Mindannyian szeretnénk dús, egészséges hajkoronát. Van, akinek megadatik, van, akinél az évek múlásával kopik meg a szépsége, és van olyan, aki soha nem is rendelkezett vele.

Mi végre van a haj?
A fej különösen fontos testrészünk, itt található az agy, amit mindenféle káros hatástól meg kell óvni. A haj tompítja az ütéseket. Rossz hővezető, ezért jól véd a túl nagy hidegtől és melegtől, megóvja a fejet a túlzott ultraibolya-sugárzástól.hosszuhaj

A mai ember számára hajának esztétikai, társadalmi-szociális, sőt lélektani szerepe sem mellékes. A haj feltűnő helyen van, így meghatározza megjelenésünket. A frizura tükrözi a személyiséget, utal a korra, a divatirányzatra, a társadalmi szerepre. A dús, ápolt haj a fiatalság és az életerő jelképe, hajproblémáink pedig egészségi vagy lelki állapotunk jelzői lehetnek.

A haj összefügg a nőiséggel, a női szereppel, az elfogadással, a szabadsággal, az életerővel, a hatalommal, a vitalitással, a szabadsággal, az anyaszereppel (Ruediger Dahlke szerint például ha szülés után hullik, az az anyaszerep, az áldozathozatal felvállalásának problémájára utal), az önelfogadással, az önértékeléssel, az akarat megélésének témakörével.

A haj szerkezete
A haj figyelemre méltó anyag. Erős, de lágy, hajlékony, rugalmas és elasztikus. Ezek a tulajdonságok a haj egyedi szerkezetéből és protein-alkotóelemeiből adódnak. A haj a fejbőrben található tüszőkből nő ki, amelyek a hajgyökereket foglalják magukba. A haj kihullása után a hajhagyma új hajszálat termel, egy emberélet alatt úgy 10-12 hajszálat. Életünk folyamán a hajunk így képes újra és újra megújulni.

voroshajA hajnövekedésnek három fázisa van. Az első az úgynevezett anagén, azaz élő fázis – ilyenkor növekszik, él és szép a haj. A következő a katagén, az átmeneti fázis – ilyenkor megszűnik a hajnövekedés, s a haj elkezd átalakulni. Végül a telogén, avagy nyugalmi fázis következik – ekkor a haj kihullik, és teret ad egy újabb növekedési fázisnak.

A haj és a testünk kapcsolata
A haj mindig reagál a szervezetünkben végbemenő problémákra. Másként reagál a gyulladásra, és másként a hormonális vagy nőgyógyászati változásokra. Mivel a hajnak van kora, hossza, nagysága, illetve magának a hajhagymának is rengeteg fajtája van, ezért hajszálaink elváltozásaiból az időbeliségre, esetleges betegségeink természetére is lehet következtetni.

Milyen tényezőktől függ a hajállomány minősége?
Hajunk minőségét négy fő tényező határozza meg:

  1. genetikai örökségünk, melyet nem áll módunkban befolyásolni – hajunk színe, szerkezete, hullámosságának mértéke, hajunk természetes adottságai öröklöttek;
  2. egészségi állapotunk – e fölött már rendelkezünk némi befolyással, hiszen megfelelő életvitelünkkel – egy bizonyos szintig – befolyásolhatjuk egészségünket;
  3. étkezési szokásaink és életmódunk is hatással van a haj állapotára – az egészséges táplálkozás hozzájárul a haj egészséges állapotához, étkezésünket pedig szinte teljes egészében kézben tudjuk tartani; lényeges a fehérjebevitel csökkentése, a só kerülése, a vitamin- (A, B, D, E, H) és a nyomelem– (kálium, magnézium, szilícium, foszfor, vas) bevitel.
  4. hajápolási szokásaink is jelentős hatással vannak hajunk állapotára – mi több, a fő tényezők közül éppen ez az, amin mindenki a legegyszerűbben változtathat – a sok kémiai, élettelen anyag kiszárítja és roncsolja hajszálainkat, fejbőrünket. Kerülni kellene a vegyszeres sam­ponokat, a szintetikus anyagokat; használjunk helyettük gyógynövényes sampont.

A szép haj egyik titka az egészséges fejbőr! Kizárólag a méreganyag- és kórokozómentes bőr tud olyan feltételeket biztosítani a hajhagymák számára, amely mindennapos működésükhöz nélkülözhetetlen.

A hajnak élettanilag három dologra van szüksége: élelemre, folyadékra és levegőre. Ha valamelyiket nem kapja meg, nem működik optimálisan.

A haj „betegségei”
A haj és a fejbőr alapproblémái: zsírosodás, korpásodás, fejbőrhámlás, hajhullás, hajritkulás, pikkelysömör.

zsiroshajA zsírosodás minden esetben a hajszálak vízhiányos állapotához vezet. Ha ezt a tünetet nem vesszük komolyan – a szőrtüszőbe visszafolyó faggyú a hajhagymát körülvéve elzárja azt mind a tápanyagtól, mind a hidratációtól –, hajhullás, kopaszodás alakulhat ki.

