A bőr az anyagcsere tükre. A bőr épségéhez nagyon fontosak az A-, a B-, a C-, az E- és az F-vitamin. Az ásványi anyagok közül befolyásolja a bőr működését: a vas, a kalcium, a réz, a szilícium és a cink.

A bőr legfőbb ellensége a hús, a zsír és a cukor, melyek az anyagcsere megterhelése révén károsítják a bőrt. A bőrbetegségeknél általánosságban nagyon fontos a növényi alapú étrend, a napfürdő és a légfürdő, reggelente a frottírozás, a ledörzsölés és a máj regenerálása. Mivel a máj méregtelenítő funkciójának túlterhelésekor a bőr külön segíti a szervezetet, és a máj a pajzsmirigyen keresztül kapja a parancsot a méregtelenítésre, minden egyes bőrbetegségnél a májat és a pajzsmirigyet egyaránt kezelni kell.

olajNagyon hatásos bőrbetegségeknél az illóolajterápia. Gyulladásos, sebes bőrfelületre jót tesz a geránium, a kamilla, a rózsa és a szantál olaja. Túl zsíros, tisztátalan bőrre gyógyír a cédrus, a geránium, a jázmin és a narancs olaja. Fonnyadt, ráncos, petyhüdt bőrre az édeskömény, a levendula, a szantál, a tömjén és a jázmin. Pattanásos, aknés bőrre használható a bergamott, a geránium, a boróka, a kamilla és a levendula olaja. Végül száraz bőrre, az általános olajok hígítatlanul, mint a mandulaolaj, az avokádóolaj, a dióolaj.
Az ásványok közül a bőrműködést javítja: az achát, a gránát, a gyöngy, a hematit, a lapis lazuli, a magnetit, a márvány, a jáspis, a smaragd és az elefántcsont.
A túl zsíros bőrre nagyon jó keverék, ha 50 ml vivőolajba (pl. mandula, napraforgó) 10 csepp geránium-, 10 csepp levendula- és 5 csepp citromolajat teszünk. Száraz bőr ápolására szintén 50 ml vivőolajba 10 csepp szantál-, 10 csepp geránium-, és 5 csepp rózsaolajat keverjünk.

A gyógyteák közül elsősorban a zsálya, a kakukkfű, a zsurló, a csalán, vagyis a vértisztító teák javasoltak, hiszen a vér méreganyag tartalma befolyásolja a bőr állapotát. A rendszeres székletet elősegítő kökényvirág és szennatea is jó, mivel a székrekedés nagymértékben elősegíti a bőrproblémákat.

csalan

 

 

Lehetséges lelki ok lehet bőrbetegségeknél a türelmetlenség, a figyelemfelkeltés, ha olyan helyen van a tünet, ami látványos, de lehet éppen az elszigetelődés is kiváltó ok, főleg akkor, ha valami többlet keletkezik a bőrön, például elszarusodik vagy megvastagszik.

A javasolt pozitív megerősítés bőrbetegségeknél: „Szeretem önmagam, bízom magamban, békében vagyok az élettel.”

Gyógyközpontunkban kipróbálhatod a legtermészetesebb bőrápolási módszert, a Hauschka kozmetikát.

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…