Megelőzés

fokiA téli időszakban a külső hatások közül leggyakrabban a hideg, nyirkos időjárás okozhat betegséget meghűlés, más néven légúti fertőzések formájában. Előfordulásukat csökkenthetjük az immunrendszer karbantartásával. Ebben segít az egészséges táplálkozás (lúgosító hatású, friss, nyers, rostos ételek), a megfelelő vitaminbevitel (főleg C- és D-vitamin), valamint a rendszeres testmozgás, lehetőleg friss levegőn. A lestyán és a fokhagyma kifejezetten vírusellenes hatású, de a citromfű, az édesgyökér, a levendula, a bazsalikom, az apróbojtorján és a homoktövis is jó hatást fejt ki az immunrendszer működésére. A méz fogyasztása is ajánlott a téli hónapokban.

Az immunrendszer támogatásához és a betegségek megelőzéséhez a homeopátiát is felhasználhatjuk. Fontos, hogy egyik szert se folyamatosan szedjük, hanem hetente váltogatva! Az alábbi táblázat a gyakorlatban is jó bevált módszert mutat.

szer láz nátha torokgyulladás
Aconitum (sisakvirág) hirtelen kezdet, magas láz,
éjfél körül kezdődik
nyeléskor lehet fájdalmas
Allium cepa (hagyma) hurut elején, vizes, maró, híg váladék, csöpögő orr, tüsszögés, könnyezés
Antimonum tartaricum (fekete antimonit) felszakadó, hörgéssel járó köhögés, a köhögési rohamok után elalszik
Arsenicum album

(fehér arzén)

hirtelen kezdet, folyamatos nem magas láz kábultsággal,
éjjel 1-3 óra között kezdődik
maró, híg váladék, orrdugulás,
az orr vörös és forró
Belladonna (nadragulya) hirtelen kezdet, magas láz jobb oldali torokfájás, melyen
nyelés ront, a nyak hátrahajtása javít
Bryonia (fehér földi tök) fokozatosan kialakuló,

folyamatosan magas láz

krákogás, száraz száj, habos nyál kíséri
Causticum (kálium-hidrát)
Chamomilla (kamilla)
Drosera

(kereklevelű harmatfű)

Dulcamara

(ebszőlő)

akkor választandó, ha a lázat

áthűlés, átnedvesedés váltotta ki

hidegben orrdugulás, melegben

csöpögő orr, tüsszögés, belül fájdalmas orrnyálkahártya

Eupatorium (lázfű) reggel magas láz
Ferrum phosphoricum (vas-III-szulfát) nappal kezdődő, délutánra

emelkedő láz, lázrózsák az arcon

Gelsemium (vadjázmin) fokozatosan kialakuló,

utána viszont folyamatos láz

Ipecacuahna

(hánytatógyökér)

Kalium bichromicum

(kálium bikromát)

nyers tojásfehérje-szerű sárgásfehér váladék, pörk az orrjáratokban, arc-
csont nyomásra érzékenyés előrehajlásnál fájdalmas
Lycopodium

(kapcsos korpafű)

jobb oldali torokfájás, duzzadt, gennyes mandulák, du. 4-8 között enyhül
Mercurius solubilis

(higany)

fülfájást kísérhet váltakozó
erősségű láz
híg, majd hamar sűrűsödő, sárgászöld, néha véres váladék,

pörkök az orrjáratban,

a napfény tüsszögést provokál

sajgó torokfájás, a mandulák és

a száj sebes, nyálcsorgás, nyaki

nyirokcsomó duzzanata,

nyeléskor fülbe sugárzó fájdalom

Nux vomica (varjúszem) duguló-csöpögő orr, vizes és nem

maró váladék

érdes, kaparó érzés nyelés után
Phosphorus (foszfor) magas láz hidegrázással,
de hideget inna
Phytolacca (alkörmös) égő, forró gombócérzés
a torokban, nyelv fehér lepedékes
Pulsatilla (kökörcsin) ingadozó testhőmérséklet sűrű, ragacsos, sárga, nem maró

váladék, szaglását átmenetileg elveszti, orrdugulás

Rhus toxicodendron (mérges szömörce) lassan emelkedő, nem magas láz
Rumex (lósóska)
Sambucus (fekete bodza) csecsemőknél, ha szörtyög és dugul

az orra, és alig van váladék

Silicea (kovasav) hamar gennyessé váló

torokgyulladás, olyan érzés,

mintha hajszál lenne a torkában

Sticta pulmonaria

(tüdőmoha)

orrdugulás

 

