„Magas poszt – magas fizetés – magas vérnyomás.” Számtalan vizsgálat igazolja, hogy stresszhatásra nő az adrenalinszint, a vérnyomás, és sokkal nagyobb az esélye az agyvérzésnek, gyakoribb a fejfájás és a fekélyek kialakulása. A „menedzser-betegségek” tipikus stresszbetegségek, illetve aki ilyen problémákkal küzd, az általában egy jellemző, jól leírható személyiséggel rendelkezik.

Két San Francisco-i kardiológus az 1950-es években tudományosan tesztelte, hogy milyen személyiséggel rendelkezik az, aki a leginkább ki van téve az infarktus veszélyének. 3500 embert figyeltek nyolc és fél éven át, míg kirajzolódott két, általuk „A” és „B” típusnak nevezett jellemrajz. Ez idő alatt az alanyok közül 257-en haltak meg szívinfarktusban, és 95%-uk az „A” típusba tartozott. Az ide sorolható emberek jellemzői: versenyszellem – mindenben kihívást, mindenkiben konkurenciát látnak, számukra minden élethelyzet küzdőtér, ahol meg kell vívni és meg kell nyerni a csatát. Nagyon erősen él bennük az a gondolat, hogy nem veszíthetnek, hogy mindig nyerniük kell, hogy minden helyzetből győztesen kell kikerülniük. Az agresszivitás általában nyílt formában jelentkezik náluk, ha pedig próbálják elfojtani, akkor belül majd szétrobbannak. Idegességgel, izgatottsággal, állandó időhiánnyal küzdenek, egyik megbeszélésről a másikra rohannak. Egyre több dolgot szeretnének egyre rövidebb idő alatt véghezvinni. Kritikus hajlam, elégedetlenség, folytonos beszédkényszer jellemzi őket, nagyon nehezükre esik a hallgatás. Beszédtempójuk általában gyors.

Az 1980-as évek elején az Amerikai Kardiológusok Egyesületének egy hivatalos kiadványában a következő állítás jelent meg: „Az ‘A’ típusú magatartásminta fontos rizikótényezője a szívinfarktusnak, férfiaknál és nőknél egyaránt”.

A stressz nagymértékben befolyásolja a vérnyomást, a helytelen étrend és a mozgáshiány mellett ez az egyik leggyakoribb vérnyomásemelő tényező. A magas vérnyomású betegeknél sokszor megfigyelhető a becsvágy és a nagyravágyás; emellett gyakran találhatunk közöttük olyan személyiségtípussal rendelkező embert, aki aktív, dinamikus, cselekvő, rengeteget jön-megy, és tetteivel, eredményeivel görcsösen próbálja kicsikarni a környezetétől az elismerést és azt, hogy felnézzenek rá. Ez az „összekoldult önbecsülés” csapdája.

A magyar lakosság körülbelül 10%-ának van gyomorfekélye vagy nyombélfekélye. A nyombélfekély mintegy tízszer gyakoribb a gyomorfekélynél, ugyanakkor ez utóbbi a férfiaknál kétszer-háromszor gyakrabban fordul elő, mint a nőknél. A „fekélyes személyiségtípus” általános jellemzői a szenvedő vagy savanyú arckifejezés, a rosszkedvűség és a folytonos elégedetlenkedés. Az ilyen ember folyton kelletlen, morózus, robbanékony, a legkisebb stresszre azonnal csapkod, ironikus, kritikus – egyszóval „besavanyodott”, akinél a lelki savanyúság savtúltengésként jelenik meg.

A fejfájás tipikusan pszichoszomatikus betegség. Stressz hatására a váll és a nyak izmai tartósan összehúzódnak, és ez okozza e problémák egyik gyakori fajtáját. A gyógyulás érdekében a legfontosabb minden lehetséges módon törekedni a stressz oldására. Természetesen mindegyik betegségnek van speciális természetgyógyászati terápiája, a közös pontok azonban a következők:

  1. Helyes étrend (sok nyers zöldség, gyümölcs fogyasztása, emellett az állati eredetű ételek, a fehér cukor, a kávé stb. kerülése)
  2. Böjt és egyéb tisztítókúrák (a mérgelődés méreganyagokat termel)
  3. Gyógyteák (citromfű, komló, macskagyökér; fekélyre pl. kamilla)
  4. Vitamin- és nyomelembevitel (főként az A-, B-, C- és E-vitaminok, valamint a kalcium, magnézium és a szelén)
  5. Rendszeres mozgás
  6. Légzőgyakorlatok (pl. lassú, mély, hasi légzés)
  7. Stresszoldás

A menedzser-betegnek meg kell tanulnia relaxálni vagy meditálni, és ezekkel a módszerekkel oldani a napi feszültséget. Az autogén tréning is segíthet, a kineziológia révén pedig utána lehet járni a betegségek konkrét, személyre szabott okainak is. A művészeti terápiák (pl. zene, festészet) és az önismereti munka (pl. egyéni vagy csoportos pszichoterápia) is segíti a feszült személyiség harmonizálását. A színterápia alapján javasoltak a zöld és a kék hűsítő, nyugtató hatású színárnyalatai. Végül a Bach-virágterápia az érzelmek oldását segíti.

A cikket Váradi Tibor előadásai és könyvei alapján állítottuk össze.

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…