A nyugati társadalmakban minden harmadik embert érinti a túlsúly problémája. Számos betegség kockázatát növeli (pl. szív- és érrendszeri betegségek, mozgásszervrendszeri betegségek, cukorbetegség stb.), rontja az életminőséget, csökkenti az önértékelést, különösen a sokadik fogyókúra eredménytelensége után. A túlsúly okai között találunk genetikai tényezőket, táplálkozási szokásokat, de közéjük sorolható a mozgáshiány és a lelki egyensúlytalanság is. Amire ebben az írásban kitérek, az az étrend, a mozgás és a lelki okok vizsgálata.

A táplálkozást tekintve külön érdemes foglalkozni a mennyiség és a minőség kérdéseivel. A legegészségesebb ételből is árt és hizlalhat a többletfogyasztás.
A szénhidrátok közül a fehér cukor fogyasztása járul hozzá legnagyobb mértékben az elhízáshoz. A minőségi sorrend szempontjából eggyel jobb a finomítatlan nádcukor, majd a méz következik, és a legjobbak a gyümölcs sűrítmények, pl. alma-, csicsóka-, agavészirup. A mesterséges édesítőszerek fogyasztását nem javasolja a természetgyógyászat. A finomítatlan liszt helyett a teljes őrlésű liszteket fogyasszuk! A fehér lisztes, élesztős ételekből az ember hajlamos sokkal többet megenni.
Az átlag magyar ember kétszer-háromszor annyi zsiradékot fogyaszt, mint amennyit a szervezete igényel. A zsírok tekintetében a telített zsírsavat tartalmazó ételek mennyiségét érdemes csökkenteni a telítetlen zsírsavakat tartalmazók javára. Vagyis kerüljük a zsírokat, főként az állati eredetűeket, és részesítsük előnyben a növényi olajokat, azok közül is a hidegen sajtoltakat. Ne felejtsük el, hogy a húsok közül is soknak magas a zsírtartalma.
A fehérjékből is kétszer annyit visz be a szervezetébe a civilizációs étrendű ember, mint amennyire szüksége van, és ez is számtalan betegség forrása. A fehérjehiány valóban komoly problémákat okoz, de ettől egy fejlett országban élőnek nem kell tartania. Annál inkább a fehérjetöbblet eredményezte betegségektől: máj- és vesekárosodás, szív- és érrendszeri problémák, emésztőrendszeri zavarok, mozgásszervrendszeri betegségek és az elhízás. A többlet fehérje megrothad a bélrendszerben, és méreganyagok keletkeznek, melyek többek között lerakódnak a zsírszövetben. A magas fehérjetartalmú ételek (hús, hal, tojás, tej, tejtermék, szója) csökkentése az étrendben, és a növényi fehérjék (gabonafélék, hüvelyesek) előtérbe helyezése segít a túlsúly leküzdésében. Annál is inkább fel kell hívni a figyelmet a fehérjetöbblet káros következményeire, mivel jó pár fogyókúra ajánl ilyen diétát. Az ételpárosításokra is ajánlott odafigyelni: magas fehérjetartalmú ételt nem javasolt együtt fogyasztani magas szénhidráttartalmúval (pl. hamburger, hot-dog, pizza).
Az alapos rágás javítja az emésztést, és csökkenti az elfogyasztott étel mennyiségét. A nyugodt, békés környezetben elfogyasztott étel jobb hatással van ránk, mint a sietve bekapott. A stresszből fakadó gyakran elhízáshoz vezet. Inkább igyunk egy pohár vizet (kiváló stresszoldó és étvágycsökkentő), vegyünk mély lélegzeteket a hasba, nyújtózkodjunk és/vagy lazítsuk el a tagjainkat.
A délelőtt a méregtelenítés időszaka, ezért a felnőttek számára olyan étel fogyasztása javasolt, mely nem indít el újabb emésztési ciklust, vagyis a gyümölcs reggeli, a gyümölcs tízórai, és a megfelelő folyadékbevitel az ideális. A gyümölcsökből egyszerre egyfélét együnk, a folyadékok közül részesítsük előnyben a tiszta vizet (ásvány, forrás vagy szűrt), a gyógyteákat és a 100%-os gyümölcs- és zöldségleveket. A felnőttek többsége napi két főétkezéssel fenn tudja tartani az egészségét. A nassolgatás helytelen emésztéshez és hízáshoz vezet, de elejét lehet venni a megfelelő folyadékbevitellel.
A nyers zöldségek fogyasztása minden főétkezéshez javasolt. Egy többféle zöldségből összeállított saláta, némi fűszerrel és hidegen sajtolt olajjal ideális vacsorához. Az este elfogyasztott ételek nehezebben emésztődnek, kerüljük a nagy étkezéseket délután hat után.
A mozgások közül az úszás, a futás és a séta, kirándulás a legideálisabbak. A heti kétszer-háromszor fél óra aktív mozgás fedezi egy felnőtt ember minimális szükségletét. A túlsúly sok esetben akadálya lehet ennek, de nem szabad feladni! Mindenki saját képességeihez mérten keresse meg a számára megfelelő mozgásformát.
A túlsúly esetében számos lelki okot állapítottak meg, ezért a személyes kiváltó tényezők felderítése elengedhetetlen a fogyáshoz. Néhány példa: sokan a védtelenség érzése miatt híznak el, mert tudat alatt a nagyobb súlytól remélnek védelmet. A nagyobb méret ugyanakkor feltűnőbbé is teszi tulajdonosát, aki így több figyelmet kap. Bár tudatos szinten ennek megélése nagyon kellemetlen is lehet, de a tudatalatti számára a negatív figyelem is figyelem, mint a „rosszcsont” gyerekek esetében. A többletsúly tömege „tiszteletet ébreszt”, aki nem bízik a tekintélyében, ezt ellensúlyozandó elhízhat.
A cél: az önelfogadás. Amíg valaki elutasítja saját testét, addig nem is tud rá megfelelő hatással lenni. Fontos mottó, melynek tudatosítása segíthet: „Mindig békében és biztonságban vagyok”.

A cikket Váradi Tibor előadásai és könyvei alapján állítottuk össze.

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…