Kezdeti szakasz

labfurdoAmikor úgy érezzük, hogy megfáztunk, akkor még számos módja van annak, hogy a betegség eluralkodását megakadályozzuk, vagy legalább a lefolyását mérsékeljük. Ezek közül a forró szódabikarbónás lábfürdő az egyik legjobb módszer. Ilyenkor egy tasak szódabikarbónát öntünk egy vödörbe, és olyan meleg vízzel töltjük meg a vödröt, amilyen meleget elbírunk. (A lavór kevésbé alkalmas megoldás, ugyanis fontos, hogy minél hosszabb szakaszon elmerüljön a láb a meleg vízben.) Érdemes megpróbálni a gyömbéres lábfürdőt is, melyet úgy készítünk, hogy negyed liter vízbe három evőkanál gyömbérport keverünk, felforraljuk, és pár percig főzzük. A tejfölsűrűségű masszát a vödör meleg vízbe öntjük. Mindkét esetben mintegy 20 perc után mossuk le a lábunkat, és tartsuk jó melegben a testünket – legcélszerűbb azonnal ágyba bújni. A gyömbéres lábfürdő után még hosszan érezzük annak melegítő hatását.

Homeopátiás szerek közül az Aconitum napellis (sisakvirág) nagyon jó hatású ilyenkor, hat órán belül alkalmazva szinte mindent megfog. C9-es potenciát érdemes választani, és szükség esetén óránként lehet belőle bevenni 3 golyócskát, összesen maximum három alkalommal. Amennyiben nem bizonyult elégségesnek, akkor a továbbiakban a tüneteknek megfelelő szerekre kell váltani.

Kiegészítésként minden meghűléskor érdemes magas dózisban C-vitamint (napi 1000 mg) és kalciumot szedni, melyek az immunrendszer aktivizálásában és működésének támogatásában nyújtanak segítséget.

Láz

lazasAz akut betegségek fontos kísérő tünete lehet a láz. 38°C körüli testhőmérsékleten a kórokozók szaporodása lelassul, pusztulásuk felgyorsul, miközben az immunrendszer aktivizálódik. 38°C-os láz felett a sejtek fokozott oxigénigénye miatt a keringés felgyorsul, ami alapvetően egészséges embernél nem jelent problémát, azonban szív- és tüdőbetegség esetén, valamint gyermekeknél megterheli a szervezetet. Kisgyermekeknél ilyenkor a görcskészség is fokozódhat.

Láz esetén az egyik legfontosabb teendő a bőséges folyadékpótlás. A láz kialakulásakor eleinte melegíteni kell a beteget vastag ruha, zokni, takarók, meleg vizes palack segítségével. Ezzel egyrészt kevesebb energiát kell fordítania a szervezetnek a hőtermelésre, másrészt a hidegrázás okozta rossz közérzet is mérsékelhető. A lázcsillapítást általában akkor érdemes elkezdeni, ha a láz már elérte tetőfokát. Kivételt képezhet, ha a láz hirtelen nagyon magasra szökik, és ezt a beteg rosszul tolerálja.

