másodlagos fertőzés gócok.

A fertőzés gócok elleni terápia

  1. Stressz-oldás, hiszen ilyen góc csak a szöveti stressz esetén tud kialakulni.

Tehát a különböző típusú stresszek, különböző típusú negatív gondolatok más-más szervnél okoznak szöveti stresszt. Így elég könnyen meg lehet mondani, hogy egy bizonyos félelem, egy szorongás, a harag, a bánat, a depresszió, melyik szervnek a szöveténél fog úgymond egy ilyen gyengülést okozni.

Például a harag, a düh, az a májnak a szövetét károsítja, tehát, ha valaki rendszeresen mérgelődik, haragos, neheztel másokra, akkor ott tud kialakulni fertőzés-góc, és ebből sok probléma eredhet.

A különféle félelmek, szorongások, fóbiák a vese számára jelentenek szöveti stresszt. Így ott tud kialakulni fertőzés góc, de ide tartozik a határozatlanság is, ha valaki nagyon bizonytalan, határozatlan.Talán nem meglepő, hogy az önzőség, az egoizmus, a gyűlölködés, az főleg a szív szövetei számára jelent ilyen szöveti károsodást.

A beképzeltség, a felsőbbrendűség érzet, a gúny, a megvetés mások felé a tüdő szövetének árt.

Döntésképtelenség, aggódás, tépelődés, túlzott gondolkodás tettek nélkül a lép szöveténél okoz problémákat.

  1. Méregtelenítés, mert így elősegíthető, hogy a méreganyagokból kialakuló burkot, (amivel a kórokozó védi magát), a szervezet lebontsa.
  2. Immunerősítés, hogy a szabaddá vált kórokozót az immunrendszer segítségével az ember legyőzze.Tehát a fertőzés góc elmélete szerint erre a háromra kell odafigyelni, és ezért a stressz-oldás, a méregtelenítés és az immunerősítés szükséges ahhoz, hogy a szervezet képes legyen ezektől a fertőzés gócoktól megszabadulni.

 

dr. Várhelyi Gábor - Voll-terapeuta (elektroakupunktúrás egészségi állapotfelmérés)

dr. Várhelyi Gábor

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…