Bizonyos testi-lelki betegségeknél egyes könyvek olvasása emel a lelkiállapoton, és a pszichés változáson keresztül a testi állapotot is javítja. A biblioterápia azokat a könyveket és irodalmakat tartalmazza, amik az emberre pozitív, gyógyító, fejlesztő, tisztító hatással vannak. 

A pozitív hatást metafizikai megközelítésből is magyarázhatjuk: minden könyvhöz tartozik egy bizonyos szellemiség, és amíg az ember ezt a könyvet olvassa, addig  a könyv szellemisége hat rá. Ez persze filmnézésre is vonatkozik. Bár vannak, akik állítják, hogy nagyon jó, ha sok krimit olvasunk és horrorfilmet nézünk, mert így az ember a benne lévő agresszivitási ösztönt levezeti közben. Ez természetesen nem igaz, mert egyre több ilyen film hatására egyre csökkennie kéne a bűntények számának és az agresszivitásnak, de nem ezt tapasztaljuk. Az ok egyszerű: az ember úgy tanul, hogy lemásolja azt, amit lát. A gyerek is figyeli a szüleit, és azt utánozza le, amit ők gyakran tesznek. (Nem azt, amit mondanak).

Hamvas Béla írt egy könyvet, melynek címe: Száz könyv. Ezek a világirodalom legfontosabb könyvei, mint például a Rigvéda himnuszok, a Védák, az Upanisádok, Patandzsali Jóga-szútrája, a Mahabharata és a Ramajana, Manu törvénykönyve, Buddha beszédei, az összes halottaskönyv, Hermész Triszmegisztosz írásai, a Tao Te King, a Ji Ching, az Énok könyve, a Biblia, Zóhár könyve, Kempis Tamás: Krisztus követése, Szent Ágostontól a Vallomások, Aquinói Szent Tamástól a Summa Teológia, Pascal: Gondolatok, Tolsztoj: Gondolatok. Ezen könyvek közül bármelyik felhasználható biblioterápiás céllal.

A biblioterápia könyveit az ember másképpen olvassa. Megfelelő körülményeket teremt, pl. kihúzza a telefont, gyertyát gyújt, és teljes koncentrációval, odafigyeléssel, lassan halad a műben. Most nem az a cél, hogy egy könyvet minél előbb kiolvasson, hanem hogy a könyv tartalma hasson rá. A biblioterápiánál nem a mennyiség, hanem a minőség a lényeg, és az, hogy teljesen adjuk át magunkat az olvasottaknak, hogy az a lelkünkbe hatoljon és gyógyíthasson!

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…