Az előző évszázad 10-es és 20-as éveiben történt. Rudolf Steiner figyelme egyre inkább az Antropozófia gyakorlati életben való felhasználása felé fordul. Így a betegség, egészség, gyógyulás antropozófus szemléletéről is egyre többet mond.

Betegek keresik fel, hogy útmutatást adjon a gyógyulásukhoz, és orvosok is felkeresik, hogy együtt kimunkálják a steineri alapokon álló gyógyítást. Az Antropozófus Gyógyászathoz pedig egyre inkább kellenek azok a különleges szerek, melyeket eleinte maga Rudolf Steiner, később útmutatásai alapján az orvosok, gyógyszerészek állítanak össze. Így elég hamar elkezd működni egy kis laboratórium, hogy az Antropozófia elvein alapuló gyógyítást és gyógyulást választók igényei szerint gyógyszereket állítson elő. A kis laboratórium rohamosan fejlődik, hamarosan kisebb gyár lesz belőle. A gyárnak pedig nevet kell adni. Össze is ültek az érintettek, és hosszú megbeszélés kezdődött a név kiválasztása céljából. Az összejövetelen Rudolf Steiner is részt vett. A hagyomány szerint türelmesen hallgatta a hozzászólásokat, és ceruzájával rajzolgatott egy papírlapra. Egyszer csak felkiáltott: „Welle da.” (= ez hullám) „Weleda – folytatta Steiner – ez nem egy kelta gyógyító papnő neve?” Mivel Weleda valóban az ősi hagyományból ismert segítő, gyógyító személyiség, a résztvevők közfelkiáltással e név mellett döntöttek.

 

Így kapta nevét az első és máig legnagyobb antropozófus gyógyszergyár, mely lassan 90 éve kitart elvei mellett, és sikeresen működik. Az emberek életében mára egyre nagyobb szerepet játszó testápolás terén egyenesen Európa legnagyobb natúrkozmetikai gyártójává fejlődött! Az egyik fontos vezérelv, mely a szellemi értékek mellett a sikerek gyakorlati kovácsa, a Föld mélységes tisztelete. Azaz a WELEDA szerint nem elégedhetünk meg avval a számunkra természetesen szintén szimpatikus felfogással, hogy nem szennyezzük tovább bolygónkat. Azt is tudnunk kell, hogy most már egyenesen gyógyítanunk kell Földünket. A WELEDA számára a múlt hagyománya, a jelen termék előállítása és az emberek jövője egyaránt kizárólag olyan gyógyszer- és testápoló gyártási technológián alapulhat, mely semmiképpen sem szennyez – sem földet, sem embert. Sőt segít frissíteni a föld éltető, regeneráló „élet-erejét”. Ez az erő mutatkozik meg aztán a felhasznált gyógynövények gyógyító erejében. Ha ilyen, szintén steineri alapokon álló „bio-dinamikus” módon „kezelt” földből származó növények az alapanyagok, akkor tapasztalhatjuk meg igazán azt, hogy a gyógynövény hatóereje bizonyos esetekben eléri, vagy egyenesen jobb a kémiai alapú gyógyszerek vagy kozmetikumok hatékonyságánál. És persze tudni kell még néhány bölcsességet ahhoz, hogy igazán hatékony legyen a növényből származó alapanyag. Például tudni kell azt, mikor ültetünk. A tágabb környezetünkből, a kozmoszból érkező hatások a tapasztalat szerint befolyásolják a növények fejlődését. Az ültetési idő szigorúan függ tehát attól, hogy a növény virága, levele vagy gyökere számára kell-e a segítő hatásokat összpontosítani? Tudnunk kell azt is, mikor szedjük a termést. A virágot például mindig reggel szüreteljük, mert a felszálló erők ekkor erősek igazán. Aztán tudjuk azt is, hogy bizonyos növények bizonyos területeket különösen kedvelnek. A homoktövis Toscanában háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint máshol. Vagy a rózsa szirma különösen Damaszkuszban illatos, a csipke magjának olaja viszont talán Chilében a legértékesebb. Ha ezt is tudjuk, és még ráadásul szociálisan is segítünk az adott országban, akkor a növény számára legjobban kedvelt területen kell elkezdeni a „bio-dinamikus” termesztést, és rendkívül hatékony lesz az alapanyag. S így lesz igazán ápoló, gyógyító a végtermék. A homoktövis mindenki számára tapasztalhatóan regenerálja a bőrt vagy italként alkalmazva a szervezetet. A rózsa élményszerűen vitalizál külsőleg, illata pedig varázslatos, az egész emberre harmonizálóan hat.
(Folytatása következik)

dr. Jakab Tibor

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…