Mind erjedés, mind rothadás esetén a coli baktériumok elszaporodnak a szervezetben. Általában minél több az ilyen baktériumok száma egy ételben, annál könnyebben megrothad, és általában annál tovább tartózkodik a gyomorban. Az orvosi hozzáállás szerint a coli baktériumok természetes módon minden emberben megtalálhatóak, és a felszívódásban segítenek például a vastagbélben. Viszont ha túlzottan elszaporodnak, vagy esetleg fölkerülnek a bél felsőbb szakaszába, akkor az problémát okoz. Vita van azon, hogy ez is már csak egy civilizációs következmény, a helytelen életmódnak és étrendnek a következménye, vagy valóban léteznek természetes állapotban is coli baktériumok a szervezetben. Mecsnyikov nevű professzor felhívta a figyelmet a coli baktérium megbetegítő hatására. Neki az volt a hozzáállása, hogy a betegség, az öregedés és a halál részben a coli baktériumok elszaporodására vezethető vissza. Az általuk termelt mérgek okozzák a betegségeket. Ezért az ő felfogása szerint a helyes étrend egyenlő a coli mentes étrenddel, vagyis a növényi étrenddel. A húsok közül a hal rothad a legjobban, ugyanis a halhúsban 120 millió coli baktérium van grammonként. A tojásban is nagyon sok van: 120-150 millió körül grammonként.
Ha rendszeresen rothadás lép föl a szervezetben, akkor ez előbb-utóbb vastagbélgyulladáshoz (colitiszhez) vezethet. Ezt mindenképpen kezelni kell, mert a krónikus vastagbélgyulladás a vastagbélrák melegágya.