A borsmenta, illetve a borsmentaolaj nagyon hatásos belsőleg gyomorerősítésre, görcsoldásra, fájdalomcsillapításra, epehajtására, gyulladásgátlásra, felfúvódásra, elősegíti a szabályos menstruációt és összehúzó hatású. Javasolt emésztési zavarok, krónikus fejfájás, émelygés, epe- és májbetegségek, illetve hasmenés esetén.

Orr- és melléküreggyulladásnál, asztmánál, hörghurutnál és tüdővel kapcsolatos betegségeknél nagyon jó hurutoldó hatású. Jótékony továbbá szívdobogás és szívritmuszavarok fellépésekor is.

Fogfájás enyhítésére töményen a fogínyre kenve időlegesen csökkenti a fogfájást. Külsőleg meghűléseknél inhalációs formában alkalmazzuk.

Nagyon jót tesz bőrbetegségeknél, egyéb olajjal hígítva be lehet kenni vele a bőrfelületet. Fejfájáskor és migrén esetén a nyakat, a halántéktájékot és a homloktájékot be lehet kenni hígított borsmentaolajjal. Erősíti a fogínyt, kiegészítő módszerként. Fogínyvérzés enyhítésére citromlével lötykölni kell az ínyt, ha a fogak bírják, vagy akár a citromleves fogínybedörzsölést végezni. Ínysorvadásnál zsurlótea vagy a zsályatea is jót tesz, és rendszeresen masszírozni kell a fogínyeket az arcon keresztül, hogy erősödjenek.

A borsmenta kiváló rovarűző, elijeszti a szúnyogokat!

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…