A homeopátiás szerek közül az összefoglaló táblázatban kereshetjük ki a tüneteknek leginkább megfelelő szert. A választás szempontjai: Mennyire magas a láz? Milyen gyorsan alakult ki? Mikor a legmagasabb? Izzad-e a beteg? Szomjas-e a beteg? Milyen a hangulata? A gyorsabb hatás elérése érdekében érdemes a megfelelő homeopátiás szerből 2-3 bogyót egy deci vízben feloldani, és 5-10 percenként műanyag kanállal megkeverni, majd egy-két kortyot inni belőle. Belsőleg alkalmazva még a citromlével kevert zeller- és uborkaforrázat ivása jó lázcsillapító hatású.

A külső kezelések közül a láz csillapítására a priznic az egyik legelterjedtebb módszer: hideg vizes borogatást (pl. törölköző) helyezünk a beteg végtagjaira. A hűtőfürdő szintén jó megoldás: a beteg testhőmérsékletével megegyező vízbe ül, melyet fokozatosan hűtünk. Az ülőfürdőbe borókafű, székfű, majoránna, levendula keverékét is lehet tenni.

Nátha

megfazas

Ha náthásak vagyunk, akkor arra kell nagyon figyelni, hogy mindig kapjunk rendesen levegőt. A bedugult orr nem csak kellemetlen érzés, de segíti a kórokozók szaporodását és a gyulladás fül felé terjedését is. A sós vizes orrcsepp, vagy a kamillás gőzölés segíthet ebben.

Homeopátiás szerek közötti keresgélés előtt érdemes végiggondolni: Mennyire híg az orrváladék, inkább sűrű vagy csöpögős? Milyen a színe? Felmarja-e a bőrt? Van-e orrdugulás? Kíséri-e orrvérzés? A konkrét szer megtalálását az összefoglaló táblázat segíti.

Gyógynövények közül nátha esetén ajánlott a bodza, a csipkerózsa, a fokhagyma, a grapefruit, a gyömbér, a homoktövis és az orbáncfű fogyasztása.

Torokgyulladás

Enyhítheti a panaszokat, ha evésnél és ivásnál figyelembe vesszük a beteg kívánalmait. Nem minden torokfájáskor esik jól a meleg tea! A méz ugyanakkor a legtöbb esetben nyugtató hatású.

Homeopátiás szer keresésénél a fájdalom jellege mellett arra érdemes gondot fordítani, hogy mi az, ami ront vagy javít a beteg állapotán. Így nagyobb eséllyel találjuk meg a megfelelő gyógyszert. Az összefoglaló táblázat részletezi az egyes szerekhez tartozó tüneteket.

Gyógynövényként a bazsalikom, a bodza, a cickafark, a citromfű, a fehérmályva, a fekete áfonya, a fokhagyma, a grapefruit, a hárs, a kakukkfű, a kamilla, az útifű, a majoránna, a kamilla, az orbáncfű, az orvosi zsálya, a pemetefű segítheti a panaszok leküzdését.

torokfajasKülső kezelések közül a forró citromos torokborogatást érdemes alkalmazni. Ehhez egy egész megmosott citrom levét kell fél liter felforralt és még forró vízbe csavarni. Ebbe kell egy nagyobb vászonzsebkendőt mártani, jól kicsavarni, és előre sálszerűen összehajtott vászondarabra (pl. konyharuha) helyezni, majd gyorsan és szorosan a beteg nyakára tenni. Kívülről még egy vastag gyapjúsálat érdemes rárakni, hogy minél tovább tartsa a meleget. A borogatást maximum 20 percig szabad fennhagyni a beteg nyakán, ha azonban ennél hamarabb kihűlne, vagy irritálná a beteg bőrét, akkor azonnal el kell távolítani.

A sós vizes gargarizálás akkor nagyon jó, ha a torokfájás elsősorban nyelésre jelentkezik. Ehhez egy deci langyos vízben kell egy teáskanál sót feloldani, és azzal öblögetni. A sós víz egyrészt fertőtlenítő hatású, másrészt csökkenti a torok duzzadtságát, ezért azonnali enyhülést hoz.

