Háromhónapos csecsemőt hoz az édesanyja a rendelőmbe. A kislány szépsége és fontossága tudatában az egészen pici gyermekek utánozhatatlan bájával, csillogó szemmel mosolyog. Kezecskéi, lábacskái a levegőben úsznak, ujjaival kecsesen jelez, mint valami égi karmester, akire még nem vonatkozik a gravitáció törvénye.
Hirtelen azonban a kicsi arc elborul, és a csöppség apró ujjaival gyűrni kezdi a nyakán a bőrt. Közelebbről megnézve kiderül, hogy az arcon még bársonyos bőr a nyakon és a törzsön bizony erősen gyulladt, a piciny ujjak vakarásától néhol már sebes. A kérdések nyomán kiderül, hogy a kicsi egy ideig csak anyatejet kapott, de a mama a környezete tanácsára hallgatva tápszert kezdett adni neki az anyatejet kiegészítve, „nehogy valami baj legyen”.
Már többször észrevettem, hogy azok a környezetünkben élő „szakemberek”, akik alapjában véve szorongó típusú személyiségek, a saját félelmeiket megpróbálják – jó szándékú tanácsként – másokba is átplántálni. Erre tipikus példa a „nehogy valami baj legyen” kezdetű kántálás, melyet a magam részéről azzal szoktam elütni, hogy ilyen alapon azt is mondhatnánk: nehogy eltörje a gyerek a lábát, gipszeljük be előre! Ebben a konkrét, az anyatejet érintő esetben még azt is hozzátettem, hogy az emberiség története tudomásom szerint mintegy 6 millió évre nyúlik vissza. Ebből mindössze egy-két évtizede aggódunk az anyatej összetétele miatt. A korábbi évmilliókban ezt nem tettük… Az anyuka igen értelmes ember lévén nevetett egyet, és megnyugodott afelől, hogy ha elhagyja a tápszert, a kiütés elmúlik. Búcsúzóul még javasoltam egy egyszerű nyugtató kenőcsöt, és elmondtam, hogy miként lehet észrevenni a csecsemőn a táplálkozás hiányaiból adódó bajokat. A mama elégedetten távozott, és pár nap múlva jelezte, hogy a kiütések tényleg elmúltak. Két hét múlva jött ismét. Ekkor a kislány arcocskáját borította csúnya gyulladás, mely a vakarások miatt néhány helyen már vérzett is. A mama sírva mesélte, hogy egy kisebb gyulladás miatt a csecsemő arcát – ezúttal is a „nehogy valami baj legyen” tanácsra hallgatva – olyan krémmel kente be, mely igen erős hormonális hatóanyagot is tartalmaz. Ekkor sírva fakadt, mert tökéletesen látta, hogy hibázott, és attól félt, hogy a gyermek bőre nem jön helyre. Megnyugtattam ismét, elmondtam, hogy mit tegyen, s a gyermek arca  valóban visszanyerte hamvas, rózsás színét. Újabb három hét elteltével ismét megjelentek nálam, ezúttal feltehetően az emlőápoló krém valamely mesterséges ható- vagy segédanyagától maródott fel a pici szája…
Ekkor mesélni kezdtem a mamának a kertről Wetzgauban… Idén is meglátogattam a világ legnagyobb bio szakvásárát Nürnbergben. Egyre inkább lenyűgöz a kiállítás nagysága, az érdeklődő szakemberek óriási létszáma, valamint az, hogy mi minden található már ismét a világban, amit ellenőrzötten vegyszerek nélkül termelnek és állítanak elő. Előtte azonban egy harmincfős csoport tagjaként elmentem a Wetzgau nevű németországi falucskába, ahol Európa legnagyobb ellenőrzött natúrkozmetikumokat gyártó cégének az egyik Demeter minősítésű biokertje található. Ez a minősítés többek közt azt jelenti, hogy a termőföldet legalább hét évig nem érte semmilyen vegyszer. Nincs génmanipuláció, nincs műtrágya. A valódi trágya pedig csakis egy ugyanilyen minősítésű földön legelésző állattól származhat. A kártevők ellen biológiai módszerekkel (az optimális ültetési idő megválasztásával, növénytársításokkal, természetes anyagú preparátumokkal stb.) lehet védekezni. Az itt különösen nagy mennyiségben termelt körömvirág virágának a szüretelése kézzel történik, kizárólag reggel, mert akkor felfelé, a Nap felé törekednek a hasznos, értékes anyagok. A kézi szüretelés előnye, hogy a virágok legszebbjét válogatják ki. A hőkezelést vákuum alkalmazásával végzik, mert akkor nem kell annyira felmelegíteni az alapanyagot. A termékekbe semmiféle kémiai tartósítóanyag vagy egyéb mesterséges adalék nem kerülhet. Ennek ellenére a mikrobiológiai vizsgálatok azt mutatják, hogy a természetes tartósítású kozmetikai termékek sterilitása a gyógyszer minőségének felel meg. És mindezt egy független minőségbiztosító intézet is ellenőrzi. Minden folyamat átlátható. Az elvek tiszták, és megalkuvás nélkül valósulnak meg.
Az allergiás, atópiás jelenségeknek főleg a fiatalok körében ijesztően növekvő száma és a biominőség iránti figyelem robbanásszerű növekedése alapján úgy látom, hogy felnő egy új generáció, mely szelíd forradalmat visz végbe. Nem az általam megszokott intellektuális érvekkel próbál környezetünk károsítása, Földünk és lakóinak kizsákmányolása vagy az egyre fokozódó stresszhatások ellen fellépni, mint az én generációm. Ezek az ifjú emberek már tudják azt, amit én még úgy látszik nem: az önzés, az egyéni érdekek mindenek felett való érvényesítése ellen nem mindig lehet észérveken alapuló meggyőzéssel, a bölcs belátásra, az etika törvényeire alapozva küzdeni. Ezeken a módszereken a világot uraló hatalmasságok egyre inkább csak nevetnek. De a felnövekvő új nemzedék egyre nagyobb számban és ellentmondást nem tűrően jelez: nem tud másképp élni, csak sokkalta tisztábban, mint mi, az elődök. Hiába a reklámra költött hatalmas összeg, hiába a meggyőzés rafinált formái! Nem kérnek a Tisztátalan Világból. Betelt a pohár! Ők pontosan tudják, hogy melyek a számukra elfogadható életfeltételek, és másból, köszönik szépen, nem kérnek. Egyszerűen rosszul lesznek tőle…
A mama szemében felcsillanó büszkeséggel szemlélte az addigra békés, mosolygós álomba szenderült gyermekét, az új nemzedék képviselőjét, aki a maga kedves, szelíd, de határozott módján kiküzdötte magának azt, amit tulajdonképpen akart: a túlzó szorongástól és okoskodástól független, önzetlen és természetes gondoskodást, a tiszta anyai szeretetet.

Dr. Jakab Tibor

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…