Többféleképpen szokták fordítani: levegőnek, szélnek, energiának, élet-eszenciának. Majdnem minden kultúrában valamilyen néven előfordul. Az indiai kultúrában prána, a sámánista kultúrákban mana a megfelelője. Léteznek még a kundalini, az éter, a brill, az odé, az ektoplazma vagy a biogravitáció kifejezések is, mint szinonimák. A héberek duahnak is hívták, a tibetiek lungnak, és a baraka név is a csí-t jelzi. A csí az Univerzum éltető energiája, az alapvető kozmikus energia, amiből az összes többi energia is származik. Minden életnek és minden mozgásnak ez a lényege. Ez az alapenergia nagyon sokféle energiafajtára bomolhat, és mindegyik más-más szervvel, szervrendszerrel áll összeköttetésben.
A csí-t többféleképpen is lehet osztályozni – az egyik módszer szerint az emberben lévő csí: egyrészt az öröklött csí, amit az ember magával hoz, a fogamzástól a halálig az emberrel van, és az emberi életerő alapja. Ezt a fogantatással a szexuális energiából veszi magához az ember, és a későbbiekben a szexuális energia, illetve a nemi szervek ápolása, gondozása révén tudja fönntartani.
A másik a szerzett csí, amit születése után vesz magához az ember az étellel, az itallal és a levegővel. A kínai gyógyászat szemlélete szerint az ember egészségi állapota elsősorban attól függ, hogy mennyi csí-t, mennyi életenergiát képes fölvenni, fönntartani, és áramoltatni magában az energiapályákon keresztül.
A csí-nek van egy másfajta felosztása is, amit úgy lehetne megfogalmazni, hogy földi csí, kozmikus csí és égi csí. A földi csí-t a nemi szerveken keresztül veszi föl az ember, a kozmikus csí-t a kínai hagyomány szerint a két szemöldök közötti ponton keresztül, az égi csí-t pedig a fejtetőn keresztül.
Az égi csí-t további öt alapelemre lehet bontani, ami a kínaiak által fontosnak tartott öt fő bolygónak felel meg. Ide tartozik a Vénusz csí-je, ami a fém elemet szimbolizálja, és a tüdő, illetve vastagbél meridiánnal áll összeköttetésben. Vagyis a kínai kozmikus gyógyászat szempontjából, hogyha valakinél a tüdő vagy a vastagbél meridián betegedett meg, akkor ez a fém elem hiánya miatt van, és ilyenkor a Vénusz csí-jét, a Vénusz bolygó energiáját kell fölvenni valamilyen technikával. A Mars csí-je a tűz elemmel áll összeköttetésben, és a szív, illetve vékonybél meridiánnal függ össze. A harmadik alapvető csí fajta a Szaturnusz csí, ami a föld elemmel áll összeköttetésben, és a lép és hasnyálmirigy meridián tartozik hozzá. A Merkúr csí-jéhez a víz-elem tartozik, valamint a vese és a hólyag meridián. Végül a Jupiter csí az ötödik fajta, amihez a fa elem tartozik, illetve a máj és az epehólyag meridián.
A kínai gyógyászat megközelítésében a csí helyes áramlása és az elemek közötti egyensúly tartja fenn az egészséget. A legtöbb betegség úgy jön létre, hogy az öt elem harmóniája megbomlik az emberben – valamelyik elem túlsúlyba kerül, vagy lecsökken. Ezt a harmóniát többféleképpen is fönn lehet tartani, ill. vissza lehet állítani.
Az egyik ilyen nagyon egyszerű módszer, ha az ember naponta többször is a köldök körül két ujjal, néhányszor óramutató járásával egyező, ill. ellentétes irányba végigkopogtatja a köldök körüli részt. A másik ilyen gyakorlat, hogy az ember elképzeli a légzésével szinkronban, hogy a köldökén keresztül lélegzik be, és ott lélegzik ki. Értékes csíhez juthat az ember élő-friss ételek fogyasztásával (a hőkezelés tönkreteszi az élő ételek energiatartalmát). Továbbá számtalan légzőgyakorlat segítségével növelhetjük energiaszintünket (például az ún. tűzlégzés – gyors ki és belégzések érezhetően megnövelik az energiaszintünket).

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…