unnamed 2

A KINESIOLOGY-TAPE EREDETE

A kinesiotaping (ejtsd: kineziotéping) technhika az 1970-es években Dr. Kenzo Kase japán orvos-kiropraktőr nevéhez fűződik. A doktor az addigi ismert megszokott technikákkal (merev, rideg feszes kötésekkel, jéggel és zselékkel) rögzítette a sérült ízületeket és izmokat.

A gyorsabb regeneráció érdekében, kísérleteket végzett a rendelőjében: a régi kötéseket és szalagokat rugalmasokra cserélte, ami az ízület mozgékonyságát nem gátolta, így nagyobb mozgásteret biztosítva a végtagoknak. Ám ezek a kötések sem hoztak áttörő sikert, mert folyton kilazultak, elcsúsztak, elmozogtak a bőrön a helyükről.

Ekkor született meg az az ötlet, hogy a bőrre ragasztják a szalagokat. A tapasztalat az volt, hogy a szalag együtt mozgott az izommal és az ízülettel is.

A gyógyulási idő így lényegesen rövidebb ideig tartott, és a végtag keringését sem szorította el a kötés, a végtag stabilizálva és biztosítva lett.

Ez a technika először a sportolói körökben terjedt el, és a 2008-as olimpián tűnt fel nyilvánosan. A 2012-es olimpián a sportolók 1/3-a viselte a kinesio-tap-et.

Dr. Kenzo Kase 1979-ben szabadalmaztatta módszerét.

MI IS AZ A TAPE?

A szalag egy vékony, rugalmas pamutszalag, akril ragasztóval a hátoldalán. Hasonlóan viselkednek a bőr tulajdonságaihoz: 130-140%-ban nyújtható, vízálló és vízáteresztő (csak annyira mint a bőr), légáteresztő, vékony mint a bőr. 95-98% pamutból készülnek. A szalag rugalmasságát a spandex adja meg, amit a pamutba szőnek bele, így a LATEX-ÉRZÉKENYSÉGGEL küzdők is használhatják!

Mentes a kémiai anyagoktól.

A szalag nem újrahasznosítható, levétel után már nem felhasználható.

HOGYAN HAT A TAPE?

A felragasztott szalag hatására a bőr és a bőr alatti szövetek fellazulnak, elemelkednek, ezzel a helyi nyirok- és vérkeringés intenzívebbé válik. Támogatja a vénás keringést. Ezzel hatékonyabbá válik az immunrendszer takarító hatása.

Enyhül a fájdalomérzékelő receptorokra nehezedő nyomás, így rövid időn belül képes a fájdalmat csökkenteni mellékhatások nélkül.

Megakadályozza az izomgörcsök kialakulását, stabilizálja az izmokat és ízületeket. Csökkenti a sérült szövetek terhelését és a gyulladások kialakulását.

Javítja a mozgás hatékonyságát, mert elősegíti az izmok proprioceptív válaszát (a testrészek testhez viszonyított helyzetének a megfelelő érzékelését)

A szalagokat felhelyezést követően naponta érdemes átsimítani 3-4 alkalommal!

FONTOS! A TAP-EK NEM HELYETTESÍTIK AZ ORVOSI ELLÁTÁST ÉS DIAGNÓZIST!

FELHELYEZÉS

Ragasztás előtt az adott területet zsírtalanítjuk és fertőtlenítjük, akár helyben szőrtelenítjük. Szőrtelenített testrészen sokkal tartósabb a tape.

Frissen borotvált (hagyományos pengével) helyre nem ragasztunk, egy nap elteltével lehet. Elektromosan borotvált területet lehet közvetlen elötte ragasztani.

Szőrös terület felragasztásakor nem lesz tartós a tape-elés. A ragasztás eltávolításakor pedig kellemetlen, fájdalmas lehet. Hajra sem lehet ragasztani.

unnamed 4

HORDHATÓSÁGUK

Akut sérülés esetén a panaszok múlásáig. Pl.: beduzzadt térd, véraláfutás, menstruációs derék- és hasfájdalom, részleges szalagszakadás…) Hossza sérülés és egyénfüggő.

Krónikus panaszok esetén, akár hónapokon keresztül is, ekkor hetente kell cserélni a szalagot.

Az 5. hét elteltével a ragasztások között 2-3 nap szünetet kell tartani a bőr regenerációja céljából.

KONTRAINDIKÁCIÓK! AMIKOR NEM SZABAD TAP-ET HASZNÁLNI

Ha nincs egyértelmű diagnózis, nagyon súlyos akut sérülés esetén, ha a sérült terület gyulladásban van és extrém módon megduzzadt, sérült és égett bőrfelületen, nyílt sebeken, vékony és száraz átlátszó pergamenszerű bőrnél (idős embereknél), érzékeny és kidudorodó anyajegyeken, várandóság első 3 hónapja alatt derékon és a hason, inzulint szúró betegnél ott nem lehet ragasztani ahol az inzulint adja be magának, trombózisveszély esetén, tumoros és daganatos betegségek esetén SEHOL.

Ha mégis allergiát váltana ki a ragasztás, ez felhelyezés után már 20 perccel jelentkezhet.

MIKOR ÉRDEMES TAPE-ET HASZNÁLNI?

 • Derék-,hát-,nyak- és fejfájások
 • Részleges és teljes ficamok, szakadások
 • Duzzanatok, ödémák
 • Kopások, húzódások, zúzódások, izomgörcsök, rándulások
 • Vénagyulladások, kisebb mértékű visszerek, hideg végtagok
 • Gerincferdülés, tartáshibák
 • Tenisz és golfkönyök
 • Hegek és véraláfutások
 • Kineziológia kezelések kiegészítésére: meridiánragasztás
 • Masszázsok után
 • Sportolások előtt

KIEGÉSZÍTÉSEK

Lehetséges különböző színű szalagok felragasztása, attól függően hogy az adott testrészt hűteni, nyugtatni, vagy aktivizálni, melegíteni, energetizálni kell. Viszont fontosabb a ragasztási technika, a színek hatása másodlagos.

A ragasztási technikák nem mindenhatóak, nem csodaszer, ezért jó ha van a sérülésről diagnózis.

Nem mindenkinek hat az adott technika, ez viselésükkor kiderül.

Gyermekeknek 12 éves kortól ajánlott!

Alternatív módszerek

Ismerd meg, hogy mi mindennel tudunk segíteni neked…