Köhögés és rekedtség

A köhögés lehet súlyosabb betegség tünete is, ezért fontos tudni, hogy mikor forduljunk feltétlenül szakemberhez. Három hétnél hosszabb ideje fennálló köhögéssel vagy rekedtséggel, félrenyelés után kialakuló köhögéssel, fulladással vagy nehézlégzéssel kísért köhögéssel, rossz vagy romló általános állapot esetén mindenképpen ajánlatos orvoshoz fordulni.

A homeopátiás szer keresésénél figyelembe kell venni a köhögés fajtáját (száraz, hurutos), a váladék jellegét, a kiváltó okokat és a kísérő tüneteket.

A gyógynövények között az ánizs, a bodza, a borsmenta, a hárs, a kamilla, a kakukkfű, az útifű, a marhalapu, illetve a pemetefű segíti a nyák feloldását és csökkenti a gyulladást a légutakban.

Fülfájás

fulA fülfájással járó gyulladásokban a homeopátia lehetőségei tágak, ugyanakkor a diagnózis és az ellenőrzés orvosi feladat. Ezzel egyrészt további információkhoz jutunk, ami segíti a megfelelő szer megtalálását, másrészt megelőzi, hogy tünetmentes állapotban krónikus gyulladás irányába menjen a folyamat. A homeopátiás szerek között a fájdalom jellege, a kisugárzások és a kísérő tünetek együttese alapján célszerű dönteni.

Az alábbi összefoglaló táblázat segít a felső légúti hurutok homeopátiás kezelésében. Amennyiben csupán egyetlen tünet van (pl. csak torokfájás), akkor az annak megfelelő oszlopban lehet kiválasztani a legmegfelelőbb szert. Több tünet esetén (pl. nátha és köhögés) kétféleképpen is eljárhatunk: vagy törekszünk a minden tünetet leginkább lefedő szert megtalálni, vagy a leginkább zavaró tünetre koncentrálunk, és annak a gyógyszerét keressük ki. Mindenképpen alacsony vagy közepes potenciájú szert válasszuk (D4, D6, D12, C5, C7, C9, C12). Az első két napban 5×3 golyócskát szedjünk, kisgyermekek 5×1-2 golyót, ha szükséges, vízben oldva. Onnan tudjuk, hogy jól sikerült a gyógyszert kiválasztani, hogy a még meglévő tünetek mellett rohamosan javul a beteg általános állapota és közérzete. Ekkor még néhány napig, maximum egy hétig 2×3 golyót szedjünk. Fontos, hogy a tünetek megváltozása esetén a homeopátiás szert is váltani kell. Nem minden patikában kaphatóak homeopátiás gyógyszerek ugyanolyan választékban, ezért érdemes a téli hónapokra néhány szert előre beszerezni.

szer köhögés fülfájás általános tünetek
Aconitum (sisakvirág) száraz köhögés viharos gyorsasággal induló,

igen erős fájdalom, fülei pirosak

hidegrázás, nem izzad, szomjas, sápadtság és kipirult arc váltakozik, szorong
Allium cepa (hagyma) hideg levegő provokálja, mégis

szabadba vágyik

Antimonum tartaricum

(fekete antimonit)

nyelve vastagon lepedékes
Arsenicum album

(fehér arzén)

fokozatosan kialakuló égő

fájdalom, éjjel éri el csúcspontját, jólesik a fül melegítése

sápadt, fázós, szomjas, szorongó, társaságot igényel
Belladonna (nadragulya) a legtöbb száraz köhögés

kezdetekor alkalmazható,

rekedtség

hirtelen kezdődő, lüktető, torokba sugárzó fájdalom, melegítéstől javul, nyaki nyirokcsomók duzzanata forró test, hűvös végtagok, piros arc,

fázós, dühös, izzad, huzat, megfázás, hajmosás váltja ki

Bryonia (fehér földi tök) fokozatos kialakuló száraz köhögés, szúró mellkasi fájdalom köhögéskor sok hideg vizet kíván, sokat izzad,

