A bélhurut legfőbb oka lehet a bél nyálkahártyájának krónikus gyulladása a helytelen étrend miatt. Az egészségtelen táplálkozás miatt olyan anyagok képződnek a bélben, amitől a bélnyálkahártya gyulladásba jön, és védekezésképp beindul a hurutképződés. A bélhurutot okozhatják baktériumok, esetleg romlott vagy gombás ételek, nem frissen feltört olajos magvak fogyasztása. Az olajos magvak felszínén a megtörés után már két- három nap múlva kimutatható gombásodás. A bélhurut lehet védekezés a férgesedés ellen is.

A bélhurutnál az a „gond”, hogy a bél falát bevonja egy hártya, és akármilyen egészségesen táplálkozik az ember, a vitaminok és a nyomelemek nem tudnak megfelelően felszívódni. Emiatt a bélhurutból adódóan súlyos vitamin- és nyomelem-hiány alakul ki, ami számos betegség forrása.

A tünetei nagyon általánosak, tehát tüzetesebb vizsgálatot igényel, míg kiderül, hogy valakinek bélhurutja van. Általában vagy székrekedés, vagy hasmenés fordul elő, vagy a kettő váltogatja egymást. Az illető rendszeresen puffad, felfúvódik, gázképződése és rendszeresen hasi fájdalmai vannak. Létezik gyomorhurut is, ami a bélhuruttal együtt szokott fellépni.

A terápiában az első lépés természetesen a helyes étrend. Az állati fehérjéket ki kell vonni az étrendből. Mellőzni kell a túl hideg és a túl meleg ételeket is, amik szintén hurutképzők.
Jótékony hatású a kamillateás beöntés, a két-három napos böjtöket borsmenta, üröm, és cickafarkteával végezzük. Ezt a három teát kell felváltva inni a böjt alatt. Krónikus hasmenés esetén vagy két-három napig kell csak almát fogyasztani, vagy paradicsom-napokat tartani. A paradicsomnak van egy olyan jó tulajdonsága, hogyha valakinek hasmenése van, akkor azt megszűnteti, viszont székrekedésnél segíti a széklet ürülését. A hasra, illetve ahol fellép a fájdalom, meleg szénavirágos pakolást kell rakni.

Nagyon jól bevált módszer bélhurutnál a forró szódabikarbónás lábfürdő.

A gyógynövény teák közül a zsálya, az üröm, cickafark, a fahéj és az izlandi zuzmó teája ajánlott. Ha mellette nem böjtölünk, érdemes még naponta öt-tíz szem borókabogyót is elfogyasztani.

Az illóolajok közül a bazsalikom, a geránium, a levendula, a mirtusz és az izsóp olaja segít.    

A bélhurut pszichés oka általában az, hogy valami régi dolgot nem tud az ember elengedni és valami újra nem elég nyitott, nem elég befogadó.

A pozitív megerősítés, amivel segíteni lehet: „Szabadon és könnyedén bocsátom el a régit, és boldogan fogadom be az újat.”

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…