Ez egy B1-vitamin-hiányra visszavezethető betegség. Vigyázni kell a hántolásra, a barna rizs például elsősorban attól értékesebb a fehér rizsnél, hogy magas a B1-vitamin-tartalma.

A beri-beri szívpanaszokat, székrekedést, memória-zavarokat okoz. Hajlamosít a depresszióra és bizonyos bénulásos betegségekre. Nagyobb vitaminhiány esetén bénulás, izomgörcsök, izomfájdalmak, fejfájás, emésztési zavarok és idegesség lép fel.

A B1-vitamin vízoldékony és naponta pótolni kell. A napi felvétel körülbelül 1-1,5 milligramm körül ajánlott. Ez a vitamin a szellemi teljesítő képességre is hat, növeli a koncentrációs képességet és a memóriát. A B1-vitamin felszívódását akadályozza elsősorban a koffein, a cigaretta, a tartósítószerek, a gyomorsav-lekötők és az ösztrogén-tabletta. Megfelelő természetes „ösztrögénforrás” a komló és a fokhagyma.

A B1-vitamin hőkezelés hatására tönkre megy. Az édességek az összes B-vitamint elrabolják a szervezettől, így a B1-et is.

A B1-vitamin legfőbb forrásai a dió, a mogyoró, a gesztenye, a búzacsíra, a hántolatlan gabonafélék, a paradicsom, a cékla, a sárgarépa, az uborka, a saláta, a kelkáposzta és a sörélesztő.

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…