Egyre gyakrabban fordulnak szakemberhez olyan párok, akik gyermeket szeretnének, de próbálkozásaik nem járnak sikerrel. Ilyenkor az ok lehet a nőnél, lehet a férfinál vagy mindkettőjüknél. Ami döbbenetes, hogy a terméketlen párok több, mint felénél semmilyen fizikai ok nem kimutatható, elvileg a nő is, a férfi is egészséges testileg, az okot a pszichében kell keresni.

A terméketlenség fizikai oka lehet: hipofízis eredetű, a hipotalamusz rossz működése, a petefészek betegségei, pl. daganatok, ciszták, vele született rendellenességek, a petevezeték problémája, például petevezeték-elzáródás, a méh gyulladásos betegsége, a méhnyálkahártya pusztulása vagy hüvelyi problémák. Bizonyos toxinok felhalmozódása, mint például amalgám tömésből kioldódó higany vagy rádioaktív anyagok, szintén lehetnek  terméketlenség előidézői. Nagyon gyakori, hogy gombás betegségek, például candidiázis áll a terméketlenség hátterében.

Az esetek körülbelül egyharmadában a férfi áll a gyermektelenség hátterében. A legtöbb esetben a férfi-eredetű meddőség a hímivarsejtek alacsony számára (5 millió/ mililiter alatt) vagy a normálistól eltérő voltukra vezethető vissza. Lehetséges okok: elégtelen ivarsejttermelés, veleszületett rendellenességek, ondóvezeték elzáródása, fertőzések, herék rendellenességei, gyulladások stb.

A meddőség természetgyógyászati terápiái

Kiemelném az étrend szerepét, mert sokkal nagyobb hatással és befolyással van a terméketlenségre, mint ahogy azt általában gondolják. A többletfehérje-bevitel (állati eredetű ételek rendszeres fogyasztása) csökkenti a fogamzóképességet. Nagyon fontos a lúgosító étrend, a minél több friss, nyers, vegyszermentes gyümölcs, zöldség fogyasztása, többek között azért is, hogy a nemi szervek gyulladásai megszűnjenek. Termékenység-fokozó ételek: a fokhagyma, a gabonafélék, a keresztes virágú zöldségek, a leveles zöldségek, az olajos magvak, a napraforgómag, a tökmag, a mandula, a dió, különféle növényi csírák, főleg a búzacsíra. Viszont az állati eredetű ételeket, fehér cukrot, fehér lisztet, tejet, tejterméket kerülni kell. A növények közül a teherbe esést a rebarbara és a hüvelyesek nagy része, főleg a borsó akadályozza. Ha ösztrogénhiány áll a meddőség hátterében, akkor fitoösztrogén tartalmú növényeket érdemes fogyasztani, mint például a lenmag, a komló vagy a fokhagyma.

Az ortomolekuláris medicina, ami a vitaminokkal, nyomelemekkel kezeli a betegségeket, a cink, a vas, a szelén és a B12-vitamin bevitelét javasolja, melyek a termékenységet fokozzák. A hidroterápiás módszerek közül a forró, lúgos lábfürdők, gyógynövényes ülőfürdők (zsurlós), váltó ülőfürdők, törzsborogatások, alhasra tett iszappakolás jöhet szóba.

Kerülni kell a cigarettát, a kávét, az alkoholt, a kábítószert, mert ezek mind-mind rontják a megtermékenyülés esélyét. A cigaretta jelentősen csökkenti az ösztrogénszintet, így lehet oka a terméketlenségnek. Az alkohol a prolaktin-szintet növeli, ami szintén egyéb folyamatokat indít be, ami terméketlenséghez vezet. A különféle kábítószerek az ovulációs ciklust zavarják össze, illetve gátolják az ovulációt. A koffeintartalmú ételek a megfoganást gátolják.
 
A vetélések és az abortuszok mind-mind csökkentik az újabb megfoganás esélyét. Az abortusznak gyakori mellékhatása a nemi szervek sérülése, gyulladása, vagy hogy nem lehet több gyermek.

Lelki okok

Akár van kimutatható testi ok, akár nincs, a lelki háttérrel mindenképpen foglalkozni kell! Ez lehet egy öntudatlan félelem a szüléstől, az anyaságtól, a gyermekkel járó plusz felelősségtől. (A lelki okok feltárásában és oldásában nagy segítséget nyújthat a kineziológia.) Ha valaki úgy érzi, tudatosan vagy tudat alatt, hogy nem felel meg, nem alkalmas az anyai szerepre, nem érett a gyermeknevelésre, ez is lehet lelki oka a terméketlenségnek. Vagy ha a nő attól fél, hogy elveszti a külső szépségét, vonzerejét, ez is lehet egy visszatartó erő. A nő, amikor először szül, akkor átmegy a női élet vénusz-szakaszából a hold fázisba, s ha ezt nem tudja elfogadni, feldolgozni, ez fizikai szinten lecsapódhat úgy, mint terméketlenség. A nem helyes motivációk is akadályai lehetnek a gyermekáldásnak, például azért vállalni gyereket, hogy a család valamilyen anyagi támogatáshoz jusson ez által. Gyakori ok a függetlenség feladásától való félelem. Ugyanezek a lelki okok figyelhetőek meg vetélésnél is.
 
Akár a saját nemiség elfojtása, akár a szexualitás korlátlan kiélése problémát jelenthet a gyermekvállalásnál. A másik nemmel szemben a nyitottság, a természetesség, az életben a kreativitás, az alkotókészség, és mind a szexualitáshoz, mind a nőiséghez, mind az anyasághoz való egészséges viszony elősegíti a gyermekáldást!
Váradi Tibor