A biotinra, ismertebb nevén a H-vitaminra az aszkorbinsav szintéziséhez van szükség elsősorban. Nélkülözhetetlen az egészséges zsír- és fehérjeanyagcseréhez. A bélbaktériumok képesek szintetizálni, és bizonyos vitaminokkal szinergista hatású, mint a B2-, a B6- és az A-vitamin.

Az őszülés H-vitaminhiányra utal. Ha már létrejött, nehezen visszafordítható, de minél jobb a H-vitaminháztartás, annál később, vagy annál kevésbé indul be az őszülés. Emellett a hajhullást is megakadályozza, az izomfájdalmakat enyhíti, és bőrbetegségeknél is jótékony, például dermatitisznél, ekcémánál szintén célirányosan biotint kell bevinni a szervezetbe.

Biotinhiány esetén különböző bőrbetegségek alakulnak ki, jellemző még a kimerültség, a depresszió, a hajhullás, a korai őszülés, a zsír- és fehérjeanyagcsere-zavar.

Legfőbb forrásai a dió, a sörélesztő, a hántolatlan barnarizs, a mák, a mogyoró, a lencse és a ribiszke.

Felszívódását akadályozza az alkohol, a kávé, a szulfa-gyógyszerek, a tartósítószerek (tehát aki rendszeresen konzerveket eszik) és a tojásfehérje. A tojásfehérje avidint tartalmaz, ami akadályozza a biotin felszívódását. (A nyers tojás fogyasztása esetén még erősebb ez a hatás, mint a hőkezeltnél.)

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…