Lengyel-Hanga Beatrix

konduktor, Extra Lesson pedagógus

hanga bea potre

Gyermekkorom óta tudtam, hogy gyermekekkel szeretnék foglalkozni, segíteni nekik. Hasonlóan fontos terület az életemben a dráma, a színjátszás, és később ráébredtem, hogy a két szenvedélyem összeért. A gyermekek, családok helyzetébe sokszor bele kell élnem magam ahhoz, hogy segíteni tudjak, empátiára, figyelemre van szükség,  illetve egyfajta jelenlétre, improvizációs, játékos képességre a foglalkozásokon. Ez egy hosszú és szép út számomra, amin most épp tartok valahol és haladni szeretnék előre.

Miután megszereztem konduktori végzettségemet, egy svédországi intézményben kezdtem dolgozni. Itt havonta érkeztek hozzánk csoportok, kisgyermekektől egészen a felnőttekig. Nagyon sokfajta sérüléssel, nehézséggel volt lehetőségem találkozni: mozgássérüt, halmozottan sérült, gerincműtött, autista, sclerosis multiplexes, stroke-os betegekkel is dolgoztam csoportvezető konduktorként.

Hazatérésem után találkoztam az antropozófiával, ami egyre nagyobb szerepett kapott az életemben. Első gyermekem születése után magánpraxist indítottam és a váci kistérségben dolgoztam halmozottan sérült gyermekekkel egyénileg, illetve intézményekben óraadó konduktorként. Gyermekem révén kapcsolatba kerültem a waldorf pedagógiával, és a munkámban is szerettem volna beemelni az antropozófia emberképét. Ekkor jelentkeztem a Gyógyító nevelés képzésre, amely teljesen új szemléletet adott a munkámhoz.

Nem sokkal a képzés után kezdett mozgatni a kérdés, hogy mi van azokkal a gyermekekkel, akiknek nem ilyen látványos a nehézsége, illetve nincs idegrendszeri sérülésük, mégis elakadásaik vannak a tanulás, a szociális élet terén. Így találkoztam az Extra Lesson segítő pedagógiával, ami lehetőseget ad, hogy még több gyermeknek segítsek. Úgy vélem ez a módszer az egyik gyógyír a mai kor kihívásaira, a rengeteg ingerre, a rengeteg autózásra, a természettől távoli városi életre, a túlzott médiafogyasztás okozta nehézsegekre, a nem megfelelő minőségű és mennyiségű táplálkozásra. Az Extra Lesson visszavezeti a gyermekeket a megfelelő fejlődési útra, segít elgördíteni az akadályokat, hogy megfelelően birtokba tudják venni a saját testüket és érzékeiket.

Munkám során célom egy jó emberi kapcsolat kialakítása, a gyermekek, felnőttek nehézségeinek minél pontosabb feltárása, a személyre szabott feladatok, illetve fejlesztő program kialakítása, valamint a családok kísérése, támogatása.

Alkalmazott módszerek

Extra Lesson

Workshopok

Tanulj könnyedén! – Extra Lesson workshop

Tanulmányok

2012-2014: Árnika Extra Lesson segítő-pedagógia képzés
2007-2010: Gyógyító Nevelés Képzés, Velem (OKJ 00211-2008)
1997-2001:Konduktor – Tanító, Mozgássérültek Nevelőképző és Nevelő Intézete, Budapest

Munkahelyek, szakmai tapasztalatok

2013-2014: Budapesti egyesített bölcsődék, 8. kerület
2011-2013: Borsóház terápiás fejlesztőközpont, Budapest
2011-2012: Szivárvány Napköziotthon, Budapest
2010: Református Szeretetotthon, Őrbottyán
2009: Habilitációs központ Valencia, Spanyolország
2008-2012: Magánpraxis, Nógrád megye
2005: Bracke Diakonie Göteborg, Svédország
2001-2004: Movewalk Sverige AB Nassjö, Svédország