Az ájulás egyik leggyakoribb oka lehet a vérszegénység (vashiány), de alacsony vérnyomás vagy a vércukorszint leesése is okozhatja. A vérkeringés zavara vagy összeomlása miatt az agyban keletkező vérhiány ájuláshoz vezethet. 

Ha valakinek vashiánya, vérszegénysége van, akkor kerülni kell vasrablókat (fekete kávé, fekete tea, csoki, húsfélék). Magas vastartalmú ételeket kell fogyasztani: zöldségféléket nyersen, búzacsírát, mákot, sörélesztőt, csalánteát, fekete szőlőt és bogyós gyümölcsöket (málna, ribizli, eper). (Ezt még a 21 éves kor alatti lányok is fogyaszthatják. Amúgy 21 éves kor alatt a bogyós gyümölcsök nem ajánlottak, mivel az altestben vérbőséget idéznek elő, enyhén emelik a vérnyomást, és emiatt sokkal hosszabb és problémásabb lesz a menstruáció.)
Ájulás esetén vízszintesbe kell fektetni az embert, feje alá semmit nem szabad tenni, a lábat érdemes megemelni és alátámasztani. A szoros ruhadarabokat meg kell lazítani a betegen, a mellkast és a hasat lefröcskölni vagy dörzsölni hideg vízzel, és valamilyen ingerlő anyagot kell szagoltatni vele, mint például az eukaliptusz vagy borsmenta olaj. A mellkasra és a hasra mehet hideg vizes borogatás, viszont a lábikrákra meleg kell.

Az ájulás tulajdonképpen menekülés, mivel az illető fél valamitől vagy valakitől, nem tudja megoldani azt a szituációt, amiben van, ezért inkább kilép belőle. Ez egyfajta önvédelem, felelősség előli menekülés, illetve cselekvőképtelen állapot.

Az ájulásra hajlamos embereknél a pozitív megerősítés, amit ilyenkor érdemes alkalmazni: „Hatalmam, erőm és tudásom birtokában képes vagyok mindenre.”

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…