Ez a módszer a cseh Helena Vertelmanovától származik, aki annak idején létrehozta az Élet Mandalája nevű kineziológiai ágat is. Tapasztalatait figyelembe véve tovább fejlesztette a rendszerét, hogy egy közérthető és a mindennapi életben jól használható segédeszközt adjon az emberek kezébe. 

Így született meg a Principy Života (ejtsd: principi zsivótá), amely a hagyományos értelemben nem számít kineziológiai módszernek, hiszen nem izomteszttel dolgozik. A terápia gerincét egyfajta vezetett beszélgetés és sajátos kérdésfeltevés alkotja, így a módszer szemléletmódját és hatását tekintve rokonságot mutat a kineziológiával: célja a múltbéli traumák és téves hitrendszerek feloldása, hogy ne azok határozzák meg a jelen döntéseit és választásait.

 

A Principy Života szó szerint azt jelenti: az élet alapelvei. Tudjuk jól, hogy minden embernek megvannak a maga elvei, amelyek együttesen kiadják az illető életfilozófiáját. Az már azonban kevésbé nyilvánvaló, hogy életfilozófiánknak csak egy szeletét ismerjük, miközben a nagy részét homály fedi. Ismeretlen elveink azonban mozgatnak bennünket, és egészen egyszerűen ezek fényében (vagy sötétségében) éljük az életünket. Amilyen az életfilozófiánk, olyan az életünk – tanítja a Principy Života, amely nem csupán egy terápia a sok közül, hanem egy olyan önismereti út, amelyen járva feltérképezhetjük az életünket. Ha tehát olyasmit tapasztalunk, ami nincs összhangban azzal, amit tudatosan szeretnénk, akkor e módszer segítségével kideríthetjük, hogy milyen alapelv miatt vált az életünk olyanná, amilyenné. Helena rávilágít arra, hogy minden ember élete tapasztalatok sorozata. A tapasztalatok fontosak, de még fontosabb az, hogy miként értékeljük őket. Ugyanis a tanulságokból alapelvek, az alapelvekből pedig életfilozófia lesz. A nehézség abban rejlik, hogy sokszor olyan tanulságok szerint éljük az életünket, amelyeket ötévesen szűrtünk le az akkori tudásunknak megfelelően. És az is előfordul, hogy a felmenőink tapasztalatai és az azokból leszűrt alapelvek határozzák meg döntéseinket, hiszen ezeket testünkben kódolva hordozzuk magunkban.

A Principy Života segít feltárni öntudatlan életfilozófiánkat, amelyet megvizsgálva megérthetjük, hogy milyen hatással volt ez eddigi életünkre, és megláthatjuk, hogy mennyi az igazságtartalma, illetve hogy összhangban van-e az Élet törvényeivel. Emberekként képesek vagyunk arra, hogy feltérképezzük a körülöttünk lévő világot, és kialakítsunk magunknak egy olyan képet, amely térképként szolgál, vagyis megkönnyíti számunkra a döntéshozatalt. Minél pontosabban fedi ez a kép a valóságot, annál könnyebb olyan döntéseket hoznunk, és olyan lépéseket tennünk, melyek elvezetnek bennünket a célunkig. Ezen az úton járva kiderülnek valódi álmaink; életünk irányítóivá, uraivá válhatunk; és elháríthatunk minden akadályt a kiteljesedés útjából. Felismerhetjük valódi önmagunkat, és azzá válhatunk, akik valójában vagyunk!

A módszerrel dolgozó szakembereink: Szabó Norbert 

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…