Két fő típust különböztetnek meg: van az első típusú cukorbetegség és a második típusú cukorbetegség. Az első típusú cukorbetegség az inzulinhiányos cukorbetegség, ahol valamilyen autoimmun folyamat hatására a Langerman-szigetek béta-sejtjei, amik az inzulint termelnék, tönkremennek. Ez a folyamat Általában genetikailag meghatározott, és fiatal korban alakul ki.
A második típusú cukorbetegség általában felnőttkorban alakul ki, a legtöbb esetben negyven év fölött. Ennek a típusú cukorbetegségnek a kialakulása inzulinrezisztenciára vezethető vissza. Az elhízás elősegíti a cukorbetegség kialakulását. A helytelen táplálkozás miatt, kialakul az elhízás, ami miatt a hasnyálmirigy túlterhelődik, és megjelenik az inzulinrezisztencia. Ilyen típusú cukorbetegségnél nagyon fontos a fehér cukor, a zsír és a magas fehérjetartalmú ételek kizárása az étrendből. A magas keményítőtartalmú ételekkel is vigyázni kell. A cukorbeteg egyen minél több nyerset, főként a növényi inzulint tartalmazó ételeket: uborka, zeller, hagyma, csicsóka. Nagyon fontos a cukorbetegnél, hogy mindent alaposan megrágjon. Mivel a hasnyálmirigy gyenge, és az emésztetlen cukrok megerjednek, minden esetben erjedésgátlókat (pl. pirospaprika, kömény) kell használni. A szervezetet lúgosan kell tartani, mivel kómás állapotba csak akkor kerülhet a cukorbeteg, ha a szervezet besavasodik. A babhéj, a kecskeruta, a kukoricabajusz az áfonyalevél és a szamócalevél teája ajánlott cukorbetegség esetén. Az édes gyümölcsöket kerülni kell. A sport fontos, mivel ha a cukorbeteg mozog, a szervezet jobban elégeti a felesleges cukrokat. Jót tesz a cukorbetegnek, ha sokat jár mezítláb, reggeli hideg ledörzsölést végez. Az aromaanyagok közül az eukaliptusz, a geránium, a kamilla, a zsálya, kakukkfű és a boróka olaja segítenek. Érdemes nemesköveket is használni a gyógyítás szempontjából: a citrin, a magnetit és az achát, ami segítséget jelenthet ilyenkor.
A króm-, magnézium- és E-vitaminbevitellel lehet javítani a cukorbeteg állapotán. Króm található többek között a sörélesztőben, vagy a különböző csíraolajokban, főleg a kukoricacsíraolajban. Magnéziumot be lehet vinni citrusfélékkel vagy almából, az E-vitamin a legtöbb leveles zöldségben, megtalálható, például a brokkoliban, a kelbimbóban vagy a spenótban sok van belőle.
Homeopatikus szerek közül cukorbetegség esetén az Arsenicum D6, az Uranium mitricum D6, a Natrium sulfuricum D6 és az Arnica D3, ami segítséget jelenthet, bár ezt érdemes személyre szabottan kiválasztani.
A cukorbetegség lehetséges lelki okai: visszafogottság, sóvárgás az után, ami lehetett volna, múltbeli hiányosság feletti kesergés, csökkentértékűség érzése vagy csalódottság. A cukor mindenképpen a szeretettel függ össze, tudatosan vagy tudat alatt a beteg nem tartja magát szeretetreméltónak. A legtöbb cukorbeteg túlsúlyos, ami egy figyelmeztetés, hogy felesleget hurcolok magammal, illetve több akarok lenni, többnek akarok látszani, mint ami vagyok. A cukorbetegségnél nagyon gyakori a szomjúságérzet, ami azt jelenti pszichés szinten, hogy szeretetre szomjazik.
Pozitív megerősítés:
„Minden lényt szeretek, és örömmel befogadom azt a szeretetet, ami másoktól felém árad.”   
„Örömteli számomra minden pillanat, kész vagyok megélni a jelen édes örömeit.”

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…