A felmérések szerint a depresszió az egyik leggyakoribb pszichés betegség. Mivel a depressziónak számtalan formája, típusa létezik, ezért felismerése sokszor nehézségekbe ütközik, szakszerű diagnosztizálására olykor csak megkésve kerül sor, így kezelése is problémásabbá válik. A depresszió időben történő diagnosztizálása azért is nagyon fontos lenne, mert a kezeletlenül hagyott betegek 20%-a amellett dönt, hogy önkezével vet véget életének.
Ugyanakkor az is fontos, hogy a levertséget, a bánatot, az átmeneti búskomor kedélyállapotot, a múló rossz hangulatot ne keverjük össze a depresszióval! Ilyenkor az ember valamilyen konkrét külső történés vagy esemény következtében kerül átmeneti lelki válságba, s az efféle egy-két napos letargiát nem tekintjük depressziónak. Az illető ebben a helyzetben még képes összeszedni magát, el tudja látni napi teendőit, munkáját, képes érzelmek átélésére és kimutatására. Depresszióról akkor beszélhetünk, ha a panaszok legalább egy hónapja, nagyjából folyamatosan fennállnak, a beteg a tulajdonképpeni kiváltó okot képtelen megnevezni, és állapota kihat életének szinte valamennyi területére.

A depresszió természetes kezelés- és gyógymódjai

Táplálkozás
A test méregtelenítése, tisztítása, az egészséges táplálkozásra való átállás mindenképpen segít a depresszió megelőzésében és gyógyításában, hiszen rengeteg olyan testidegen méreganyag (homotoxin) kerülhet az ember szervezetébe, amely az agyban lerakódva elősegíti a betegség kialakulását. Az élelmiszerérzékenység vagy
-allergia egyik rejtett, látványos testi tüneteket nem produkáló kiütközési módja éppen a depresszió. Kerülendők továbbá az alkaloidák – koffein (feketekávé), tein (fekete tea), nikotin (cigaretta), teobromin (csokoládé, kakaó) –, mert bár ezek rövid távon látszólag segíthetnek a feszültségek oldásában, de hosszú távon mégis károsak, mivel fokozzák a stresszhormonok termelődését.
A szervezet elsavasodása, a savas méreganyagok feldúsulása a testben sem az agyműködésnek, sem az idegrendszer állapotának nem kedvez. A szervezet lúgosítását elérhetjük például a cukros ételek kerülésével, ami annál is inkább hasznos lehet, mert depresszió esetén az ingadozó vércukorszint kifejezetten rontja a beteg állapotát. A mesterséges édesítőszerek – így például az aszpartam – viszont még károsabb, még természetellenesebb, mint a fehér cukor: csökkenti az agy szerotoninszintjét, és ezáltal hozzájárul a depresszió kialakulásához (a szerotonin egy neurotranszmitter, vagyis specializált kémiai hírvivő molekula, melynek feladata, hogy „üzeneteket” szállítson az idegsejtek között).
A táplálkozás terén mindenképpen említést érdemel még a többletfehérje-bevitel: depressziós betegeknél csupán a napi fehérjeadag csökkentésével sikerült állapotjavulást elérni.
Ajánlott továbbá a hagymafélék (lilahagyma, fokhagyma), a citrusfélék (citrom, grapefruit), a különböző méhészeti termékek (propolisz, virágpor, méhpempő, méz), illetve bizonyos fűszernövények (a tonizáló hatású gyömbér, valamint az ánizs, szegfűszeg, édeskömény, kömény, zellermag, petrezselyem, borsmenta) akár napi szintű fogyasztása. Végül, de nem utolsó sorban rostokban gazdag ételekkel és fokozott folyadékbevitellel elő kell segíteni a széklet rendezését, lévén, hogy a depresszió hátterében akár krónikus székrekedés is állhat.

Ortomolekuláris medicina, fitoterápia

Mivel bizonyos vitaminok és nyomelemek nélkülözhetetlenek a megfelelő agyi és idegrendszeri működéshez, ezért bevitelük fontosságához kétség sem fér. Elengedhetetlenül szükség van: B1-, B3-, B6-, B12-, C-vitaminra, folsavra, kolinra, inozitolra, vasra, kalciumra és magnéziumra.
A gyógynövények között az első számú antidepresszáns az orbáncfű. További szorongás elleni, nyugtató, feszültségcsökkentő gyógynövények a következők: komló, levendula, golgotavirág, kamilla, rozmaring, valeriánagyökér (macskagyökér) és a citromfű.
Kiegészítő szerként szóba jöhetnek továbbá a következő természetes készítmények: golgotavirág-kivonat, Deprimed, Neuromed, Wörischofner Nervenpflege, Melissa-cseppek, Sedativ-PC (többkomponensű homeopátiás készítmény).

