Az aranyér egyik legfőbb oka a székrekedés. A székrekedés manapság népbetegség, főleg ha figyelembe vesszük azt, hogy optimális esetben annyiszor kellene székletnek lenni, ahány főétkezés van egy nap. A székrekedés legfőbb oka a rosthiányos táplálkozás, a kevés folyadékbevitel és a mozgásszegény, ülő életmód. Arra kell törekedni, hogy magas rosttartalmú legyen az étrend, és kerülni mindazt, ami rostszegény vagy rostmentes. Székletfogó hatása miatt kerülendő a hús, a csokoládé, a fehérlisztből és fehércukorból készült ételek, péksütemények, édességek. Együnk minél több friss gyümölcsöt, zöldséget és hántolatlan gabonafélékből készült ételeket. Egy kávéskanálnyi mandula olajat kell bevenni napjában háromszor-négyszer.

A kávé szintén kerülendő, főleg ha az aranyér vérzik, vagy fájdalmat okoz. Ez utóbbi esetben meleg borogatást érdemes tenni az ágyéki és a végbél tájékra öt-tíz percen keresztül. Hetente kétszer tizenöt percig rozmaring, ezerjófű és macskagyökérteából készített meleg ülőfürdőt kell venni. Segíti az aranyér visszahúzódását a rövid hideg ülőfürdő is. Kizáródott aranyér esetén segít, ha lábujjhegyre állva előre hajolgat az ember. Érdemes kipróbálni azokat a növényi alapanyagokat tartalmazó kenőcsöket, amelyek aranyér esetén hatásosak. Súlyos esetben négy-öt napos böjt ajánlott, amíg vissza nem húzódik az aranyér.

Székrekedés következtében aranyér alakul ki, illetve a széklet egy része lerakódik a végbél falára, ami állandó önmérgeződés forrása lesz (autotoxinozis), illetve lehetőséget ad számtalan kórokozó elszaporodására. (Hosszabb böjt esetén azért javasolt a beöntés, hogy ezektől a lerakódásoktól megszabaduljon az ember.)
Az aranyér lelki okai: aggódás a határidők miatt, múltból átmentett harag és zavarok az elengedésben. Pozitív megerősítés aranyér esetén a következő: megszabadulok mindentől, ami nem a szeretet.  Mindent megkapok az élettől, amire igazán szükségem van a fejlődésemhez. Jut elég idő és alkalom mindarra, amit tenni akarok.

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…