Hajunk egészsége a hajhagymák állapotától függ. A hajszáltermelés nem folyamatos. Körülbelül ezer napig nő egy hajszál, aztán hamarosan kihullik, majd pár hónapig az adott hajhagyma pihen.
Naponta körülbelül 100-120 hajszál elvesztése normális, és ennyinek kell újra aktivizálódnia.
A mai ember túl sok fehérjét fogyaszt, és ebből salakanyag keletkezik, ami lerakódik a hajhagyma alján található úgynevezett hengerhám-rétegbe. Ezek a méreganyagokkal átitatott sejtek aztán igen könnyen és gyorsan elhalnak, és ez gátolja a hajnövekedést.

A stressz a haj másik nagy ellensége. Feszült lelkiállapotban a fejbőr izmai megfeszülnek, a töveknél „elszorítják” a hajszálakat, és a hajhagyma nem tudja megfelelően táplálni azokat, ezáltal a hajszálak elpusztulnak, kihullanak.
Bizonyos vitaminok különösképpen fontosak az egészséges hajnövekedéshez: az A-, a B-, a D-, az E- és a H-vitaminok. A nyomelemek közül a kálium, a magnézium, a szilícium, foszfor, a vas és a jód, melyekre szüksége van a hajnak.

almaecetA leggyakoribb probléma a hajhullás. Az első teendő az alapokok felderítése, a második az étrend rendezése. A feladat a fehérjebevitel csökkentése és a só kerülése. Érdemes kerülni a különféle vegyszeres samponokat, szintetikus hajmosószereket, mert ezek tönkretehetik a hajhagymákat. Részesítsük előnyben inkább a természetes alapanyagú, gyógynövényeket tartalmazó samponokat. Hajmosás után jótékony hatású az ezerjófűteával vagy farkasalmafőzettel leöblíteni a hajat és a fejbőrt. Külsőleg a csalántea vagy a bojtorjángyökértea javasolt, belsőleg a csalántea vagy zsurlótea fogyasztandó. A fejbőrt közvetlenül be lehet dörzsölni almaecettel vagy citromlével.

Orvosi megfigyelések szerint a kopaszság legfőbb oka a hajtüszők és a hajhagymák elégtelen vérellátása. Hasznos minden olyan módszer, amivel a hajhagymák és a fejbőr vérellátását fokozzuk, úgy mint a fejbőr kopogtatása, ütögetése, paskolása tenyérrel, ökölbe szorított kézzel, ujjbegyekkel. A fordított testhelyzetek, a fejenállás és a gyertyaállás elősegíti, hogy a hajhagymákhoz megfelelő mennyiségű vér áramoljon. Már naponta 2×3 perc gyertyaállás is elegendő ahhoz, hogy a hajnövekedés ismét meginduljon.

Lényeges, hogy a fejbőrt és a hajat minél több friss levegő érje. A hajhagymáknak és a hajszálaknak árt a forró vizes hajmosás. Sok embernél a hajszárító használata is gyengítheti a hajat. Javasolt a töredezett hajvégeket körülbelül hathetente levágatni. A hajfestés vagy a szőkítés hosszú távon a hajhagymákat és a hajszálak szerkezetét károsítja.
A homeopátiás szerek közül hajhullás esetén Arsenicum D4, Lycopodium D10, és a Silicea D12-es hígítás használható. Ha a fejbőr nagyon viszket, a Silicea D12 ajánlott, erős korpásodás esetén pedig szintén a Silicea D12 váltogatva Natrium Muriaticum D6-tal.

hullik

A skalpon, a hajas fejbőrön az összes szerv megtalálható, ezért a kopaszodás helye megmutatja, hogy melyik szervvel van gond. Például férfiaknál nagyon gyakori, hogy elöl kétoldalt kopaszodnak Ez a vese zónája, ami arra utal, hogy a vese gyengül. Elöl középen a tüdő területe található, a fejtetőn a szívé. A keleti gyógyászat szerint a hajnövekedésért elsősorban a vese felelős. A hajanalízis olyan diagnosztikai módszer, amely segítségével egy hajszálból következtetni lehet a test jelenlegi és korábbi állapotára, hiánybetegségekre és betegséghajlamokra.

A haj két nagy területet szimbolizál lelkileg: az életerőt és a gondolatokat. Ha a haj gyengül, hullik, töredezik, csökken az életerő. A hajhullás arra is figyelmeztet, hogy bizonyos gondolatokat el kell kerülni. Mivel a hajhullás általános stresszállapotra is utalhat, minden esetben érdemes valamilyen stresszoldó technikát alkalmazni az eddig felsorolt fizikai módszerek mellett. Rendszeres relaxáció, meditáció javasolt, vagy ha valaki szeretne a konkrét okokkal tisztába kerülni, érdemes kineziológiai segítséget is igénybe venni.
Hajkoronánk fejünk ékessége, érdemes rá időt és figyelmet szánni.

A cikket Váradi Tibor előadásai és könyvei alapján állítottuk össze.

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…