mozgás ront az állapotán, ingerlékeny

Causticum (kálium-hidrát) sok váladékkal járó köhögés,

amit a beteg nem tud felköhögni, reggeli rekedtség

párás, esős időben és hideg italoktól

javul

Chamomilla (kamilla) heves állandó fájdalom, füle bedugulhat
a beteg oldalon, piros arc és fülkagyló
Drosera (kereklevelű harmatfű) éjjel, sorozatos, száraz, ugató,

mély köhögési rohamok, rekedt

nyugtalan, este izzad
Dulcamara (ebszőlő) elalvás előtt kezdődik és egész

éjjel fáj, nyaki nyirokcsomók

duzzadtak, kemények

hidegben alakul ki, a mozgás javít

a beteg állapotán

Eupatorium (lázfű) csontfájdalmak, izomfájdalmak,

szemfájdalom, gyakran hány, összetörtségérzés, nagyon szomjas, nem izzad

Ferrum phosphoricum

(vas-III-szulfát)

erős, lüktető fájdalom, hideg vizes borogatástól javul izeg-mozog, fáradt, orrvérzésre hajlamos
Gelsemium (vadjázmin) sajgó, lüktető fájdalom, nyelésre fokozódik vörös, forró arc, hideg végtagok,

elnehezült szemhéj és végtagok,

izzadós, közömbös, tompa

Ipecacuahna (hánytatógyökér) sok váladékkal járó köhögés émelyeg, hány, meleg ront rajta, nyelve tiszta, enyhe időben betegszik meg
Kalium bichromicum

(kálium bikromát)

felszakadó, érces köhögés,

hajnalban köhög és nem tud

visszafeküdni a köhögéstől,

estére fokozódó rekedtség

szaggató, szúró fülfájás, főleg bal oldalon fordul elő,

előrehajlásnál és hajnali 2-4 óra között fokozódik

hidegben drámaian romlik a beteg

állapota

Lycopodium (kapcsos korpafű) fázós, de friss levegőre vágyik
Mercurius solubilis (higany) torokból fülbe sugárzó fájdalom főleg nyeléskor orrfújáskor bőséges zöldessárga fülfolyás kísérheti nyirkos idő, huzat, láb átnedvesedése váltja ki
Nux vomica (varjúszem) légkondicionálás, huzat, szél, túlterhelés váltja ki, a beteg ingerült, dühös, fázós
Phosphorus (foszfor) gyorsan a tüdődre terjedő

kimerítő, száraz köhögés,

rekedtség

fejfájás, hideg vizet kíván, sápadt, evés, ivás, nevetés, beszéd ront rajta,

égő érzés tenyéren és talpon

Phytolacca (alkörmös) kétoldali, nyelésre fokozódó fülfájás hideg, nedves idő váltja ki
Pulsatilla (kökörcsin) hurutos köhögés, sárga köpet fokozatosan kialakuló heves

fájdalom, melyet nátha előz meg, sűrű sárga fülfolyás, vörös,

duzzadt fülkagyló,

hideg borogatástól javul

szeszélyes, sírós, babusgatásra vágyik, fázik, de kívánja a friss levegőt,

kitakarózik, nem szomjas

Rhus toxicodendron

(mérges szömörce)

izeg-mozog, nagyon szorong, izzad, nedves, nyirkos idő váltja ki
Rumex (lósóska) száraz, görcsös ingerköhögés,

krákog

hideg levegő provokálja, hajnalban

a legkínzóbb

Sambucus (fekete bodza) hirtelen, fojtogató, száraz

köhögési roham, sípoló légzés

izzadás, jéghideg kéz
Silicea (kovasav) gyenge, fázós, nyugtalan, izzad, hideg, nedves idő váltja ki
Sticta pulmonaria (tüdőmoha) száraz köhögés,

égő érzés a légcsőben

éjszaka, levegőn, fekve rosszabb

Ha szeretnél gyakorlati tapasztalatra szert tenni, gyere el Téli betegségek szelíd gyógymódjai workshopunkra.

Dr. Hargitai Réka

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…