Homeopátia, aromaterápia, Bach-virágterápia
Mivel rengeteg homeopátiás szer létezik, amivel segíteni lehet a depressziós betegen, ezért kiemelten fontos a személyre szabott készítmény szakemberrel történő kiválasztása.
Kifejezetten ajánlott a bergamott, a geránium, a jázmin, a levendula, a narancsvirág, a rózsa és az ibolya olaja. Használatukkor szóba jöhet párologtatás, olajos bedörzsölés – természetesen az illóolajat valamilyen bázisolajban (mandula, avokádó) hígítva, valamint illóolajos fürdő – a fürdővízhez 10–15 csepp illóolajat érdemes csepegtetni.
A Bach-virágterápiában használatos cseppek közül az apróbojtorján, a vadrepce, az ernyős madártej, valamint a szelídgesztenye eszenciái vethetők be sikerrel.
A fény növeli a szervezet szerotoninszintjét, ezért depresszió esetén egyszerű, ám annál hatásosabb gyógymód lehet. A színek közül a legpozitívabb hatást a naranccsal sikerült kiváltani – érdemes ezt a színt vizualizálni, ilyen színű ruhát hordani, illetve narancsszínű ételeket fogyasztani. Javasolt terápiás mód még: a kiropraktika, a reflexológia, a litoterápia, a művészetterápia (zeneterápia, terápiás festés, táncterápia), a különféle masszázs technikák, a kínai orvoslás, a mozgásterápia, a vízgyógyászat, a kranioszakrális terápia stb.

A depresszió lelki-szellemi háttere
A lelki oldal támogatása nélkül nincs gyógyulás. Mindehhez külső szakember bevonása szükséges.
Vannak olyan közismert pszichoterápiás módszerek, amelyek lényegében a beteg sérült emberi kapcsolatait igyekeznek helyreállítani – ilyen a viselkedésterápia, az interperszonális terápia, vagy a tranzakcióanalízis –, de szóba jöhet a logoterápia alkalmazása, ami kifejezetten az emberi élet értelmének megkeresését, megtalálását célozza, vagy a különböző kognitív terápiák is, melyek a beteg gondolkodásmódjának átállítására, megváltoztatására tesznek kísérletet.
A depresszió okainak feltárásában és oldásában segíthet továbbá a kineziológia, ami stresszoldó módszerként is bevethető amellett, hogy a betegnek önállóan is érdemes megtanulnia ellazítani magát – erre bármely relaxációs módszer, meditációs technika, illetve az autogén tréning is alkalmas lehet.
Természetesen nagy szükség van a család, a környezet támogatására, elsődleges szerep jut a szeretetnek!

A depresszió, mint korszimptóma
1. Szív és fej
A modern kultúra erősen intellektuális beállítottságú, nincs meg benne a szív és a fej egyensúlya. Az érzelmek megélése és kimutatása gyógyír a depressziós betegnek.
2. Technikai civilizáció
A technikai fejlődéshez viszonyítva a morális fejlődés keveset haladt előre. Egyre személytelenebbek a kapcsolatok. Mivel az ember a lelke mélyén társas lény, a lélek kiszárad, ha a személyes találkozások helyét átveszi a számítógépen vagy mobiltelefonon keresztüli érintkezés.
3. A belső csend hiánya
A mai kor arra készteti az embert, hogy folyton kifelé figyeljen. A legtöbb embernek sem ideje, sem igénye nincs az elcsendesedésre, a befelé fordulásra. A depresszió kompenzációként rákényszerít erre.
4. Vallás és tudomány
A mai ember életében a tudomány ugyanazt a szerepet tölti be, mint régen a vallás. Az élő vallás, az igazi hit belső tartást adott az embernek, a tudomány azonban nem képes efféle tartást adni. Amit a régi ember élő hite által elfogadott („Legyen meg az ég akarata!”), attól a mai ember sokszor összeroppan, és depresszióba esik.

Hét jó tanács
1. Éljük meg érzelmeinket, és mutassuk is ki őket. Törekedjünk a fej és a szív egyensúlyára.
2. Alkossunk, legyünk kreatívak, fejezzük ki érzéseinket-érzelmeinket a művészet segítségével.
3. Ápoljuk kapcsolatainkat, szerezzünk barátokat, legyünk együtt minél többet azokkal, akiket szeretünk.
4. Szánjunk időt önmagunkra, a befelé fordulásra, a belső csend kialakítására. Tanuljunk meg relaxálni vagy meditálni!
5. Forduljunk szeretettel embertársaink felé! A harag és a neheztelés főleg minket rombol.
6. Ne csak a tanulás és az információgyűjtés legyen fontos számunkra. Törekedjünk a nemesedésre, az erényekben való gyarapodásra, a morális fejlődésre!
7. Az anyagelvű szemlélet beszűkít, korlátoz, valótlan képet ad az emberről és a világról. Törekedjünk a szellemi nyitottságra, tanulmányozzuk előítélet és elfogultság nélkül a nagy hagyományok tanításait, a metafizikai igazságokat.

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…