Főleg az ágyéki szakasz és a keresztcsont fájdalmait szokták így hívni. Azáltal, hogy az ember felegyenesedett és két lábra állt, a lumbális szakasz jóval nagyobb megterhelés alá került, mint a négy lábon való járásnál. A deréktáji fájdalmak gyakran összefüggnek az izom túlzott feszességével – egyfajta kényszertartást is felvesz ilyenkor az ember, és általában mozgáskorlátozottsággal is járnak.

A derékfájás okai:
•    az izomzat betegsége (pl. izom kifáradás, izom-sérülések), az anyagcsere-betegségekhez társuló izom-fájdalmak,
•    klimakteriális bántalmak (pl. hideghatás),
•    gyulladásos eredet (ez általában gócfertőzések után lép föl),
•    a csigolyákat összekötő szalagok problémája (pl. húzódás),
•    veleszületett csigolya-elváltozások,
•    szerzett csigolya-elváltozások, (pl. törés, daganat)
•    idegrendszeri problémák,
•    viszcerális betegségek (belső zsigeri problémák, pl. vesemedence-gyulladás),
•    degeneratív betegségek.

Derékfájás esetén a pontos diagnózis felállítása érdekében nagyon fontos a részletes kikérdezés (pl. hogyan kezdődött a fájdalom).
A terápia szempontjából pedig mindenképpen a mozgás, a gerinctorna van az első helyen. Hasznos az a gyakorlat, amikor az ember kemény talajon hanyatt fekszik, behajlítja a lábát úgy, hogy a talpak a földön maradnak és a combok 45 fokos szöget zárnak be a talajjal, majd többször finoman homorít úgy, hogy a derekát felemeli.
A második gyakorlat során szintén hanyattfekvésben kell a térdeket felhúzni, majd jobbra és balra hajlítani őket úgy, hogy lehetőleg leérjenek a talajra, miközben a vállak nem emelkednek föl. A gyakorlat hatékonyságát fokozza, ha az ember mindig a lábaival ellenkező irányba fordítja a fejét. Egy szintén közismert gyakorlat, amikor négykézlábra kell ereszkedni, majd a hátat felváltva domborítani, ill. homorítani.
Az ember sajnos általában csak előrefelé hajol, így a porckorongokra nagyon egyirányú megterhelés hárul, amit rendszeres homorítással tudunk ellensúlyozni.
Sokat segíthet még: az akupunktúra, az akupresszúra, a moxa-terápia, a köpölyözés és természetesen a kiropraktika. Bizonyos borogatásokkal fájdalom-csökkenést lehet elérni – derékfájásra forró kamillateás borogatás, majd orbáncfű-olajas bedörzsölés ajánlott. A fogyás pedig azért fontos, mert a túlsúly elsősorban az ágyéki részt terheli meg.
A deréktáji fájdalmakkal elsősorban az aggódás, a félelem, a szorongás és az egzisztenciális problémák függenek össze. A pozitív megerősítés a következő lehet: „Bízom az életben, bármire is van szükségem, megkapom. Biztonságban vagyok”.

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…