Alapvetően kétfajta korpásodásról beszélhetünk: a zsíros korpa bakteriális fertőzés eredményeképpen alakul ki, könnyen átvihető, nem pereg ki a hajból; a száraz korpa ellenben gombás eredetű fertőzés következménye, mindig kihullik a hajból, színe szürke – ha fehér a színe, akkor fejbőrhámlásról van szó.

A fejbőrhámlás gyakoribb, mint a korpa, ebben az esetben mindig irritált a fejbőr és csak mikrokamerával állapítható meg a különbség: hámlás esetén a fejbőr felszínéről leváló nagyobb darabok láthatók, a fejbőr pedig gyulladt állapotban van.

A feszültségbe, a gyors életvitelbe „bele lehet őszülni”. Az idő előtt és viszonylag gyorsan bekövetkező őszülés hátterében állhat valamilyen betegség, akár magas láz is. Nem árt utánanézni, mi okozza. A stressz, a feszültség miatt a fejbőr izmai megfeszülnek, a feszes fejbőr elszorítja a hajszálakat, a hajhagyma nem tudja táplálni a hajszálat, amitől az kihullik.

Hajanalítikával megállapítható:

– vitamin- és nyomelemhiány,

– májbetegségek,

– vesebetegségek

– anyagcserebetegségek,

– pajzsmirigybetegségek,

– nyirokrendszer betegségei,

– daganatok,

– stb.

Hajunk minden külső és belső hatásra reagál. A feldúsult salak- és méreganyagok bekerülnek a hajszálakba. Hajanalízissel 3000 betegség és elváltozás analizálható egyetlen hajszálból. Hiánybetegségek is megállapíthatók – erre utal például, ha a haj törékenyebb, lassan növekszik.

hajhullasA kínai gyógyászat szerint a vese energetikailag sok dolgot irányít, köztük a szőrzet növekedését is. Éppen ezért a haj állapotából következtetni lehet a vesék egészségi állapotára: hajhullás, kopaszodás esetén minden esetben gondolni kell a vese energetikai gyengeségére, különösen, ha a kopaszodás a homlok két oldalán jelentkezik, az ugyanis kifejezetten a vese területének számít a skalpon.

A skalpon, a hajas fejbőrön az összes szerv zónája megtalálható – az, hogy ki hol kopaszodik, megmutatja, melyik szervvel van gond.

Az ész a fontos, nem a haj
A haj összefügg az életerővel: ha hullik, gyengül az életerő. A haj úgy nő ki a fejből, ahogy a gondolatok is. A hajhullás arra figyelmeztet, hogy bizonyos gondolatokat el kell kerülni (harag, aggódás, szorongás), ha tehát gondolatvilágunkból bizonyos gondolatok nem „hullanak ki”, akkor megteszi helyettük a hajunk.

Hajgyógyászat
A hajgyógyászat a bőrgyógyászat és a természettudomány jelentik az alapjait. A haj minőségét, mennyiségét genetikailag meghatározott, hormonális, táplálkozási és pszichés faktorok is befolyásolják. A hajgyógyász feladata a rendellenes elváltozások vizsgálata és az élettani szükségletek feltérképezése. A hajgyógyásznak a diagnózis felállításakor fontos egybevetnie az elváltozás jellegét, a hajszál szőrszálhoz való viszonyát, a kórlefolyást és az egyéb testtájékokon jelentkező tüneteket. A vizsgáló számára esetleg jelentéktelennek tűnő eltérés a betegnek komoly pszichés traumát okozhat, ezért a hajgyógyásznak a jelentéktelennek tűnő problémákat is megfelelő gondossággal kell vizsgálnia és kezelnie.

Mikrokamera
hajanalizis e1511429175636A hajgyógyászati vizsgálatok során, hasonlóan a bőrgyógyászathoz, első lépésben szabad szemmel vizsgáljuk a hajzat és a fejbőr elváltozásait. Szabad szemmel azonban nem minden elváltozás ítélhető meg biztonsággal, sőt egyes kóros elváltozások nagyító nélkül nem is ismerhetők fel. A hajanalitikában mikrokamerának nevezett eszköz tulajdonképpen egy kifejezetten bőrgyógyászati vizsgálatra kifejlesztett nagy felbontású képalkotó rendszer. A kamera számos, szabad szemmel nem látható részletet mutat meg a fejbőrön. A kamera segítségével pontosan megítélhető a hajhagymák egészségi állapota. Emellett vizsgálható a fejbőr hajszálereinek állapota is.

Az egészséges szintézis
Kevesen tudják, hogy hajunk testünk legkisebb változásaira is reagál, így egy megfelelő szakember számára nyitott könyvként mesél a problémáinkról. A hajgyógyászathoz azok a kozmetikai kezelések tartoznak, amelyek a fejbőr gyógyítását, egészségének helyreállítását szolgálják. A hajgyógyászat során bizonyos esetekben figyelembe kell venni az egész szervezet működését is. Sok probléma oka lehet testi-lelki állapotunk. Ahogyan a szem a lélek tükre, úgy a haj egész szervezetünk tükre – ügyeljünk hát rá, fordítsunk kellő figyelmet ápolására és figyeljünk visszajelzéseire!

Szappanos Krisztina

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…