Az ágybavizelés egyik fő oka a rosszul fejlett hipofízis. A hipofízist erősíthetjük pl. a szájpadlás ingerlésével. Az étrend szempontjából az állati hormont tartalmazó ételek kerülendőek (hús, tojás, tej, tejtermék).

Ágybavizelés esetén a vörös tölgyfakéregporból kell egyrészt teát főzni, másrészt ülőfürdőt venni. A meleg fürdő időtartalma kb. 5-10 perc. Nagyon jótékony hatású valamilyen mentolos olajjal a fül mögötti területet bedörzsölni, főleg lefekvés előtt. Gyógyteaként ágybavizelésnél ürömtea és orbáncfűtea is javasolt.
Az étrend fűszermentes és sómentes legyen. A többlet só, amit a vese nem tud megszűrni, vizet köt meg, és ez a többlet vízmennyiség próbál a szervezetből kiürülni, ezesetben este. Hat óra után a beteg nem ihat folyadékot, és nem ehet olyan ételt, aminek magas a folyadéktartalma. A hólyagtájékra, a köldök alatti részre forró pakolást lehet fölhelyezni, Nagyon jót tesz a víztaposás is.
Az ágybavizelésnek lelki okai közül az elsődleges: félelem a szülőktől, túlzott követelmények a gyerekkel szemben és a belső feszültség. A gyerek valami miatt nem mer sírni napközben, viszont este, amikor megszűnik az önkontroll, a sírás bekövetkezik, csakhogy ágybavizelés formájában.

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…