csaladterapia 2

csaladterapia 3 1

A család mindannyiunk első fontos közössége. Itt tanuljuk meg, mit jelent majd az életünkben az elköteleződés, a hűség, hogyan kezeljük majd a konfliktusainkat, hogyan birkózunk meg a nehézségekkel és a fájdalommal, ahogy azt is, hogy feladjuk-e magunkat mások szeretetéért, vagy éppen mindenáron védjük magunkat a későbbi kapcsolatainkban.

Nem mindegy tehát, hogy milyen környezetet teremtünk a saját gyermekeinknek, ahogy az sem, hogy hogyan viszonyulunk saját származási családunkhoz.

Mit jelent a rendszerszemléletű családterápia?

A családterápia rendszerként tekint a családra, vagyis azt vallja, hogy bármelyik családtagnál jelentkezik is egy fizikai, lelki vagy viselkedésbeli tünet, az jobban megérthető a családon belüli kapcsolatok tükrében. Más szóval: a tünet mindig az egész családnak üzen valamit. A folyamat oda-vissza működik, vagyis ha tudatosítjuk, megértjük és rendezzük a családon belüli kapcsolatokat, a tünet többnyire enyhül, vagy akár meg is szünhet.

Gyakran a gyerekek lesznek a „tünethordozók”, ők hívják fel ilyen módon a figyelmet arra, hogy valami változásért kiált a családban. Az ő egyéni megsegítésük mellett nagyon sokat jelent, ha a szülők megvizsgálják azt is, milyen, a családi rendszerben gyökerező oka lehet a tünetnek. Ezzel már leveszik a terhet a gyermekről és nagyban hozzájárulnak a testi-lelki egyensúly helyreállításához.

A családi kapcsolatok rendezése több „vágányon fut”: egyrészt a jelenben, kommunikációs technikák elsajátításával, az együttműködésre vonatkozó új megállapodásokkal, korábbi sérelmek tisztázásával, másrészt a származási családból hozott minták, hiedelmek, szokások és értékek feltárásával, tudatosításával.

Ha szeretnél többet tudni…

Nézd meg a témában készült videónkat!


csaladterapia 4

Szeretettel várunk Téged és családtagjaidat, ha:

  • a gyermeked fizikai, lelki vagy viselkedési tüneteire (pl. emésztési zavarok, ágybavizelés, szorongás, dühkitörések, asztma, stressztünetek stb.) szeretnél új szemszögből tekinteni,
  • bármely családtagnak olyan tünete van, amely az egész család életére hatással van, és szeretnéd megérteni, mit üzen nektek ez a jelenség,
  • a pároddal nagyon eltérő családi háttérből érkeztek, és ez a különbség megnehezíti a mindennapjaitokat,
  • úgy gondolod, valamelyikőtöknek nem sikerült megfelelő módon leválnia a szüleiről és megérkezni az új családba,
  • testvéreddel szeretnéd rendezni a kapcsolatodat vagy közösen feldolgozni gyerekkorotok eseményeit,
  • nincs egyetértés a gyerekneveléssel kapcsolatban, hiányzik a szülői egységfront,
  • különköltözés, válás után szeretnétek megállapodni a jövőbeli együttműködésről,
  • mozaikcsaládban éltek és segítségre van szükségetek az új család harmonikus működésének megalapozásához.

Hogyan zajlik a családi tanácsadás?

Az üléseket két szakember, egy férfi és egy nő vezeti. Alapvetően beszélgetünk, de esetenként kreatív, dramatikus, vagy gesztusgyakorlatokkal is színesítjük az ülést. Gyakran foglalkozunk családfával, ám itt nem az adatokon van a hangsúly, hanem a kapott mintákon, a generációkon átívelő hiedelmeken, megküzdési stratégiákon, adott esetben az eltitkolt, tabuvá vált történeteken, melyek jelentősen meghatározzák az egyén, a párkapcsolat és az egész család életét.

Előfordul, hogy inkább csak konfliktusrendezésre, mediációra van szükség a családtagok között, ebben az esetben rövidebb folyamatra lehet számítani, ahol a kölcsönösen elfogadható megállapodások, a jobb együttműködés, kommunikáció elérése a cél.

A bejelentkezésnél érdemes tudni, hogy folyamatban gondolkodunk, az ülések rendszerint kétheti gyakorisággal követik egymást. Általában a 2. találkozó végére szoktunk megállapodni egy kitűzött célban, és onnantól kezdve ennek eléréséért dolgozunk együtt. A gyerekek életkoruktól és a hozott problémától függően vesznek részt a találkozókon, de minden esetben szükség van olyan terápiás ülésekre is, ahol csak a felnőttek vannak jelen.

Családterápiával, családi tanácsadással foglalkozó szakembereink

Bratinané Lazányi Krisztina

Bratinané Lazányi Krisztina

Családi tanácsadó, családi és párkapcsolati mediátor

Nagy Gábor Borisz

Nagy Gábor Borisz

Családterapeuta, családi és párkapcsolati mediátor

Családterápia árak

Részletes árlistánkat itt találod >>

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…