Az alkohol alapvetően sejtméreg, oly módon, hogy a sejtektől megvonja a szükséges vizet. Minden sejtre hat, leginkább az idegsejtekre. Mérgező hatása főleg a nagyagykéregben érvényesül. Súlyosabb mérgezés esetén a kisagyműködés és az izomtónus is zavart szenved.

A B-vitamin, C-vitamin, K-vitamin, a cink, a magnézium és a kálium nem tudnak felszívódni megfelelően, ha alkohol van a szervezetben.

Minden olyan étel, ami alkoholképző, a fent leírt hatást váltja ki. Alkoholképző: a fehér cukor, a fehér liszt és a helytelen ételkombinációk. A cukorrépának csak 18-19 százaléka, míg a fehér cukornak közel 99 százaléka tömény cukor. Mivel a hasnyálmirigy ilyen tömény cukorral a természetben nem találkozik, ezért amikor az ember fehér cukrot fogyaszt, vagy bármilyen olyan ételt, amiben fehér cukor található, ennek csak egy részét képes a hasnyálmirigy lebontani. Az a része, amit nem bont le, megerjed a vékonybélben, és a cukor erjedésénél alkohol képződik. Ezen a téren nagy a szülők felelőssége, ugyanis ha a gyerekek sok cukros édességet kapnak, felnőtt korukban hajlamosabbak lesznek az alkoholizmusra.

Sok embernél gyakori hiba, hogy természetes alapanyagokat visz a szervezetébe, de helytelen kombinációban. A természetben élő állatok általában egyszerre csak egyfajtát fogyasztanak. Dr. Shelton nagyon sokat foglalkozott a megfelelő ételpárosításokkal. Az iskolapélda a gyümölcs-gabona párosítása. A nyers gyümölcs megköti a nyálban a keményítőlebontó enzimeket, így a gabona keményítőtartalma nem bomlik le, megerjed a szervezetben, és szintén alkohol képződik.

Nagyon fontos a helyes étrend, mivel ha egy alkoholista csak olyan anyagokat fogyaszt, amiből nem képződik alkohol, akkor nem fogja kívánni az alkoholt sem. A növényi étrend javasolt, a lúgosító ételek és kúrák. Természetesen minden olyan módszer jótékony hatású, ami csökkenti a stresszt, ilyen például a relaxáció, az autogén tréning, a Bach-virágterápia vagy a meditáció stb.

Az alkoholizmus lelki okai:

1. a túlzott követelményszint érzete,
2. a készség hiánya, hogy vállaljuk az élet problémáit,
3. a talajvesztettség,
4. az értéktelenség tudata,
5. a kishitűség,
6. a lelkiismeret-furdalás.

Pozitív megerősítés: „A mában élek, új minden pillanat, kész vagyok felismerni értékeimet, szeretem magamat, bízom a képességeimben.”

Mindenképpen kell egy alkoholistánál a lelki kezelés is: meg kell keresni konkrétan egy adott embernél, hogy ő miért lett alkoholista, és ez hogyan oldható. Sokféle gyógymód létezik, például a kineziológiában a függőségoldás. Nagyon rossz módszer, ha valaki a család nyomására elhagyja az alkoholt, mert akkor az a lelki ok, ami miatt ő alkoholt ivott, továbbra is megmarad, és egy másik szenvedély alakul ki nála vagy valamilyen betegséget okoz.  (A témáról ld. részletesen Az alkoholizmusról szóló előadást.)