Mitől holiszikus egy gyógymód? Ismerje meg e szó mögött húzódó alapelveket

Az ember eredeti állapota az egészség. A természetestől eltérő életmód természetellenes állapothoz vezet – ezt hívjuk betegségnek.

A modern ipari társadalmak, a civilizált életmód eltávolította az embert a természettől. Bizonyos betegségtípusok egyre gyakrabban és egyre fiatalabb korosztálynál jelentkeznek. Minden ember számára megvan azonban a lehetőség, hogy egyszerű és természetes módszerekkel megtartsa vagy visszaszerezze egészségét!

A holisztikus gyógyászat ismét reneszánszát éli: a modern tudományos kutatás révén sok ősi módszernek bizonyítást nyert a létjogosultsága.


A holisztikus gyógyászat alapelvei a következők:

1) Az egész ember gyógyítása

A holisztikus gyógyászat által használt emberkép test-lélek-szellem hármasságából áll (ún. trichotóm emberkép). Ha betegség lép fel, ez a rendszer úgy tekinti, hogy az egész ember beteg, a gyógyításnak tehát minden szinten zajlania kell. Minden betegségnek van testi, lelki és szellemi oka. Ha a gyógyítás csak az egyik vagy másik szinten történik, az eredmény is csak részleges lesz.


2) Természeti törvények ismerete és alkalmazása

A mai emberek nem ismerik az alapvető természeti törvényeket, ezért ezeket folyamatosan áthágják, s részben emiatt betegednek meg. Ezen törvények ismerete és alkalmazása gerincét képezi a holisztikus gyógyászatnak.


3) A megelőzés fontossága

Sokkal könnyebb a betegségek megelőzése, mint a már beteg, degenerálódott szervezet helyreállítása. Az elsődleges cél tehát nem a gyógyítás, hanem a helyes, természetes életmód által az egészség megőrzése.

4) Szelíd diagnózis

A holisztikus gyógyászat külső jelekből következtet a belső szervek állapotára. Ez a diagnosztikai eljárás egyszerű, olcsó, fájdalommentes és semmilyen mellékhatása nincsen. A szakember számára az arc, a haj, a körmök, a szem, a fül elváltozásai mind-mind lényeges információkat hordoznak. Az alapos megtekintés mellett természetesen a kikérdezés és megtapintás is fontos részét képezik a diagnózis felállításának.

5) Természetes gyógymódok

Ez a rendszer egyszerű, természetes terápiákat használ. A gyógymódok nagy része közvetlenül a természetből merít (pl. táplálékok, gyógynövények, légfürdők és napfürdők, agyag- és iszappakolások, hidroterápiák stb.) Olyan gyógymódok használatosak, amelyek teljesen összhangban állnak az ember természetével.

6) A testben minden mindennel összefügg

A holisztikus gyógyászat kerüli a szakosodást, úgy tekint a testre, mint egy komplex rendszerre, ahol minden mindennel összefügg. Akárhol történjék is hát a gyógyító beavatkozás, az az összes szervnél és szervrendszernél éreztetni fogja pozitív hatását.

7) Az öngyógyító erők aktivizálása

Minden ember szervezete komoly öngyógyító mechanizmussal rendelkezik. Betegség esetén ez a folyamat erősen blokkolódhat. A cél éppen ezért a szervezet saját, belső gyógyító erőinek a fokozása egyszerű és természetes, szelíd módszerekkel.

A holisztikus gyógyászat által leggyakrabban használt módszerek (az ún. bázisterápiák) képezik a gyógyulás alapját:

  • Helyes táplálkozás, diéta
  • Méregtelenítés, tisztítókúrák, böjt
  • Vitamin- és nyomelembevitel
  • Gyógynövények használata (fitoterápia)
  • Természeti elemekkel való gyógyítás (tiszta víz, napfény stb.)
  • A friss levegőn végzett légzőgyakorlatok
  • Rendszeres mozgás (úszás, futás, kirándulás stb.)
  • Gerinc helyretétele (kiropraktika)
  • Természetes immunerősítés
  • Természetes fájdalomcsillapítás
Minden betegség közös oka a szeretethiány. Az egészséghez vezető út a szeretet útja. Szeretettel közelítsünk a természet felé, fogadjuk el szeretettel önmagunkat, forduljunk szeretettel embertársaink felé! A szeretet a legfőbb gyógyító erő!
A cikket Váradi Tibor előadásai és könyvei alapján állítottuk össze.

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…